Saksa kieltämässä eheytysterapioiden mainostamista ja suitsimassa tarjoamista

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 1

Saksan liittohallitus on hyväksynyt niinsanottujen eheytysterapioiden mainostamisen ja tarjoamisen kieltävän lakialoitteen.

Asiasta kertoo yleisradioyhtiö Deutsche Welle.

Terveysministeri Jens Spahn kertoi keskiviikkona uutistoimisto RND:lle, että aloite etenee seuraavana parlamentin alahuoneeseen. Mikäli lakialoite hyväksytään parlamentissa sekä ala- että ylähuoneessa, kielletään terapioiden mainostaminen ja niiden tarjoaminen jopa 30 000 euron sakon uhalla.

Laki ei koskisi tapauksia, joissa aikuinen henkilö vapaaehtoisesti on hakeutunut tällaiseen prosessiin. Alkuperäisessä esityksessä ollut yli 16-vuotiaita alaikäisiä koskevaa poikkeusta ei ole hyväksytyssä lakiesityksessä. 

Itsekin avoimesti homo terveysministeri Spahn on arvioinut, että Saksassa arviolta 2 000 henkilöä hakeutuu eheytysterapioihin.

Eheytysterapia

Nimillä eheytysterapia, muutosterapia tai konversioterapia tunnettujen menetelmien tarkoituksena on muuttaa henkilön seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuolen kokemusta. Esimerkiksi rukoilua sisältävää terapointia harjoitetaan pääasiassa seksuaalisen ja sukupuolen moninaisuuden torjuvissa uskonnollisissa yhteyksissä. Tahdonalaisen tai päämäärähakuisen muutoksen ei kuitenkaan tiedetä olevan mahdollista, vaan kyse on oman identiteetin osan torjunnasta. Epäonnistuneiden muutosyritysten on havaittu aiheuttavan mielenterveydellisiä ongelmia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Joissain tapauksissa alaikäiset ovat joutuneet homoseksuaalisuuteen tai sukupuolen moninaisuuteen kielteisesti suhtautuvien vanhempiensa vaatimana tällaisten hoitojen pariin.

Uskonnollisten ryhmien lisäksi eheytyshoitoja saattavat antaa myös jotkut lääkärit sellaisissa tapauksissa, joissa potilas kokee syystä tai toisesta ahdistuneisuutta seksuaalisen suuntautuneisuutensa vuoksi.

Aihe esillä Suomessakin

Eheytyshoitoja on kielletty eri puolilla maailmaa, mutta EU:n alueella toistaiseksi vain Maltassa ja joillain Espanjan alueilla. Myös Ranskassa eheytyshoitojen kriminalisoinnista keskustellaan.

Suomessa on puhuttu ns. puoskarilain laatimisesta, jolla suitsittaisiin ns. uskomushoitoja. Kesän alussa työnsä aloittanut uusi hallitus viittaa hallitusohjelmassa uskomushoitoja koskevaan selvittelyyn. Toistaiseksi mahdollisista suunnitelmista ei ole tarkempaa tietoa. 

Korjaus: korjattu yli 16-vuotiaisiin alaikäisiin liittyvvään poikkeukseen liittyvä asia.

1 kommenttia

Korjaus uutisen tähän kohtaan:
”Laki ei koskisi tapauksia, joissa aikuinen tai tietyissä tapauksissa yli 16-vuotias henkilö vapaaehtoisesti on hakeutunut tällaiseen prosessiin.”

Kyllä koskee, sillä hyväksytty lakialoite kieltää kaikille alaikäisille eli alle 18-vuotiaille suunnatun eheytyspuoskaroinnin eli sen harjoittamisen, mainonnan ja tarjoamisen.
Sen lisäksi aikuisille suunnatun eheytyspuoskaroinnin mainostaminen, tyrkyttäminen ja välittäminen on rikos.
https://www.tagesschau.de/inland/konversionstherapie-verbot-103.html