Lukuisissa suurkaupungeissa pride-tapahtumia lauantaina

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren

Varsovassa, Roomassa, Ateenassa ja Sofiassa on monien muiden kaupunkien ohella järjestetty pride-tapahtumia lauantaina. Eri maissa on omat ilon ja huolen aiheensa sekä erityishuomiota vaativat yksityiskohdat.

Rooma

Rooma, Italia (kuva: Filippo Monteforte / AFP / Lehtikuva)

Roomassa ensimmäinen pride järjestettiin 1994, joten nyt vietettiin tapahtuman 25. juhlavuotta.

Ateena

Ateena, Kreikka (kuva: Aris Messinis / AFP / Lehtikuva)

Järjestyksessään viidennessätoista Ateenan pride-tapahtumassa esillä oli syksyn 2018 tapaus, jossa hiv-aktivisti ja drag queen Zak Kostopoulos potkittiin hämärissä olosuhteissa kuoliaaksi.  

Sofia

Sofia, Bulgaria (kuva: Dimitar Dilkoff / AFP / Lehtikuva)

Bulgarian pääkaupungissa Sofiassa osallistujia oli useampi tuhat. Bulgariassa etenkin transsukupuolisten sukupuolen vahvistamisen kohdalla kohtelussa on taannuttu.

Varsova

Varsova, Puola (kuva: Jaap Arriens / NurPhoto / Lehtikuva)

Puolassa huolta aiheuttaa vallassa olevan konservatiivisen Laki ja oikeus puolueen (PiS) aktiivinen kampanjointi hlbti-vähemmistöjä vastaan. Varsovan prideen osallistui useampi kymmenen tuhatta yhdenvertaisuuden kannattajaa.

Vilna

Liettuan pääkaupungissa Vilnassa vietettiin lauantaina Baltic Pride -tapahtumaa. Baltic Pride järejstetään vuorovuosin kolmessa Baltian maassa.

Yhdysvallat

Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington D.C.:ssä järjestetyssä pride-tapahtumassa syntyi vaarallinen tilanne, kun väkijoukossa syntyi paniikki oletetuista laukauksista. Ihmisiä joutui kovaäänisiä pamauksia säikähtäneiden pakoon sännänneiden tallomiksi. Poliisin tiedon mukaan ketään ei ole ammuttu, mutta asetta hallussa pidetty mies olisi otettu kiinni.

Tapahtuneen vuoksi pääkaupungin pride-tapahtuma päätettiin ennen aikojaan.

Demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva avoimesti homo Pete Buttigieg puhui Pride-tapahtumassa Iowan Des Moinesissa. Hän muistutti esimerkiksi syrjintäsuojan säätämisen tarpeellisuudesta.

Lappeenranta ja Tampere

Suomessa Etelä-Karjalan maakuntakeskuksessa Lappeenrannassa järjestettiin pride ensimmäistä kertaa. Tampereella puolestaan avattiin viikon päästä kulkuepäivään huipentuva pride-viikko.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!