NHL-agentti kertoi homoseksuaalisuudestaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

NHL-agenttina toimiva Bayne Pettinger kertoo homoseksuaalisuudestaan The Athletic -julkaisulle. Asiasta kirjoittavat myös Toronto Sun, Spotnet ja Reddit sekä Suomessa MTV3

Nyt 33-vuotias Pettinger sanoo kertoneensa perheellensä homoseksuaalisuudestaan jo vuosikymmen sitten. Jääkiekkoympyröissä hän ei kuitenkaan uskaltanut avautua asiasta, vaan mietti vuosien ajan sitä, milloin hänellä olisi rohkeutta kertoa asiasta muillekin.

Pettinger on kertonut huolestaan ystäviensä reaktiosta asiaan. The Athletic -julkaisulle hän mainitsi NHL-pelaajat Tyson Barrien, Morgan Riellyn, Sidney Crosbyn ja Connor McDavidin. Pettinger työskenteli suuren osan 2010-luvusta Kanadan jääkiekkoliitossa jääkiekkotoimintojen ja miesten maajoukkueen johtajana. Lisäksi hän on kuulunut nuorisomaajoukkueiden taustaryhmään. Alkuvuodesta 2019 Pettinger siirtyi Torontossa toimivaan merkittävään CAA Hockey -agenttitoimistoon.

Työpaikkavaihdoksensa aikoihin Pettinger aloitti varovaisen kaapistatulonsa kertomalla ystävilleen homoseksuaalisuudestaan. Hän toteaa pelkojensa osoittautuneen turhiksi. Vastaanotto oli hyväksyvä ja kannustava - myös niiltä ystäviltään, joiden suhtautumisesta hän oli erityisesti ollut huolissaan. McDavid totesi, ettei mikään muutu ja Crosby totesi olevan iloinen siitä, että asian saa pois mieltä painamasta. Myös Barrie morsiamineen ilahtui asiasta kuultuaan.

Pettinger kertoo seksuaalisesta suuntautuneisuudestaan kertomisen olleen paitsi olleen itselleen helpottavaa, myös eräänlainen velvollisuus. Hän kunnioittaa kaapistatulollaan auto-onnettomuudessa kuolleen Brendan Burken muistoa, jonka isä Brian Burke ja veli Patric Burke perustivat hlbti-yhdenvertaisuutta NHL:ssä edistävän You Can Play -kampanjan. Pettinger on kertonut keskustelleensa Brian Burken kanssa ennen kaapistatuloaan, joka puolestaan katsoo kiekkomaailman olevan valmis kaapistatuloon.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

NHL-pelaaja Tyson Barrie toivoo Pettingerin kaapistatulon auttavan ymmärtämään, että seksuaalivähemmistöön kuuluvat pelaajat tulevat hyväksytyksi. Myös Bayne Pettingerin isoveli, NHL:ssä vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen pelannut Matt Pettinger toivoo pikkuveljensä kaapistatulon rohkaisevan muitakin. Hän kertoo olevansa varma, että hänenkin uransa aikana oli seksuaalivähemmistöön kuuluvia pelaajia, jotka eivät kuitenkaan uskaltaneet kertoa asiasta.

Miesten jääkiekon ja muunkin miesten joukkueurheilun piirissä homoseksuaalisuus on usein koettu vaikeaksi kysymykseksi. Hyvin harvoja lajin huipulla pelaavia tai toimivia on avoimesti kertonut seksuaalivähemmistöön kuulumisestaan ja silloinkin yleensä aktiiviuransa jälkeen. Suomen SM-liigassa aiemmin pelannut Janne Puhakka kertoi homoseksuaalisuudestaan syksyllä 2019 ja joitain viikkoja aiemmin Tanskan korkeimmalla sarjatasolla pelaava Jon Lee-Olsen tuli kaapista.

Viime vuosina asenneilmapiirin on kuitenkin muuttunut uuden sukupolven myötä hyväksyvämmäksi, eikä jääkiekon ammattitason huipulla nähdä suuria ongelmia. Syksyllä 2015 tehdyn selvityksen mukaan NHL-pelaajat hyväksyvät homoseksuaalin joukkuetoverin. Sen sijaan varsinkin harrastetasolla, josta nuoret pelaajat kasvavat, on arvioiden mukaan enemmän riskejä syrjinnälle. Esikuvat huipputasolla nähdään tärkeinä, samoin huipputasolta annettu viesti yhdenvertaisuudesta.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!