Sudan poisti kuolemanrangaistuksen "sodomian" harjoittamiselta (juttukommentit)

Sudanissahan nuo rangaistukset ovat peräisin vuodelta 1899, eli brittivallan Anglo-Egypti-Sudanin ajoilta säädettyinä, kun britit muutenkin lanseerasivat kristillis-viktoriaanisia tuomiolakejaan yltympäri Afrikkaakin. Britanniassahan oli myös kuolemanrangaistus anaaliseksi-sodomiasta.

Saapas nähdä, miten tuolla alueella mitkäkin uskomuskulttuurit vaikuttavat.
kristillisiin surmauskäskyihin "miesten kesken makaamisista" nojaavassa Etiopiassahan on maksimissaan 15 vuoden vankeusrangaistus (toki kristinuskonnossa mooses määrää kuolemalla ja jeesus komppasi sitä, eli että yksikään kirjain vanhasta laissa ei muutu).

islaminuskoisten Djiboutissa ei laissa olekaan mitään rangaistuksia seksuaali- tai sukupuolivähemmistöille.
Tosin ei siellä koraanissakaan ole lainkaan sellaisia rangaistuksia kuin raamatussa on.
  • 2 / 3
  • martin
  • 17.10.2020 0:34
Jumala on uskontoinstituutioista huolimatta istuttanut tiettyihin ihmisiin rakkautta ja oikeamielisyyttä. Kiitos siitä Luojamme!
  • 3 / 3
  • smo
  • smo
  • 17.10.2020 15:01
On toki hienoa, että Djiboutissa seksuaalisuhteet samaa sukupuolta olevien välillä eivät ole koskaan olleet rangaistavia. Toisaalta Djiboutissa ei tänäkään päivänä ole mitään hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä. Taustalla homosuhteiden laillisuudelle Djiboutissa lienee historia Ranskan siirtomaana ja seksuaalivähemmistöjen oleminen totaalisen näkymättömissä ja ulkona mistään keskustelusta. Jälkimmäisen vuoksi kriminalisoinnille ei ole ehkä ollut painettakaan. Ranskan vallankumoukseen taas liittyy ajatus, että valtiolle eivät kuulu ihmisten yksityisasiat - ei niinkään se, että vaikkapa homoseksuaalisuus olisi varsinaisesti hyväksyttyä.