Englannin jalkapallon Valioliigan pelaaja kertoo nimettömässä avoimessa kirjeessä homoudestaan

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Englannin jalkapallon Valioliigan pelaaja kertoo homoseksuaalisuudestaan medialle osoitetussa nimettömässä avoimessa kirjeessä. Pelaaja ei kuitenkaan vielä rohkene kertoa asiasta joukkueelle.

Vaikka yksilölajeissa ja joukkueurheilun naisten joukkueessa on huippua myöten seksuaalivähemmistöön kuulumisestaan kertoneita pelaajia nykyisin lukuisia, ei miesten joukkuelajeissa heitä juuri ole. Esimerkiksi juuri englannin jalkapallon korkeimmalla sarjatasolla Valioliigassa ei pelaa ainuttakaan avoimesti homoa tai biseksuaalia. 

The Sun on julkaissut kirjeen. Kirjeestä kertovat myös PinkNews ja Suomessa MTV.

Pelaaja aloittaa kirjeensä kertomalla lapsuutensa ja nuoruutensa haaveesta: olla jalkapalloilija. Koulu ei niinkään kiinnostanut. Läksyjen asemesta kaikki liikenevä aika kuului pallolle. Hän kertoo tämän maksaneen vaivan. Yhden asian hän kuitenkin kokee erottavan hänet Valioliigan muista pelaajista.

- Olen homo. Jopa sen kirjoittaminen tähän kirjeeseen on minulle iso askel. Vain perheenjäseneni ja joukko valittuja ystäviä tietävät seksuaalisuudestani. Koen, etten ole valmis jakamaan asiaa joukkueeni tai managerini kanssa. Se on rankkaa. Vietän suurimman osan ajastani näiden kaverien kanssa ja astuessamme kentälle olemme joukkue. Silti jokin sisälläni tekee mahdottomaksi olla tunteistani avoin joukkueelle. Todella toivon sellaisen päivän koittavan, että pystyisin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kirje jatkuu sen pohtimalla, miltä salaisuuden kantaminen tuntuu. Hän kuvailee salaisuuden kantamista jatkuvaks painajaiseksi, joka vaikuttaa yhä enemmän henkiseen hyvinvointiin.

- Tunnen olevani loukussa ja pelkoni totuuden paljastumisesta pahentaa asiaa entisestään. Vaikka sydämeni kehottaisi olemaan avoin, pääni sanoo: "miksi riskeerata kaikki?"

Kirjeen kirjoittanut pelaaja kertoo olevansa tyytyväinen taloudellisesta menestyksestään, mutta kaipaavansa toveruutta ja pitkäaikaista parisuhdetta, jonka ei koe voivan nykyisessä tilanteessa toteutua. Nykyisessä tilanteessa hän välttää suhteita, mutta toivoo tapaavansa jonkun, johon voi luottaa riittävästi.

- En vain usko jalkapallon olevan valmis pelaajan kaapistatuloon.

Pelaaja toteaa ammattijalkapalloilijoiden yhdistyksen luvanneen tukensa kaapistatuloa suunnittelevalle. Hän ei kuitenkaan koe sitä kyllin riittäväksi, että uskaltaisi ottaa tarvittavan askeleen. Hän muistuttaa todellisuudesta ja kertoo törmänneensä lukemattomia kertoja esimerkiksi homofobisiin kannustushuutoihin. Asenteisiin vaikuttamistarpeen suhteen hän viittaa faneihin, pelaajiin, managereihin agentteihin, seurojen omistajiin ja kaikkiin muihin lajiin sidoksissa oleviin.

Pelaaja toivoo voivansa palata jalkapalloa niin kauan kuin siihen pystyy - ja sen jälkeen tulla kaapista. Hän viittaa kesäkuussa kaapista tulleeseen Thomas Beattieen, joka oli päättänyt uransa jo vuosia sitten. Pelaajan mukaan jalkapalloilijat ovat yhä liian peloissaan ottamaan askelee aktiiviuransa aikana.

Kirjeessään pelaaja ylistää Justin Fashanu -säätiötä, joka on auttanut hänen hyvinvointiaan suuresti. Justin Fashanu tuli kaapista ulos vuonna 1990, mutta riisti myöhemmin henkensä.

Kesällä 2019 keskustelua herätti tunnetun jalkapalloilijan halu kertoa julkisesti homoseksuaalisuudestaan. Keskusteluun kiertyi Twitterissä nimettömänä esiintyneen henkilön ympärille. Uutistietojen mukaan hänen seuransa ei lämmennyt kaapistatulolle, koska sillä oli huoli kannattajiensa reaktioista.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!