Homoja on vuosikymmenten kuluessa yritetty muuttaa heteroiksi mitä kummallisimmin menetelmin

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Juhani Viherlahti

Monet uskonnolliset yhteisöt ovat olleet erittäin aktiivisia yrityksissä homojen ja useimmiten nimenomaan homomiesten muuttamiseksi heteroiksi. Tänä päivänä noita menelmiä pidetään barbarisina puuttumisina ihmisen psyykkeen.

Aversioterapia, eli poisehdollistaminen on yksi kuuluisa yritys mm. homouden poistamiseksi. Menetelmä rantautui aikanaan myös Suomeen. Aiheesta tehtiin oikein paksu oppikirjakin. Kuinka paljon ja mihin tarkoituksiin sitä täällä käytettiin, ei ole tiedossa.

ABC News kertoo jutussaan juuri näistä terapioista mormonikirkon ylläpitämässä yliopistossa Utahin osavaltiossa. Siellähän on koko mormonismin keskuspaikka. Tarinan kertoja on John Cameron. Vuonna 1976 hän oli hukassa oman seksuaalisen identiteettinsä kanssa. Hän kuuli tutkimuksesta nimeltä “Visuaalisen stimuluksen vaikutus sähköisessä aversioterapiassa”. Cameron luuli, että tuo terapia on hänen pelastuksensa. Mormonikirkossa ajateltiin siihen aikaan, että homous on synneistä suurimpia, murhasta seuraava.

Cameron ilmoittautui kolmentoista muun halukkaan koehenkilön kanssa projektiin. He kaikki olivat mormoneita ja olettivat pääsevänsä terapialla eroon homoseksuaalisuudestaan 3-6 kuukauden kuluessa. Elohopealla täytetty putki asetettiin peniksen tyveen. Kokeeseen osallistuville näytettiin tunnin ajan erilaisia vähäpukeisia miehiä ja naisia. Jos kuvien katselu aiheutti erektion, virtapiiri sulkeutui ja aiheutti kolmen sekunnin sähköiskuja 10 sekunnin välein. Osallistujat saattoivat säätää itse sähköiskujen voimakkuuden. Cameron kertoi olleensa niin epätoivoinen, että hän sääti sähköiskut aina maksimivoimakkuuteen.

Samoihin aikoihin muualla lääketieteellisissä laitoksissa kokeiltiin myös suoneen annettavia kemikaaleja, jotka aiheuttivat voimakkaan pahoinvoinnin jos “terapoitava” sai erektion taikka katseli liian pitkään alastomien miesten kuvia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

70-luvulla uskottiin behavioristisiin menetelmiin. Katsottiin mitä tahansa käyttäytymistapaa voitavan muuttaa tai muokata. Yleinen käsitys on nykyisin, ettei behavioristinen menetelmä ole toimiva. Mormonikirkon yliopisto ilmoittaa käyttävänsä nykyaikaisia ja hyväksyttyjä psykologisia menetelmiä. He noudattavat kirkonperiaatetta, että seksi kuuluu vain naisen ja miehen väliseen suhteeseen avioliitossa. Homoseksuaalinen käytös on synti.

Omasta terapiakokeilustaan Cameron toteaa hänen epätoivoisen parantumisodotuksensa vastaisesti terapia työnsikin hänet yhä syvemmälle kaappiin. Cameron on kirjoittanut näytelmän terapiakokemuksistaan. Tänään hän ajattelee, ettei homoseksuaalisuus ole valinta, vaan syntymässä saatu ominaisuus. Näytelmään on otettu terapeutin lausuma kommentti: “Kukaan ei ole homoseksuaali. Homoseksuaalisuutta ei ole olemassa. Se on vain oire syvemmästä ongelmasta, jota et ole halukas kohtaamaan”.

Cameronin terapeutti ehdotti sähköshokkien jälkeen, että Cameron asettaa kumilenkit ranteisiinsa. Aina kun sopimattomia ajatuksia tulee mieleen hänen piti tarttua lenkkiin, venyttää sitä ja päästää irti niin että se aiheuttaa kivun tunteen.Cameron valitsi paksuimmat mahdolliset kumilenkit. Jonain päivänä hän tuli kotiin ranteet veressä kumilenkkien iskuista.

Connell O'Donovan kertoi, että hänet lähetettiin tuolloin samaisen yliopiston toiseen laitokseen oksennusterapiaan. Hän ei kestänyt sitä. Vuonna 1986 hän kertoi osallistuneensa Utahissa erikoiseen hypnoterapiakokeiluun, josta 18 vuodenkaan jälkeen hän ei ole vieläkään täysin tervehtynyt. Hypnoosissa hänet ohjattiin kuvittelemaan kaksi erilaista Connellia, “homo-Connell” ja “hetero-Connell”. Terapeutti pyysi häntä kuvittelemaan Jeesuksen tulevan katon läpi ja tuhoavan homo-Connellin maan tomuksi, jonka voimakas tuuli puhalsi kokonaan pois.

Connell kuvaa tuota tapahtumaa koko elämänsä vammauttavimmaksi kokemukseksi emotionaalisesti, psykologisesti ja spiritualistisesti.

Aversioterapia todettiin jo kauan sitten epäonnistuneeksi menetelmäksi muuttaa homoja heteroiksi. Uusia menetelmiä tarjotaan. Amerikasta kopioituja nk. Eheytysterapioita, joissa uskonnollisuutta koetetaan käyttää yhtenä hoitotapana, markkinoidaan tänä päivänä myös Suomessa. Todelliset psykologian asiantuntijat pitävät eheytysterapioita joko ajan tuhlauksena tai jopa vaarallisina.

ABC Newsin juttu aversioterapiasta Utahissa

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!