Uskonnollis-konservatiivisten järjestöjen opas: sielunhoito tai psykoterapia voi vähentää homoeroottisia tunteita

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 11
Konservatiivis-kristillinen seksuaalisuusopas nuorille julkaistiin kesällä 2018.

Nuorille suunnattu kristillisten järjestöjen tuottama, aiemman Tosi rakkaus odottaa -oppaan korvaaja, kesällä 2018 julkaistu Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas käsittelee myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. 

Oppaasta kirjoittaa Kotimaa24.

Oppaan taustalla ovat Hyvä Sanoma ry, Karkun evankelinen opisto, Kauhajoen evankelinen opisto, Lähetysyhdistys Kylväjä, Loimaan evankelinen opisto, Nuotta.com, Operaatio Mobilisaatio, Patmos Lähetyssäätiö, Priscilla ry, Suomen Adventtikirkko, Suomen Baptistikirkko, Suomen Elävät Vedet ry, Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys, Suomen evankelisluterilainen Lähetyshiippakunta, Suomen Helluntaikirkko, Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Suomen Metodistikirkko, Suomen Raamattuopiston Säätiö, Suomen teologinen instituutti, Suomen Vapaakirkon Nuoret ry, Uskovaiset Nuoret ry ja YWAM Finland ry.

Opasta jaetaan seurakuntien ja järjestöjen omissa tilaisuuksissa ja sitä myydään Kristillisen kirjakaupan lisäksi myös ainakin CDON.COM -verkkokaupassa, Prisman verkkokaupassa sekä Adlibris-kirjakaupassa.

Kutsuvat sitä rakkaudeksi -oppaan kerrotaan antavan nuorille ja nuorille aikuisille Raamatun pohjalta tietoa kristinuskon ihmiskuvasta sekä rohkaisevan heitä tekemään kristillisen arvopohjan mukaisia valintoja omassa elämässään ja ihmissuhteissaan.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Uuden oppaan laatimista on perusteltu sillä, että kahdessakymmenessä vuodessa on tapahtunut paljon, eikä aiemman Tosi rakkaus odottaa -oppaan materiaali ollut enää ajan tasalla. Tekijät ovat olleet huolissaaan nyky-yhteiskunnan ilmapiiristä, jota he kuvaavat käsitteellä "kaikki käy". Kaksi vuosikymmentä sitten julkaistu Tosi rakkaus odottaa ei ottanut esiin esimerkiksi seksuaalivähemmistöjä. Nyt julkaistu Kutsuvat sitä rakkaudeksi -opas sen sijaan ottaa.

Kotimaa24 kertoo, että oppaan mukaan sielunhoito tai psykoterapia voivat vähentää homoeroottisia tunteita. Kotimaa24 kertoo myös oppaassa todettavan, että jos kokemus omasta sukupuolesta ei vastaa kehoa, on tärkeää saada halutessaan apua, jotta tulisi sinuiksi "oman sukupuolensa" kanssa. Tällaisen toiminnan katsotaan usein edustavan ns. eheytysideologiaa, jota on kritisoitu haitalliseksi ja väkivaltaiseksi keinoksi yrittää muutta seksuaalista suuntautuneisuutta tai sukupuoli-identiteettiä.

Oppaan ihanteeksi nostamassa sukupuoliasetelmassa arvostavaa ja kunnioittavaa rakkautta kaipaava mies on "perheen pää" ja suojelevaa ja uhrautuvaa rakkautta kaipaava nainen luotu synnyttämään uutta elämää. Esiaviollisiin seksuaalisuhteisiin suhtaudutaan kielteisesti ja "sukupuoliyhteys" kuuluu avioliittoon. Itsetyydytyskin voi ohjata pornon pariin sen vahvistaessa riippumattomuuden ihannetta ja saadessa käpertymään oman halunsa ympärille.

Aiempaa Tosi rakkaus odottaa -opasta käytettiin kampanjamateriaalina pitkään julkaisun jälkeenkin. Alkuaan Tosi rakkaus odottaa -kampanja rantautui Suomeen vuonna 1997. Keväällä 2011 kristilliseksi nuortenmediaksi itseään kutsuva Nuotta ja joukko konservatiivikristittyjen käynnistivät nuorille osoitetun heteroksi eheytyskampanjan internetissä ja hengellisellä TV7-kanavalla.

Yksi oppaan taustavoimista on Suomen Evankelisluterilainen Kansanlähetys (SEKL). Sen toimintakeskus on Riihimäen pohjoispuolella Ryttylässä.

11 kommenttia

Huolestuttavaa on tietysti itsessään seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen käsittely eheytysideologian mukaisesti. Näissä konservatiivis-uskonnollisissa yhteyksissä elävät nuoret ovat kovin haavoittuvia tällaiselle puoskaroinnille, varsinkin, jos koko lähipiiri edustaa tällaista viiteryhmää.

Toinen huomioitava asia on, että eheytysideologiaa sisältävää opasta myy esimerkiksi Prisma, joka oli Helsinki Pride -tapahtuman yhteistyökumppani.
Abrahamilaiset uskonnot voitaisiin vaikkapa kieltää lailla.

Tämänkaltainen henkinen väkivalta, jolla yritetään rangaista nuoria ja ajaa ihmisiä itsemurhaan, ei ole hyväksyttävää ja on perusteellinen syy kieltää kaikenlainen kristillinen, islamilainen ja juutalainen toiminta Suomessa terroristisena, valtiovastaisena ja vihamielisenä toimintana. Aivan samoin kuten kiellettiin jo Vastarintaliikekin.