Vilnassa tuhannet marssivat yhdenvertaisuuden puolesta

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
Warning (2): file_get_contents(https://publish.twitter.com/oembed?url=https%3A%2F%2Ftwitter.com%2FNepareizais%2Fstatus%2F1137330714301665280&lang=fi&align=center&omit_script=1): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /storage/www/include/classes/Article/class_Article_Layout.php line 1210

Baltian maissa vuorovuosin järjestettävä Baltic Pride -viikko huipentui lauantai-iltapäivällä Liettuan pääkaupungissa Vilnassa järjestettyyn yhdenvertaisuusmarssiin Gediminas-kadulla. Sosiaalisessa mediassa puhutaan tuhansista osallistujista. Paikallinen hlbti-järjestö LGL odotti noin 10 000 osallistujaa, mutta arvio toteutuneesta osallistujamäärästä on suurempi.

Asiasta kirjoittaa esimerkiksi uutissivusto Delfi.

Viranomaisten mukaan tapahtuma on sujunut rauhallisesti. Sosiaalisessa mediassa on muisteltu kymmenen vuoden takaista tilannetta, jolloin tapahtuma oli mellakkapoliisin tiukassa suojeluksessa ja priden vastustajat häiritsivät kulkuetta rajusti.

Pride-tapahtuma järjestettiin Vilnassa nyt neljättä kertaa. Aiemmat pride-tapahtumvat ovat olleet vuosina 2010, 2013 ja 2016. 

ILGA-Europe iloitsee Twitter-viestissään vaikuttavan runsaasta sateenkaariväen määrästä sekä paikalla olevista tukijoista ja liittolaisista. Järjestö pitää tätä tuloksena viime vuosikymmenen aikana saavutetusta edistyksestä, johon ovat vaikuttaneet Baltian alueella toimivat hlbti-aktivistit.

Virhe median upotuksessa.

Liettuassa merkittävimpiin hlbti-vähemmistöjen asemaan liittyviin kysymyksiin kuuluu parisuhteiden tunnustaminen: kysymys on esimerkiksi perimiseen ja sosiaaliturvaan liittyvistä kysymyksistä. Lisäksi sairaalaan joutuneen elämänkumppani on juridisesti tälle ventovieras. 

Vilnan pride-marssiin osallistui monia EU-parlamentaarikkoja ja EU-maiden sekä esoimerkiksi USA:n ja Kanadan suurlähettiläät.

Kesällä 2018 Baltic Pride järjestettiin Latvian pääkaupungissa Riiassa, jolloin osallistujia oli 8 000 ja kesällä 2017 tapahtuma oli Viron pääkaupungissa Tallinnassa.

Lauantaina 8.6. oli pride-tapahtumia lukuisissa muissakin kaupungeissa, esimerkiksi Liettuan naapurimaan Puolan pääkaupungissa Varsovassa järjestettiin pride-tapahtuma. Samoin pridea vietettiin Bulgarian Sofiassa, Italian Roomassa ja Kreikan Ateenassa.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!