QX.fi: Querelle-festivaali rahoitusongelmissa - kaikkia kuluja ei ole saatu maksettua

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 1
Querelle-festivaali järjestettiin huhtikuussa 2019 Helsingin Vallilan makasiinialueella, The Train Factoryssa.

Joukko Querellessa esiintyneitä artisteja ja muita osallisia odottaa yhä saataviaan, kerrotaan omiin lähteisiin viitaten ruotsalaisen QX-julkaisun suomenkielisillä sivuilla. Julkaisun mukaan tapahtuman ohjelma oli "hyvin kunnianhimoinen ja runsas, mutta talouden raamit pettivät rymisten". 

Palkkioita maksamatta

Saataviaan odottelevat artistit ovat saaneet festivaaliorganisaatiolta viestin, jonka mukaan tapahtuma oli tappiollinen, mutta palkkiot pyritään maksamaan. QX.fi:n jutussa arvellaan, että artistien ohella myös yhteistyökumppaneita odottaa maksusuorituksia.

Querelle-festivaalin taustaorganisaationa on sitä varten perustettu Equal Events Oy.

Festivaalilla mutkia matkassa

Festivaali oli alkuaan määrä järjestää kesän jo 2018 lopulla, mutta tilojen käyttöön saamiseen liittyven ongelmien vuoksi festivaali jouduttiin siirtämään myöhempään ajankohtaan. USA:n entinen suurlähettiläs Bruce Oreck hankki konepajan VR:ltä, mutta kauppaan liittyneet neuvottelut pitkittyivät. Oreckin kanssa oli sovittu tapahtuman järjestämisestä alkuvuodesta 2018. Kun kauppa ei toteutunutkaan alkuperäisessä aikataulussa, pyrki tapahtumajärjestäjä sopimaan alueen vuokraamisesta suoraan VR:n kanssa, mutta se ei ollut halukas yhteistyöhön. Alue siirtyi Oreckin hallintaan vasta myöhemmin.

Kun tapahtuma lopulta huhtikuun 2019 lopussa oli toteutumassa, kävi ilmi, että tähtiesiintyjäksi kiinnitetty Chelsea Manning ei pääse esiintymään tapahtumaan. Manning joutui vangituksi hänen kieltäydyttyä todistamasta WikiLeaks-jutussa asiaa tutkivalle suurelle valamiehistölle. 

QX.fi kertoo, ettei järjestäjän asettamaan kävijätavoitteeseen päästy, joten lipunmyyntitulotkin jäivät toivotusta.

Boikottikampanja

Jutussa nostetaan esiin myös sosiaalisessa mediassa lietsottu boikottikampanja festivaalia kohtaan, jota QX.fi:n jutussa kutsutaan "järjestelmälliseksi sabotoinniksi". Boikottikampanjaa lietsoneet esittivät syyksi tapahtuman ideoineen henkilön reagoimisen Twitterissä festivaalia kohtaan esitettyyn kritiikkiin. Yhtenä asiana oli Queer-käsitteen käyttö tapahtuman markkinoinnissa. Lisäksi toiminnan kaupallisuus aiheutti närää. Esitetyn kritiikin perusteella tapahtuman ideoijan henkilöön on myös oltu tyytymättömiä. Kun festivaalia keväällä 2018 suunniteltiin, sanoi Helsingin juhlaviikot boikottikampanjan tuloksena irti yhteistyön Querellen kanssa. 

1 kommenttia

Querellen järjestäjän (Equal Events Oy) yllä vaanii konkurssiuhka. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat ( https://www.hs.fi/kulttuuri/art-2000006161990.html ), jonka mukaan kaikkia rästissä olevia palkkioita ei vieläkään ole kyetty maksamaan. Tapahtuma oli huhtikuussa.