YK: Iran käyttää sähköshokkeja nuorten eheytyshoidoissa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Teheran, Iran

Iran käyttää sähköshokkeja ja muita julmia menetelmiä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien lasten ja nuorten "hoitoihin", joilla näiden seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä pyritään muuttamaan.  Asia käy ilmi YK:n ihmisoikeusraportista

Aiheesta ovat kirjoittaneet esimerkiksi The Jerusalem Post, PinkNews, Deutsche Welle ja Suomessa Verkkouutiset.

YK:n erityislähettiläs Javaid Rehman sanoo, että sähköshokkien lisäksi nuoriin on kohdistettu hormonihoitoja ja annettu vahvoja psyykenlääkkeitä. 

Hän toteaa tällaisen toiminnan rikkovan heidän oikeuksiaan vapauteen, koskemattomuuteen, yksityisyyteen, ihmisarvoon yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen sekä ehdottomaan kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen ja halventavan kohtelun ja rangaistuksen kieltoon.

Brittiläinen hlbti-aktivisti Peter Tatchell kuvaa The Jerusalem Post -julkaisulle Iranin käytäntöjen toistavan natsien ja muiden fasististen hallintojen käyttämiä hoitomenetelmiä. Tatchellin mielestä Iran pitäisi erottaa kansainvälisistä lääketieteen järjestöistä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Iranissa viranomaiset ja poliittiset johtajat ovat kuvailleet hlbti-vähemmistöihin kuuluvia esimerkiksi sairaiksi ja ali-ihmisiksi.

Iranissa samaa sukupuolta olevien välinen yhteisymmärryksessä harjoitettu seksi on rangaistavaa. Miesten välisestä seksistä voidaan tuomita kuolemaan ja naisten välisestä tuomita sataan ruoskaniskuun. Iranissa arvioidaan teloitetun useita tuhansia ihmisiä seksin harrastamisesta samaa sukupuolta olevien välillä vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Iran on pitkään kuulunut maihin, joita pidetään kaikkein vaarallisimpina seksuaalivähemmistöihin kuuluvia kohtaan. Maailman maista samaa sukupuolta olevien väliset intiimit suhteet ovat rangaistavia runsaassa 70:ssä. Kuolemanrangaistus on käytössä vajaassa kymmenessä maassa. Myös ruoskintaa ja muita ruumiinrangaistuksia käytetään. Kuolemanrangaistukset ja fyysiset rangaistukset ovat yleisempiä islaminuskoisissa maissa.

1 kommenttia

Hirveää että Irankin on alkanut käyttämään seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjä kohtaan samoja raakalaismaisia sähköshokki"hoitoja", joita raaamatun saatanallisiin säkeisiin uskovat piirit ja terapeutit ovat käyttäneet pitkään ja käyttävät yhä Yhdysvallossa, pitkin maailmaa ja sähköshokkeja myöten myös Euroopassakin useissa maissa

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/joka-kuudes-brittiterapeutti-yrittaa-parantaa-homoja/2164738#gs.uwzzr7

https://yle.fi/uutiset/3-10825986

https://ranneliike.net/uutiset/5364/homoja-on-vuosikymmenten-kuluessa-yritetty-muuttaa-heteroiksi-mita-kummallisimmin-menetelmin

https://irct.org/media-and-resources/latest-news/article/1027

Nykyisellään Euroopassa vain Albania, Malta ja Saksa ovat kieltäneet alaikäisille seksuaali- tai sukupuolivähemmistöjen ihmisille tehtävät "konversioterapiat".