Sateenkaarilippujen varastamisesta tullut pride-tapahtumien riesa

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Lahdessa sateenkaarilippuja varastettiin toukokuussa

Monet kaupungit ovat ryhtyneet ilmaisemaan tukensa yhdenvertaisuudelle paikallisen pride-tapahtuman aikaan liputtamalla sateenkaarilipulla ja toisinaan muillakin pride-lipuilla. Samalla kuitenkin liputukseen liittyvä ilkivalta on yleistynyt. Moni pride-järjestäjä on kommentoinut lippuihin kohdistunutta ilkivaltaa toteamalla sellaisen vain osoittavan priden tarpeellisuutta.

Kouvolassa lippu palautettiin poltettuna

Kouvolassa kaupunki nosti lauantaina 24. elokuuta pride-tapahtuman kulkuepäivänä kaupungintalon edustan lippusalkoon sateenkaarilipun kello kymmeneltä. Kulkueen jälkeen iltapäivällä lippu kuitenkin vietiin. Valvontakameran videolla tekijöinä näkyy kolme nuorta mieshenkilöä. 

- Te jotka otitte sateenkaarilipun ilman lupaa kaupungintalon salosta lauantaina kello 16:10 pääsitte valvontakameran kuvaan, kirjoitti kuntapoliitikko Juha Huhtala (vihr) tapausta koskevassa Facebook-päivitystä Positiivisten ihmisten Kouvola -ryhmässä.

- Nyt on mahdollista tehdä todella positiivinen teko, ja palauttaa lippu Kouvolan kaupungin yhteispalvelupisteelle kaupungintalolle. Rikosilmoitus on tekeillä.

Asiasta kirjoittaneelle Kouvolan Sanomat -lehdelle Huhtala kertoo julkaisseensa kuvan, koska toivoo poikien välttävän isommat harmit ottamalla asian näin esiin.

Lehti kuitenkin kertoo saaneensa lukijalta sunnuntaiaamuna kuvan kaupungintalon edustalla roikkuneista suurilta osin poltetun lipun riekaleista. Lukijakommenteissa nimimerkki Marjastaja kertoo törmänneensä maanantaina lähistöllä sijaitsevalla soramontulla poltettuihin värikkäisiin kankaanpalasiin, joiden hän arveli olevan peräisin sateenkaarilipusta.

Muuallakin sateenkaariliputus kohdannut ilkivaltaa

Toukokuun puolivälissä Joensuu Pride -tapahtuman järjestäjät kertoivat, että Joensuun länsisillalla liehuneita sateenkaarilippuja oli revitty ilkivaltaisesti alas katkomalla lipputankojen naruja. Osa lipuista oli kadonnut tyystin ja yksi löyty joesta, yhä narussa kiinni. 

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Pari viikkoa myöhemmin Lahdessa järjestetyn pride-tapahtuman yhteydessä varastettiin sateenkaariliput.

- Liputus on kannanotto sen puolesta, että Lahdessa jokainen saa olla sellainen kun on. Todella harmillista, että se päättyi tällä tavalla. Välillä kuulee kyseenalaistettavan sitä, mihin näitä Pride tapahtumia tai kulkueita enää tarvitaan, kun kaikki on jo niin hyvin ja yhdenvertaisesti. Tämä teko kuitenkin taas todistaa sen, että näin ei ole ja että Pride -tapahtumia tarvitaan edistämään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta yhteiskunnassa ja tekemään näkyväksi seksuaalisen suuntautumisen, sukupuolen ja sen ilmaisun moninaisuutta, todettiin tapahtuman Facebook-sivulla.

Kesäkuussa Kokkolassa sateenkaarilipun varastamista yön pimeydessä yrittäneet jäivät verekseltään kiinni vartijan valppauden ansiosta, ja lippu nostettiin paikalleen seuraavana aamuna. 

Edellisvuonna esimerkiksi Oulussa ja Torniossa sateenkaariliput joutuivat ilkivallan kohteeksi. Oulu Priden järjestäjiin kuuluva Martu Väisänen kertoo ranneliike.netille, että vaikka tekijöistä on materiaalia, on Oulussa tapahtuneen osalta tutkinta poliisin mukaan yhä kesken. Tekijöiden tiedossa olevien nimien lisäksi varsinaisesta teosta on jopa videota. Tänä vuonna ei Väisäsen mukaan ollut järjestyshäiriöitä.

Seta: Vihaan perustuva ja loukkaava teko

Seta muistuttaa keskiviikkona julkaisemassaan tiedotteessa, että pridet ovat yhdenvertaisuutta edistäviä ihmisoikeustapahtumia, joilla on erityistä merkitystä pienillä paikkakunnilla.

- Sateenkaariliput liehuvat pridejen yhteydessä sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjen näkyvyyden puolesta. Sateenkaarilippujen tärveleminen on vihaan perustuva ja loukkaava teko, sanoo Setan puheenjohtaja Sakris Kupila.

- Olemme huolissamme ilmiöstä, jossa sateenkaarilippuja varastetaan ja tärvellään. Sillä osoitetaan konkreettisesti, että sateenkaari-ihmiset eivät ole tervetulleita paikkakunnalle. Näillä teoilla vastustetaan ihmisten yhdenvertaisuutta ja sateenkaari-ihmisten oikeutta näkyä ja kuulua.

Setan mukaan tällaiset teot lietsovat vihaa sateenkaari-ihmisiä kohtaan ja a vahvistavat vähemmistöön kuuluvien turvattomuuden tunnetta. Niihin tulisi siksi suhtautua vakavasti.

- Tekoja vähättelemällä oikeutetaan sateenkaari-ihmisiin kohdistuva viha ja ennakkoluulot. Katsomme, että poliisin tulee jokaisessa tapauksessa suhtautua asian selvittämiseen vakavasti, Kupila toteaa.

Päivitys klo 13.30: lisätty Setan kommentit.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!