Korona pysäytti matkailun - sateenkaarieksklusiivisen matkailumarkkinan kartoittamiseen myönnettiin tukea

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
Koronaviruspandemia hiljensi Helsingin ilta- ja yöelämän tyystin maaliskuussa ja tilanteen odotetaan jatkuvan ainakin toukokuun loppuun. Paitsi paikalliset illanviettäjät myös matkailijat ovat poissa.

Kansainvälinen matkailu on koronaviruspandemian myötä käytännössä pysähtynyt. Suomeen ei ole tulossa ulkomaisia matkailijoita, eivätkä toisaalta suomalaisetkaan matkusta ulkomaille. Suomessa matkailuun sidoksissa olevat yrittäjät kohdistavat toivonsa siihen, että suomalaiset matkailevat kotimaassa - vaikka talouden äkkipysäys on tutkimusten mukaan säikyttänyt monia ja miettimään kuluttamistaan entistä tarkemmin, niidenkin kohdalla joilta tilanne ei ole vienyt toimeentuloa. 

Alkuvuoden aikana liiketoiminnan mullistaneen tilanteen kehittymisestä ja jatkumisen pituudesta ei kellään vielä toistaiseksi ole selkeää kuvaa. Joidenkin arvioiden mukaan entiseen ei ole enää paluuta, tai ainakin siihen menee aikaa mahdollisesti vuosia. Joka tapauksessa matkailuelinkeinoa harjoittavat toivovat ja odottavat elpymistä, sekä miettivät keinoja paikata syntynyttä lovea kassassa.

Koronaviruksen aiheuttama sulku koskee myös lukuisia hlbti-toimijoita: seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille suunnatut baarit ja yökerhot ovat muiden tavoin suljettuina kevään ajan, ja erilaiset tapahtumat - pridet mukaan luettuna - on jouduttu perumaan pitkälle kesään. Pääosin yrittäjinä toimivat ravintoloissa esiintyvät artitstit ovat osittain ravintoloiden avustuksella kehitelleet vaihtoehtoista toimintaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. 

Vähemmistöt suosivat palveluja, jotka viestivät vähemmistömyönteisyydestä

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kuluttamaa rahaa kutsutaan usein nimellä pinkki euro. Suomessakin monet yritykset ovat havahtuneet siihen, että palvelun vähemmistömyönteisyys antaa kilpailuedun: hlbti-vähemmistöihin kuuluva suosii niitä, jotka ottavat vähemmistöt huomioon toiminnassaan ja markkinoinnissaan. Toisaalta vähemmistöihin kuuluvat usein välttävät toimijoita, joiden taustalla on vähemmistöjä kohtaan kielteisesti toimivia. 

Yksi koronaviruspandemian sulkemista vapaa-ajanviettopaikoista on Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva yökerho dtm.

Vuosituhannen alkuun asti Suomessakin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat kokivat usein nimenomaan juuri näille vähemmistöille suunnatut palvelut sellaisina, että niiden parissa saattoi tuntea olonsa turvalliseksi omana itsenään. Tällaisia ympäristöjä olivat esimerkiksi homobaarit, erityiset homoristeilyt sekä myös jotkut terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät palvelut. Asenneilmapiirin kohentuessa monet hlbti-vähemmistöihin kuuluvat kokevat yhä paremmin tulevansa omana itsenään huomioiduksi laajalle kohderyhmälle suunnattujen palvelujen piirissä, eivät kuitenkaan kaikki. Erityisesti sukupuolivähemmistöihin kuuluvilla saattaa yhä olla perusteltuja pelkoja joutua asiattoman käytöksen kohteeksi.

Useissa maissa asenneilmapiiri hlbti-vähemmistöön kuuluvia kohtaan on yhä merkittävästi kielteisempi kuin Suomessa, eikä pelkkä hlbti-myönteisyyden - sateenkaari-inklusiivisuuden - toteaminen ehkä herätä riittävää luottamusta vähemmän vapaaseen ympäristöön tottuneiden keskuudessa. He saattavat kokea riittävää turvallisuuden tunnetta vain oman viiteryhmän kanssa, eksklusiivisesti hlbti-vähemmistöille tarkoitettujen palvelujen parissa. Nimenomaisesti sateenkaarivähemmistöille suunnatuilla palveluilla on kysyntää ja huomattavaa kilpailuetua tällaisessa kohderyhmässä.  

Sateenkaarieksklusiivisen matkailumarkkinan kertoittamiseen myönnettiin tukea

Business Finland on myöntänyt Medina Helsinki Communications Oy:lle rahoitusta niin sanotun sateenkaarieksklusiivisen matkailumarkkinan kartoittamiseen.

Matkailualan yrittäjä Hannu Medina kertoo ranneliike.netille, että hänen oma liiketoimintansa on kärsinyt koronatilanteesta, koska suuri osa asiakkaista on matkailualalta: majoitusliikkeitä, ravintoloita ja muita matkailutoimijoita. Medinan liiketoimintaan kuuluu kolme brändiä, kukin omalla liiketoiminta-alueellaan. Gay travel Finland on matkailumarkkinointiin keskittynyt brändi, lifeo2men sisällöntuotantoon ja We Speak Gay koulutukseen ja sertifiointiin. Medinan yrityksen lisäksi hlbti-vähemmistöjen asialliseen huomioimiseen liittyvää koulutusta ja sertifiointia harjoittaa Suomessa myös ihmisoikeusjärjestö Seta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Business Finlandin myöntämän häiriötilanteen rahoituksen myötävaikutuksella on määrä kehittää toimintaa matkailualalla. Medinan mukaan myönnetyn 10 000 euron tuen avulla on tarkoitus selvittää tuotteistusta, markkinointia, palveluntarjoajia, matkanjärjestäjiä ja jakelukanavia ja rakentaa uudenlaista liiketoimintamallia Suomeen. Kartoitusprojektia on tarkoitus jatkaa elokuun puoliväliin asti.

Hannu Medina kertoo, että kartoituksella on tarkoitus selvittää ja kartoittaa sateenkaarieksklusiivisia matkailutuotteita, jotka on kohdistettu selkeästi joko homoille tai lesboille. Suurennuslasin alla ovat teemat, maantieteelliset alueet, sisällöt ja brändäys.

- Selvitän, mitkä ovat potentiaaliset kohdemarkkinat, mitkä ovat potentiaaliset palveluntarjoajat, mitkä ovat potentiaaliset matkanjärjestäjät Suomessa ja maailmalla. Ajatus on myös selvittää muut myyntikanavat, messut, suoramyyntikanavat ja muut digitaaliset kanavat. Samalla on tarkoitus miettiä ja kehittää itselle uusi liiketoiminta-alue eli bisnesmalli, koska kyseessä on uudenlainen konsepti erityisesti Suomessa.

Kartoittamisessa hyödynnetään markkinatutkimuksia ja Medinan omilla matkailualan verkostoilla on suuri rooli potentiaalisten kumppanien selvittämisessä. Niitä ovat hotellit, oppaat, elämystuottajat, matkanjärjestäjät ja alueellisista matkailupalveluista huolehtivat toimijat.

Medina kertoo apuna olevan alueellisista matkailupalveluista vastaavia organisaatioita sekä kansainvälinen sateenkaarimatkailun järjestö International Gay and Lesbian Travel Association (IGLTA). Medinan yritys on IGLTA:n jäsen. Luvassa on Medinan mukaan paljon pitkiä puheluita ja neuvotteluja sekä keskusteluja ja ideoiden pallottelua sekä Suomessa että maailmalla.

- Keskustelen myös tavallisten matkailjoiden kanssa ja teemme kyselyjä sosiaalisessa mediassa seuraajillemme, kertoo Hannu Medina.

Medina kertoo myös aikovansa selvittää laajenemismahdollisuuksia muihin Pohjoismaihin.

- Tulosten perusteella lähdetään sitten toteuttamaan uutta bisnestä eli rakentamaan ja tuottamaan uusia matkailutuotteita, markkinoimaan ja myymään niitä sekä konsultoimaan eri osapuolia sisällöntuotannon ja markkinoinnin osalta ja rakentamaan jakeluteitä.

Kartoituksen jälkeen ja siinä tunnistettujen huomioiden pohjalta on mahdollista hakea kehitysrahaa uusien ratkaisujen luomiseksi.

Sateenkaarimatkailun toimijat pitävät säännöllisesti yhteyttä

Tapaamme IGLTAn toimesta virtuaalisesti joka torstai verkossa, matkailutoimijat ympäri maailman ja tuemme toinen toistamme ja jaamme kokemuksia ja hyviä käytäntöjä.

- Vaikka kyseessä on yli 200 miljardin euron markkina, sateenkaarimatkailussa yhteisöllisyys on todellista ja se tuntuu nyt hyvältä. Koronakriisi vaikuttaa hlbtiq-matkailuun samalla tavalla kuin muutenkin matkailuun.

- Enemmän olemme huolissamme hlbtiq-yhteisöstä yleensä. Tällaisessa tilanteessa aina vähemmistössä olevat, haavoittuvimmat ryhmät kärsivät eniten, toteaa yrittäjä Hannu Medina. 

Hannu Medinan yritys ja sen Gay Travel Finland -verkkopalvelu olivat esillä esimerkiksi Helsingin Messukeskuksessa alkuvuodesta 2018 järjestetyillä Matkamessuilla.

Viime vuosina massiviiseksi kasvaneen Helsinki Pride -tapahtuman yhteydessä kaupungin keskustassa on liputettu sateenkaarilipuilla.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!