Saksa rajoitti eheytystoimintaa

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6

Saksan parlamentti äänesti eheytystoiminnan rajoittamisen puolesta torstai-iltana.

Asiasta kertoo esimerkiksi Deutsche Welle.

Hyväksytty laki kieltää eheytysterapioiden antamisen alaikäisille ja eheytysterapioiden markkinoinnin jopa 30 000 euron sakon ja vankeusrangaistuksen uhalla. Lapsen vanhemmat tai huoltajat voivat myös saada syytteen, mikäli nämä vaikuttavat lapsen päätymiseen eheytystoiminnan piiriin.

Myös aikuisen suostuttelu petoksella, pakottamalla tai uhkaamalla on rangaistavaa. Laki ei koske tapauksia, joissa aikuinen henkilö vapaaehtoisesti on hakeutunut tällaiseen prosessiin.

Saksan liittohallitus hyväksyi aloitteen loppuvuodesta 2019.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Itsekin avoimesti homo terveysministeri Jens Spahn (kristillisdemokraatit) on arvioinut, että Saksassa arviolta 2 000 henkilöä hakeutuu eheytysterapioihin.

Saksan vihreät ovat esittäneet huolensa nuorten aikuisten päätymistä eheytystoiminnan uhriksi. Terveysministeri Spahnin mukaan tällaisilla kielloilla voidaan perustellusti suojata alaikäsiä, mutta täysi-ikäisten kohdalla esimerkiksi sananvapauteen liittyvät kysymykset on otettava huomioon.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta. Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Aihe esillä Suomessakin

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, mutta EU:n alueella toistaiseksi Saksan lisäksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa. 

6 kommenttia

Parhaillaan on käynnissä kansalaisaloite puoskarilain saamiseksi Suomeen. Jos ja kun sellainen laki saadaan voimaan, se olisi mitä luultavimmin Saksan lain kaltainen.

Tarvitaan 50 000 ääntä 5.10.2020 mennessä. Eilen annetut äänet mukaan lukien oli kasassa 5088 kannatusilmoitusta.

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/6356
Olipas mennyt ohi. Pitänee käydä antamassa kannatusilmoituksensa.