Saksan poliittinen kriisi: AKK ei hae kanslerin virkaa, Jens Spahnilla jälleen mahdollisuus kansleriksi Merkelin jälkeen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 3
Jens Spahn parlamentin puhujapöntössä, kuva: Deutscher Bundestag/ Achim Melde

Saksan poliittinen kuohunta jatkuu. Kristillisdemokraattien puheenjohtaja AKK eli Annegret Kramp-Karrenbauer kertoi, ettei hän hae liittokanslerin virkaan. Nyt etsitään uudet ehdokkaat. Jens Spahnille avautuu jälleen mahdollisuus tulla valituksi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Liitokansleri Saksassa vastannee Suomen pääministeriä. Hän on poliittiselta asemaltaan tärkein päättäjä , ja hänen vaikutusvaltansa EU:ssa on ollut suuri. Vaikutusvalta varmaan vain kasvaa, kun Englanti on nyt eronnut EU:sta.

Annegret Kramp-Karrenbauer eli AKK valittiin Merkelin jatkajaksi kristillisdemokraattien johtoon vuonna 2018. Hänestä oli tarkoitus leipoa uusi liittokansleri, kun Merkel lopettaa. Vuoden 2018 puheenjohtajavaalissa oli mukana Jens Spahn, homo, mutta hän hävisi AKK:lle. AKK:ta on syytetty joistakin hlbtiq-vastaisista lausunnoista.


 

Vuoden 2018 maaliskuussa Jens Spahn pääsi mukaan Merkelin hallitukseen terveysministeriksi. Sen jälkeen hän on antanut monenlaisia haastatteluja. Hän on puhunut syksyllä 2018 Gala-lehdessä mm. kaipuustaan omaan lapseen. Jens on nyt 40-vuotias. Aviopuoliso Daniel on vuotta nuorempi.


 

Ranneliikkeen artikkeli Jens Spahnista kaksi vuotta sitten

3 kommenttia

Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja ja politiikan toimittaja Anna-Liina Kauhanen kirjoittaa tänään osuvasti syistä, joihin Kramp-Karrenbauerin urapolku kohti liittokanslerin virkaa ja jatkoa CDU:n puheenjohtajana kariutui, muun muassa näin:

"Kramp-Karrenbauer yritti uudistaa CDU:ta tämän hetken poliittisten realiteettien mukaisesti. Hän käänsi linjan oikealle. Pian kävi kuitenkin selväksi, ettei uuden johtajan kömpelö homoliittoja ja aborttia vastustanut arvokonservatiivisuus vastaa kysyntään.
Kramp-Karrenbaueria oli kiusallista seurata. Kaksi kannattajaryhmää – nuoret diginatiivit ja vauraat urbaanit arvoliberaalit – alkoivat nopeasti pitää häntä ääliönä.
Kramp-Karrenbauer pilkkasi karnevaalijuhlien vitsissään kolmatta sukupuolta. Puoluejohtaja teki vähemmistön naurunalaiseksi ymmärtämättä, että tulevaisuuden ydinkannattajat olisivat hyvin toimeen­tulevia arvoliberaaleja nuoria aikuisia. Heitä kanslerikisassa edustaa nyt julkisesti homo Jens Spahn."

https://www.hs.fi/mielipide/art-2000006405428.html