EU-parlamentti julisti koko EU:n hlbti-vähemmistöjen vapausvyöhykkeeksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Euroopan parlamentti on julistanut symbolisesti koko Euroopan unionin alueen hlbti-vähemmistöjen vapausvyöhykkeeksi. Parlamentti äänesti julistuksen puolesta äänin 492. Vastaan äänesti 141 ja paikallaolijoista 46 pidättäytyi äänestämästä.

Asiaa käsittelevät esimerkiksi BBC ja HBL

Julistuksella ei ole juridisia tai käytännön vaikutuksia, vaan se on symboliseksi tarkoitettu viesti, jolla viitataan Euroopan unionin arvoihin. 

Suomalaisista Euroopan parlamentin jäsenistä päätöslauselman puolesta äänestivät Alviina Alametsä, Heidi Hautala, Eero Heinäluoma, Elsi Katainen, Silvia Modig, Ville Niinistö, Mauri Pekkarinen, Sirpa Pietikäinen, Petri Sarvamaa, Nils Torvalds ja Henna Virkkunen. Vastaan äänestäneisiin kuuluivat Teuvo Hakkarainen ja Laura Huhtasaari. Äänestyksessä ei ollut läsnä Miapetra Kumpula-Natri.

Julistuksen vastustajat ovat odotetusti esittäneet kritiikkiä. Unkarin pääministeri Viktor Orbán on vihjaillut hlbti-hulluudesta. Puolan Laki ja Oikeus (PIS) -puolueen piiristä ajatusta vapaavyöhykkeestä on kutsuttu absurdiksi - ja EU-parlamentilta toivotaan "rauhoittumista". Bulgarialainen EU-parlamentin kansalliskonservatiivisen puolueen jäsen taas viittaa "hlbti-ideologiaan" ja poikkeavaan seksuaalisuuteen, jotka hänen mukaansa voivat johtaa lasten hyväksikäyttöön ja pefofiliaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Esimerkiksi Puolassa monet alueet ovat julistautuneet "hlbti-vapaiksi vyöhykkeiksi". Idea EU:n julistamisesta hlbti-vähemmistöjen vapaavyöhykkeeksi on syntynyt vastineeksi hlbti-kielteiselle toiminnalle.

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen totesi keskiviikkona Twitterissä, että omana itsenään oleminen ei ole ideologia, vaan kyse on identiteetistä, jota kukaan voi viedä sitä pois. Hän muistuttaa hlbti-vähemmistöön kuuluviinkin viitaten Euroopan unionin olevan jokaisen koti. Aiemmin hän on todennut, että EU:ssa ei ole sijaa "hlbti-vapaille vyöhykkeille".

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!