Islanti hyväksyi sukupuolen itsemäärittelyoikeuden ja kolmannen juridisen sukupuolen

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Islannin parlamentti on hyväksynyt sukupuolen itsemäärittelyoikeuden tunnustavan edistyksellisen lain, joka mahdollistaa myös kolmannen juridisen sukupuolen. 

Asiasta kertoo verkkosivuillaan Trans Island, jonka mukaan keskustelu parlamentissa oli enimmäkseen rakentavaa ja kunnioittavaa. Parlamentissa äänin 45-0 hyväksytyn lain on määrä astua voimaan vuoden 2020 alussa.

Lain vaikutuksia

Jatkossa virallisen nimen muuttaminen ja juridisen sukupuolen vahvistaminen onnistuvat ilman lääketieteellistä diagnoosia, pitkää odotusaikaa tai erityistä juridista prosessia. Vuodesta 2012 lukien Islannissa juridisen sukupuolen vahvistaminen ei ole edellyttänyt hedelmättömyyttä tai muita lääketieteellisiä toimenpiteitä. Uuden lain myötä myös pääsy transsukupuolisuuteen liittyviin terveyspalveluihin helpottuu.

Alaikäisten, eli alle 18-vuotiaiden on mahdollista muuttaa nimensä ja vahvistaa juridinen sukupuoli vanhempiensa suostumuksella. Mikäli vanhemmat eivät ole suostuvaisia, voi nuori hakea muutosta erityiseltä lautakunnalta. Islantilaiset hlbti-järjestöt olisivat halunneet pudottaa täyden itsemääräämisoikeuen rajan 15 ikävuoteen.

Uusi laki sisältää myös kolmannen juridisen sukupuolivaihtoehdon 'x' väestörekisteriin ja omiin henkilöpapereihin.

Intersukupuolisten lasten aseman korjaus jäi kuitenkin puolitiehen, vaikka lakiuudistuksia ajaneet hlbti-järjestöt sitä vaativat. Intersukupuolisiin lapsiin kohdistuvia lääketieteellisiesti tarpeettomia leikkauksia ei tässä yhteydessä kielletty. Aihetta selvittämään asetettiin kuitenkin toimikunta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lisäksi hlbti-järjestöt olisivat halunnet, että lainsäädäntöön kirjataan transhoitoihin liittyvä konsultointivaatimus hlbti-järjestöihin.

Islannissa ei ennen vuotta 2018 ollut työelämän syrjintäsuojaa hlbti-vähemmistöihin kuuluville. Parlamentti hyväksyi syrintäsuojalainsäädännön kesällä 2018 ja se tuli voimaan syyskuun alusta.

Suomessa translakiuudistus vireillä

Suomen uuden hallituksen ohjelmassa on translakiin tehtävät korjaukset. Nykyän Suomi on Pohjoismaista ainoa, jossa juridisen sukupuolen vahvistaminen edellyttää hedelmättömyyttä. Hallitusohjelman mukaan juridisen sukupuolen vahvistamisen lisääntymiskuvuttömyysvaatimus poistetaan. Keskusta-vasemmistolaisen hallituksen suunnitelmien mukaan juridisen sukupuolen vahvistaminen on tulossa mahdolliseksi vain täysi-ikäiselle. Suomen uuden hallituksen tarkoituksena on myös kieltää intersukupuolisten pienten lasten kosmeettinen, ei-lääketieteellinen sukuelinkirurgia.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!