Washingtonin osavaltion kansanedustaja Marko Liias vierailee Suomessa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Juhani Viherlahti
  • 1

Marko Liias on suomea sujuvasti puhuva, avoimesti gay kansaedustaja Yhdysvaltain länisrannikon osavaltion edustajainhuoneessa. Hän antoi haastattelun ranneliike.netille.

Marko Liias vierailee parhaillaan Suomessa puolisonsa Michaelin kanssa. Poliittisten tapaamisten lisäksi hän vierailee sukulaistensa ja ystäviensä luona.

Oheisissa tallenteissa Marko puhuu ensin poliittisesta toiminnastaan Washningtonin osavaltion edustajainhuoneessa. Pääosa haastattelusta keskittyy homojen oikeuksiin tuossa osavaltiossa ja myös Yhdysvalloissa yleisemmin.

Kiinnostavaa Liiaksen kertomana oli se, että Washingtonin osavaltiossa ollaan viiden Yhdysvaltain edistyksellisimman osavaltion joukossa (ennen tietoa New Yorkin lakiäänestyksen tuloksesta), mitä tulee homojen oikeuksiin. Parisuhdelaki on Washingtonissa voimassa, kuten Suomessakin. Sateenkaariperheiden lasten oikeuksissa siellä ollaan selvästi meitä edellä. Lapsella voi olla kaksi vanhempaa, joko samaa taikka eri sukupuolta. Lapsen oikeudet taataan kummassakin tapauksessa.

Haastattelu on tehty ennen juhannusta ja ennen New Yorkin osavaltion lakiäänestystä, joka toteutui juuri ennen juhannusviikonloppua. Olen pyytänyt häneltä myöhemmin vielä lisäkommentit New Yorkin lakiäänestyksen jälkeen.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Wikipediassa on runsaasti tietoa Marko Liiasin toiminnasta.

Helsingin Sanomat julkaisi viikonlopun lehden maksullisessa Ihmisiä-osiossa näyttävän haastattelun Marko Liiasista otiskolla Amerikkalaispoliitikko isiensä mailla.

Haastattelu ja kuvat: JuhaniV

Marko Liias pyrkii poliittisella työllään saamaan osavaltioonsa lisää työpaikkoja. Rintanappi kertoo hänen tästä keskeisestä tavoitteestaan.
Audio
Marko Liiaksen näkemyksiä homojen asemasta Washingtonin osavaltiossa ja USA:ssa yleisesti (8:18)
Audio
Marko Liias kokemuksistaan avoimena homomiehenä. Juhannus Suomessa. (10:18)
Audio
Marko Liias yhteiskunnallisesta ja poliittisesta toiminnastaan (5:24)

Wikipediassa tietoa Marko Liiasista

1 kommenttia

Marko Liias kommentoi lyhyesti New Yorkin osavaltioon saatua ratkaisua tasavertaisesta avioliittolaista seuraavasti: "Se oli erittain tarkea ratkaisu, ja uskon etta se helpottaa meidan tyota Washingtonin osavaltiossa ja ympari Amerikaa."