Suomalaistaustainen Marko Liias pyrkii Washingtonin osavaltion varakuvernööriksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Marko Liias (kuva: Elaine Thompson / AP / Lehtikuva)

Yhdysvaltain lähestyvien presidentinvaalien yhteydessä monissa osavaltiossa äänestetään paikallisista viroista ja lakiehdotuksista. Yle kertoo, että Washingtonin parlamentin ylähuoneessa vuodesta 2014 toiminut suomalaistaustainen Marko Liias pyrkii Yhdysvaltain luoteisosassa sijaitsevan osavation varakuvernööriksi 3. marraskuuta järjestettävissä vaaleissa.

Washingtonin osavaltion Everettissä asuvan 39-vuotiaan Liiaksen muutospyrkimyksiin kuuluvat esimerkiksi terveydenhuoltolaki ja verojärjestelmä. Hän haluiaisi verottaa suurituloisia enemmän ja käyttää niitä varoja terveydenhuollon tuomiseen kaikkien osavaltion asukkaiden saataville.

Tärkeäksi teemaksi mainitaan hlbti-vähemmistöjen yhdenvertaisuus. Avoimesti seksuaalivähemmistöön kuuluva Liias kertoo saaneensa tukea sateenkaariyhteisöltä.

- Jos voitan, olisin osavaltion ensimmäinen avoimesti homoseksuaali varakuvernööri, joka on yksi osavaltion korkeimmista viroista. Tämä on valtava mahdollisuus, mutta vielä tärkeämpää on taata kaikille tasa-arvoinen kohtelu, Liias kertoo Ylelle.

Oman poliittisen uran hän toivoo huipentuvan siihen, että voisi olla Yhdysvaltain suurlähettilääksi Suomessa. Hän voisi näin liittää suomalaisen perintönsä ja poliittisen uransa Amerikassa yhteen.

Yhteys Suomeen yhä olemassa

Hyvin suomea puhuvan Liiaksen isän puolen juuret ovat Kalajoella, ja hän on vieraillut usein Suomessa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kesällä 2011 Washingtonin osavaltion kansanedustaja Marko Liias vieraili Suomessa ja kertoi esimerkiksi poliittisesta toiminnastaan Washingtonin osavaltion edustajainhuoneessa. 

Alkuvuodesta 2013 kerrottiin Oras Tynkkysen ja Marko Liiaksen yhteisartikkelista Helsingin Sanomissa (18.2.2013) tasa-arvoisen avioliittolain hyödyllisydestä yhteiskunnalle.

1 kommenttia