Yhdysvalloissa televisiokanava säikähti boikottiuhkaa ja poisti mainoksia, joissa naisparit suutelivat - ja pyörsi päätöksen

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren

Konservatiiviskristillinen ryhmä sai Yhdysvalloissa toimivan Hallmark Channel -televisiokanavan poistamaan poisti neljä mainosta, joissa naisparit suutelevat. Kanava kuitenkin pyörsi sensurointipäätöksen asiasta syntyneen kohun jälkeen.

Mainosten poistamisesta uutisoi The New York Times. ja mainosten palauttamisesta on kertonut esimerkiksi Adweek.

Kyse on Zola-hääsivuston mainoskampanjasta, joka käynnistyi joulukuun alussa. Siinä alttarilla ollet pariskunnat kävivät keskustelua siitä, olisivatko vieraat olleet ajoissa ja tuoneet parempia lahjoja, jos olisivat tehneet Zola-sivustolle oman hääsivun. Suurimmassa osassa kuudesta mainoksn sarjassa naisparit olivat esillä heteroparien joukossa, ja yhdessä keskityttiin yksinomaan naispareihin.

Kampanjan pyörittyä kanavalla noin viikon, konservatiiviskristilliseen American Family Association -järjestöön sidoksissa oleva One Million Moms -ryhmä alkoi kerätä nimiä vetoomukseen, jossa "säädyttömyyden torjumiseksi" vaadittiin "kanavaa harkitsemaan uudelleen samaa sukupuolta olevia pareja sisältäviä mainoksia". Parissa päivässä adressi keräsi 25 000 allekirjoitusta. 

Torstaina kanava kertoi Zola-sivustolle poistaneensa mainoksista ne neljä, joissa nähdään naispareja. Kanava totesi vastauksessaan, etteivät voi hyväksyä kiistanalaisia mainoksia esitettäväksi. Perjantaina kanavan tiedottaja kertoi syyksi parien suutelun. Kahdessa yhä pyörimään jääneesä mainoksessa nähdään kuitenkin heteroparien suutelevan intohimoisesti. Myöhemmin perjantaina kanavan emoyhtiö Crown Media Family Networks kertoi olevansa päätöksen takana. Sen mukaan mainoksista käytävä keskustelu häiritsi kanavan tarkoitusta tarjota viihdettä.

Päätös aiheutti julkisen vastareaktion ja viikonlopun aikana sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #HomophobicHallmark ja #BoycottHallmarkChannel kanavaa on vaadittu tilille mainosten hyllyttämisestä. Eräässä Twitter-viestissä kysytään, eikö työntekijöiden joukossa kenelläkään ole hlbti-vähemmistöihin kuuluvia ystäviä tai perheenjäseniä - ja näiden mahdollisia tuntemuksia, kun kanava tukee samaa sukupuolta olevien avioliittojen vastustajia. Viesti oli kuvitettu Hallmark-kanavan logon näköön tehdyllä homofobiaan viittaavalla tekstillä.

Zola-sivusto ilmoitti sensurointipäätöksen jälkeen, etteivät enää jatkossa mainosta Hallmark-kanavalla. Sen mukaan suudelmat, parit ja aviliitot ovat yhdenvertaisia. Yhdysvalloissa myös samaa sukupuolta olevaille pareille tuli oikeus avioliittoon vuonna 2015 korkeimman oikeuden päätöksellä.

Myöhään sunnuntaina paikallista aikaa (maanantaiaamuna Suomen aikaa) kanavan omistava yhtiö kuitenkin pyörsi ratkaisunsa. Päätöksen mainosten poistamisesta todettiin olleen väärän. 

Zola on viestittänyt tyytyväisyydestään Hallmarkin päätöksestä. Myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä mediassa annettavaan kuvaan vaikuttamaan pyrkivä GLAAD-järjestö (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) on ilmaissut tyytyväisyytensä kanavan päätökseen perua mainosten poistaminen.

Maksutelevisiokanava Hallmarkin omistavasta yhtiöstä oli The Advocate -julkaisun mukaan aiemmin kerrottu kanavan saattavan esittää myös sellaisia jouluelokuvia, joissa esiintyy hlbti-perheitä.

One Million Moms on aiemminkin pyrkinyt saamaan estetyksi omista ihanteistaan poikkeavia elokuvia ja niiden kohtauksia. Aiemmin ryhmän boikottikampanjan kohteeksi ovat joutuneet esimerkiksi Toy Story 4 ja Arttu-sarja.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!