Sudan poisti kuolemanrangaistuksen "sodomian" harjoittamiselta

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 3
Al-Mogran, Khartum, Sudan

Sudan ei enää rankaise sodomiaksi määritellyn anaaliseksin harjoittamisesta kolme kertaa kiinni jääneitä kuolemalla. Maassa sekä eri että samaa sukupuolta olevien välinen anaaliseksi on laitonta.

Heinäkuussa tehdyn päätöksen myötä asiaa koskeviin rangaistuksiin tulee toinenkin lievennys: aiempi määräys sadasta ruoskaniskusta vankeustuomion ohella on luovuttu. 

Ensikertalaista rangaistaan nyt maksimissaan viiden vuoden mittaisella vankeudella ja rikoksen uusimisesta rangaistus on korkeintaan seitsemän vuoden vankeus. Kolmannesta kerrasta rangaistus on yhä elinkautinen vankeus.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Sudanista ei ole raportoitu samaa sukupuolta olevien välisistä suhteista langetettuja kuolemanrangaistuksia. Myöskään elinkautisista vankeusrangaistuksista ei ole tietoa.

Sudanin hlbti-aktivistit katsovat uudistuksen olevan merkittävä ensimmäinen askel, mutta heidän tavoitteensa on samaa sukupuolta olevien välisen seksuaalisen kanssakäymisen laillistaminen. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvien aseman ei odoteta muuttuvan suuresti islamilaista sharia-lakia noudattavassa maassa. Asenteet samaa sukupuolta olevien välisiä suhteita sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä kohtaan yleisesti ovat maassa torjuvia.

3 kommenttia

Sudanissahan nuo rangaistukset ovat peräisin vuodelta 1899, eli brittivallan Anglo-Egypti-Sudanin ajoilta säädettyinä, kun britit muutenkin lanseerasivat kristillis-viktoriaanisia tuomiolakejaan yltympäri Afrikkaakin. Britanniassahan oli myös kuolemanrangaistus anaaliseksi-sodomiasta.

Saapas nähdä, miten tuolla alueella mitkäkin uskomuskulttuurit vaikuttavat.
kristillisiin surmauskäskyihin "miesten kesken makaamisista" nojaavassa Etiopiassahan on maksimissaan 15 vuoden vankeusrangaistus (toki kristinuskonnossa mooses määrää kuolemalla ja jeesus komppasi sitä, eli että yksikään kirjain vanhasta laissa ei muutu).

islaminuskoisten Djiboutissa ei laissa olekaan mitään rangaistuksia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöille.
Tosin ei siellä koraanissakaan ole lainkaan sellaisia rangaistuksia kuin raamatussa on.
Jumala on uskontoinstituutioista huolimatta istuttanut tiettyihin ihmisiin rakkautta ja oikeamielisyyttä. Kiitos siitä Luojamme!