Matkailun hlbtiq-näkökulmaa vahvistetaan Suomessakin

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • Sami Mollgren
  • 11
Hannu Medina (kuva: Satu Mali)

Suomalaisen hlbtiq-matkailuun erikoistuneen konsultointiyrityksen ja sen Gay Travel Finland -sivuston omistaja Hannu Medina sanoo kohderyhmässä olevan suuret mahdollisuudet Suomen matkailulle. Hän katsoo hlbtiq-kohderyhmän potentiaalin olevan Suomessa toistaiseksi paljolti hyödyntämättä.

Medina povaa Suomen matkailualan yrittäjille miljoonia euroja pinkkiä rahaa, kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt uskalletaan ja osataan ottaa strategiseksi kohderyhmäksi. Kohderyhmän huomioimisesta hyötyvät eniten esimerkiksi majoitus- ja ravintolaliikkeet sekä lento- ja laivaliikenne.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt edustavat maailmanlaajuisesti noin 200 miljardin euron - noin 30 prosenttia vuosittain kasvavaa - matkailumarkkinaa. Euroopassa markkinan koko on tästä neljännes. Medina arvioi ns. pinkin rahan olevan huomattava potentiaali myös Suomen matkailualalle.

- Suomessa kohderyhmä on lähes kokonaan hyödyntämätön potentiaali, sillä vain muutama toimija on ymmärtänyt miksi ja miten hlbtiq-kohderyhmää kannattaa erikseen tavoitella. Pohjoismaissa ajatellaan helposti, että olemme avoimia kaikille iästä, kansalaisuudesta tai seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Pohjoismaiden ulkopuolelta tulevalle hlbtiq-kohderyhmälle se pitää kuitenkin kertoa näkyvästi, Medina kertoo.

Hlbti-kohderyhmä haluaa kohteelta mahdollisuutta olla oma itsensä

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Medinan mukaan hlbtiq-kohderyhmän edustajat ovat usein korkeasti koulutettuja ja hyvätuloisia, ja harvemmalla on perhettä ja lapsia elätettävänä. He matkustavat paljon, jopa 4–6 kertaa vuodessa. Kohderyhmä on uskollinen ja valmis maksamaan mieluisasta vaihtoehdosta hieman enemmän.

- Seksuaalivähemmistön edustajalle matkaa suunniteltaessa hinnan jälkeen tärkein asia on varmistaa, että kohdemaassa, kaupungissa, hotellissa ja esimerkiksi ravintolassa saa olla oma itsensä. Gay Travel -sivustot toimivat tässä tärkeinä tiedonlähteinä, sanoo Medina, joka itse tuli kaapista ulos vasta neljä vuotta sitten.

- Oli sitten homo tai hetero, kaikkien pitää voida olla oma itsensä, etenkin lomamatkalle, jonne lähdetään rentoutumaan, toteaa Medina.

Verkkopalvelu ja konsultointiyritys

Medina pyörittää hlbtiq-matkailuteemaista Gay Travel Finland -verkkosivustoa ja sen omistavaa matkailuun erikoistunutta Medina Helsinki Communications Oy -konsultointiyritystä. Niiden kautta hänen tavoitteenaan on kehittää hlbtiq-matkailua Suomessa.

Yrityksen Medina kertoo perustaneensa oman taustansa kautta. Sen hän kertoo tarjoavan suomalaisille matkailualan yrittäjille seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille kohdennettujen palveluiden konsultointia ja kohderyhmää puhuttelevan kielen määrittelemistä sekä sisällöntuotantoa.

- Yritykset, jotka hyötyvät eniten hlbtiq-kohderyhmän huomioimisesta, ovat esimerkiksi hotelliketjut ja resortit, lentoyhtiöt ja laivaliikenne. Alueellisesti tärkeimpiä matkailukohteita Suomessa ovat isojen kaupunkien lisäksi Lappi, Medina sanoo.

Gay Travel Finland -sivusto on maailmalta tutun konseptin mukainen suomalaisia Gay Friendly -matkailukohteita kohderyhmän kielellä esittelevä palvelu.

- Gay Travel Finland -sivusto on tärkeä markkinointikanava hlbtiq-kohderyhmälle maailmanlaajuisesti. Uskon, että se palvelee myös kotimaista yleisöä, vaikka pääkohderyhmä onkin ulkomailla.

Medinan yritys ja sen Gay Travel Finland -verkkopalvelu ovat esillä Helsingin Messukeskuksessa 19.-21.1.2018 järjestettävillä Matkamessuilla.

Helsingin Matkamessuilla jälleen hlbt-matkailulle omistettu alue Pink Island
gaytravelfinland.com

11 kommenttia

Mainiota markkinointia tuon face-sivulla kun headerina oikein videoita, joissa näkyy talvisen kolean lumeton, pilvinen ja vähäväkinen Helsinki, oikein lämpimästi puoleensavetävänä, mutta toki ilmasto-realismilla https://www.facebook.com/gaytravelfinland/

Tähän aikaan kannattaisi tuon face-sivun headeriksi laittaa ainakin talvinäkymiä pohjoisemmasta ja jotain HLBTQ-elävämpää näkymää Stadista.

Kommenttia muokattu: 16.01.2018 klo 13:59
Täysin samaa mieltä artikkelin pointtien kanssa. Itse esim. ensi kesänä ajattelin Helsingin priden aikaan yöpyä juuri Clarion hotellissa, kun ovat markkinoineet HLBT-väestöllekin :) Hyvillä mielin maksaa viikon yöpymiset siellä, kun tietää saavansa asiallista palvelua.
t. jyväskyläläinen