Europarlamentin vaalit tulossa, koko Eurooppa jakautumassa vastakkaisiin leireihin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 4
Italian sisäministeri Matteo Salvini pukee ylleen "aito avioliitto" -paidan Veronassa maaliskuun 2019 lopussa.

Europarlamentin vaalit on sunnuntaina 26.5.2019. On pelätty kovasti, että koko Eurooppa jakautuu. Vaaleissa ratkaistaan, miten se jakautuu. On liberaalia demokratiaa kannattavat ja kansallismieliset oikeistopopulistit. Osa kristityistä ja kansallismielisistä on löytämässä toisensa.

Perussuomalaiset Milanossa

Viime päivinä on puhuttu erityisesti Italian tilanteesta. Italian sisäministeri Matteo Salvini kutsui tässä viikonvaihteessa Euroopan populististen puolueiden johtajat Milanoon kampanjoimaan eurovaaleja ja sopimaan kansallismielisten ja populistien yhteistyöstä tulevassa europarlamentissa. Matteo Salvini johtaa Italian Lega-puoluetta. Suomesta mukana oli perussuomalaisten Laura Huhtasaari. Läsnä oli kuuluisia eurooppalaisia populistipoliitikkoja, kuten Marine le Pen Ranskasta ja Geert Wilders Hollannista. Tavoitteena on, että europarlamenttiin luodaan 11 maan populistien yhteinen ryhmittymä. Sillä tulee olemaan merkittävä vaikutusvalta tulevassa europarlamentissa.

Verona maaliskuussa

Italia ja sisäministeri Matteo Salvini ovat nousseet otsikoihin muussakin yhteydessä. Italian Veronassa pidettiin maaliskuun lopussa suuri ”Maailman Perhekongressi” (World Congress of Families). Aikaisemin kongressi on pidetty mm. Budapestissa ja Moskovassa. Se on kristillinen kongressi, jota kuvataan homo- ja transvastaiseksi ja aborttivastaiseksi. Aito avioliitto -ryhmittymä kuuluu samaan ajattelutapaan. Kongressin järjestäjinä ovat ns. evankelikaalit eli suomalaisittain ”herätyskristilliset” piirit Amerikassa. Avioliitoksi hyväksytään vain ns. heteroavioliitto, kaikki muu on syntiä.

Kongressipaikalle Milanon tuomiokirkon eteen saapui myös Italian sisäministeri, Lega-puoluetta johtava Matteo Salvini ja hän veti youtube-videoiden mukaan päälleen aito avioliitto t-paidan. Matteo Salvini oli tilaisuuden pääpuhuja ja ”tähti”. Hän halusi puheessaan turvallisuutta, työtä ja paljon lapsia maailmaan. Populistinen Lega-puolue ja äärikristilliset olivat löytäneet toisensa. Samaan aikaan kaupungilla oli ainakin 30 000 ihmisen vastamielenosoitus.

Italialainen fasismitutkija Andrea Mammone on huomannut konsevatiivisten kristittyjen ja äärioikeistolaisten liittoutumisen, ja hän sanoo, että se on oikeistolta vahva ja älykäs strategia, koska siinä populistit ”normalisoidaan” ja heitä pidetään kristillisyyden suojelijoina. Mammone sanoo, että nyt ollaan luomassa nationalistinen internationaali (kansainvälinen samanmielisten yhteistyöjärjestö, vrt. sosialistiset internationaalit).

Kongressin loppumarssissa läpi kaupungin keskustan oli vahvasti esillä abortin vastustajien ääni. Kulkueen 10 000 ihmistä vaati Italialta tiukempia toimia ”traditionaalisen perheen” hyväksi. Veronan pormestari tervehti kulkuetta.

Luostari vuoristokylässä Rooman lähellä

Saksan kakkoskanavan (ZDF) dokumentissa kerrottiin menneellä viikolla, että syrjäisessä Collepardon vuoristokylässä (n. 70 km Roomasta) Trisultin luostari on saanut uuden vuokralaisen. Donald Trumpin entinen päästrategi Stephen Bannon ja britti Benjamin Harnwell haluavat muuttaa luostarin oikeistopopulistien valiojoukkojen koulutuskeskukseksi. Nimeäkin on mietitty: ”Juutalais-kristillisen lännen akatemia”.

Toimintaa suunnitteleva britti Benjamin Harnwell näkee paljon uhkia: maahanmuutto, islam, uskonnon alamäki länsimaissa. Akatemiasta halutaan ”gladiaattorikoulu” kristillisen lännen puolustamiseen. Nyt liittoudutaan kaikkien Euroopan oikeistopopulistien kanssa ja luodaan ”syväkristillinen” ja kansallismielinen liittoutuma.

Itävallassa kompuroidaan

Lehdissä ja sähköisessä mediassa on eilen ja tänään ollut uutisia Itävallan hallituksen tukalasta tilanteesta. Itävallassa vuoden 2017 vaalien jälkeen konservatiivit (ÖVP, vastannee kokoomusta) ja äärioikeisto muodostivat uuden hallituksen. Konservatiivien eli Itävallan kansanpuolueen (ÖVP) johtaja, liittokansleriksi noussut nuori Sebastian Kurz löysi yhteisen sävelen äärioikeistolaisen Vapauspuolueen (FPÖ) kanssa.

Vapauspuolueen FPÖn tunnuslauseena on ollut ”Itävalta ensin”. Sehän on Trumpilta saatu tunnuslause. FPÖ vannoo vanhoihin arvoihin ja valtion suvereniteettiin. Ilmeisesti elää kaipuu vanhaan keisarilliseen loistoon, tavoitteena kristillis-länsimainen tietoisuus. Vapauspuolueen puheenjohtajana ja Itävallan varaliittokanslerina on ollut Christian Strache.

Äärioikeistolaisen Vapauspuolueen kauhukuvana on levitetty vieraiden vaikutteiden uhkaa. Laiton maahanmutto on uhkalistalla ykkösenä. Vapauspuolue FPÖ on ollut kolmanneksi suurin puolue Itävallassa. Puolueen johdossa ollutta Strachea on pidetty Itävallan tulevana voimahenkilönä. Keskeistä on ollut taistelu islamia, maahanmuuttoa ja vasemmistoa vastaan ja keskitettyä EU:ta vastaan.. Samat tavoitteet on muillakin eurooppalaisilla oikeistopopulisteilla. Mm. Sinisen tulevaisuuden Simon Elo hehkutti vielä viimeisinä viikkoinaan vasemmistovihaansa.

Itävaltalaisten populistien ”nujertamislistalla” ovat ollet Macron, Juncker ja Merkel. Näiden henkilöiden sanotaan vaikuttavan negatiivisesti Eurooppaan. Pahimpia ovat monikulttuurisuuden, kansainvälistymisen ja keskitetyn EU:n kannattajat. EUssa ei nähdä mitään hyvää. On vain ongelmia kuten kulttuurien törmäys – islam vastaan kristilliset uskonnot.

Nyt parin päivän aikana Itävallassa on tapahtunut raju käänne. Salaa nauhoitetut videot tulivat julkisuuteen ja niissä Strache kertoo löyhistä asenteistaan vallan väärinkäyttöön ja veronmaksajien rahoihin. Strachen mielipiteet aiheuttivat skandaalin ja Itävallan hallitus hajosi. Edessä on uudet vaalit. Strachen puheet ovat nyt vahingoitttaneet koko eurooppalaista kansallismielisten ja äärioikeistolaisten liikettä.

Maahanmuutto on vaikea ongelma

Tutkijat ovat jo vuosien ajan huomanneet, että eurooppalaisten äänestäjien keskuudessa on syntynyt syvä kahtiajako. Chatman House kysyi 10 maassa, mitä eurooppalaiset ajattelevat muslimien maahanmuutosta Eurooppaan. Enemmistö eurooppalaista halusi lopettaa sen. Tulos oli murskaava. Maahanmuuttoa vastaan on n. 70% eurooppalaisista, puolesta vain joitakin kymmeniä prosentteja. Tässä on yksi syy, että Englanti haki eroa EU:sta.

Perinteisesti liberaali Tanska teki äkkikäännöksen. Laaja maahanmuutto ei enää ole mahdollista. Sen aiheutti populistinen Tanskan kansanpuolue, jonka puheenjohtajana on ollut Kristian Thulesen Dahl. 1900-luvun lopulla maata hallitsivat sosialidemokraatit, nyt 2000-luvulla konservatiivit. Kansanpuolue ei hallitse mutta vaikuttaa päätöksiin eli se on oikeistolaisen vähemmistöhallituksen tukipuolueena ja vaa'ankieli-asemassa. Maassa asuu 250 000 muslimia ja viime aikoina on lähes sadan lain voimalla estetty maahanmuuttoa (huntukielto ja perheen yhdistämisen vaikeuttaminen). Tanskan kansanpuolue haluaisi nyt Europarlamentissa taistella massamaahanmuuttoa vastaan. Merkelin avointen rajojen politiikkaa pidetään suurena virheenä.

Tanskan muslimit valittavat lisääntyvää aggressiivisuutta. Nais-imaami valittaa, että jopa parlamentissa muslimeista puhutaan kuin ei-ihmisistä. Vuonna 2018 sosialidemokraatit ovat vaatineet turvapaikkapolitiikan kiristämistä Tanskassa. Populistit myhäilevät: näin muuttuvat vastapuolen ajatukset.

Saman poliittisen muutoksen näkee muuallakin Euroopassa. Saksassa vuonna 2015 pakolainen surmasi ex-tyttöystävänsä ja mielipiteet ovat alkaneet kiristyä. Rajojen kiinnipanemista on alettu vaatia. Muutos näkyy sekä politiikassa että kansalaisissa ja äärioikeistolaisen AfD-puolueen myllyyn tulee lisää vettä.

Korkeasti koulutetut EU:n puolesta, työläiset EU:ta vastaan

Tutkimuslaitoksessa Haagissa on havaittu yhteiskuntien vahva jakautuminen. On käynnissä kulttuuritaistelu tai kulttuurisota. Rajalinja on tässä: korkeammin koulutetut vastaan vähemmän koulutetut, kosmopoliitit vastaan nationalistit tai EUssa vastaan Ulos EUsta. Tulevaisuus näyttää valoisalta korkeakoulutetuille ja huonolta työläisille.

Erityisen vahva jakautuminen on Ranskassa. Rassemblement National eli aikaisemmin Front National, johtajana Marine le Pen, tavoittelee valtaa. Marine le Pen esittäytyy pienen ihmisen puolestapuhujana. Macron nähdään rikkaiden palvelijana. Viime vaalien jälkeen perinteiset puolueet ovat lähes kadonneet. Rassemblement National on nyt uusi työläisten puolue. Kaikkialla Euroopassa oikeistopopulistiset puolueet eivät aja markkinaliberalismia vaan puolustavat hyvinvointivaltiota, joillakin alueilla jopa laajentaen hyvinvointivaltiota. Mutta ne yhdistävät sen aina maahanmuuttokysymykseen. Näin esim. Halla-aho, joka vastustaa haittamaahanmuuttoa (hyvinvointi paranee, jos haittamaahanmuutto loppuu). Se puhe tehoaa entisiin vasemmiston kannattajiin, jotka nyt ovat loikanneet perussuomalaisiin.

Ranskassa on viime aikoina puhuttu keltaliiveistä. Tyypillinen Ranskan ongelma on tällainen: raskas teollisuus on lopetettu, joka 10. on työtön, 37% työläisistä äänesti oikeistopopulisteja. Paikalliset ovat sitä mieltä, että vasemmisto on heidät pettänyt. Vasemmisto on aiheuttanut vain tilanteen huononemisen. Sosialistien maahanmuuttopolitiikka on ollut hyvin sallivaa, eli humanitaarisista syistä kaikki saavat tulla maahan. Mutta populistien mukaan se on merkinnyt, että sekä pakolaisten että paikallisten tilanne vain huononee.

Poliittiset muutokset ovat tapahtuneet nopeasti. Puoli vuotta ennen presidentiksi tuloaan Macron perusti oman liikkeensä ja hän voitti heti presidentinvaalit. Uudet voimat tulivat ja vanhat sosialistit ja konservatiivit hävisivät.

Ranskassa oikeistopopulistinen nuoriso toimii aktiivisesti. Heille on tärkeää kansallisylpeys ja identiteetti. On tarve saada valtaa nuorille. Kunta ja kaupunki toisensa jälkeen on jo saatu populistien haltuun. Muutosten nopeus aiheuttaa oikeistopopulisteissa innostusta kaikkialla Euroopassa. Nyt uskotaan, että myös europarlamentissa alkaa muutos.

Aikaisemmin mainittu Chatman Housen tutkimus osoittaa, että 34% normaaleista kansalaista kokee EU:n hyödylliseksi, mutta eliitin joukossa kannatus on 71%. Eliitti on sitä liberaalimpaa mitä enemmän sillä on koulutusta. Normaalikansalaisella ei ole samaa hyvinvointia eikä etuoikeuksia. Saksassa äärioikeistolaisen AfD:n edustaja sanoo, että työläiset ovat aina olleet kansallismielisiä ja puolustaneet maataan. Työläiset ovat uskollisia maalleen, akateemiset häipyvät heti, kun hallitus aiheuttaa ongelmia. Akateemiset muuttavat sinne, missä maksetaan enemmän ja pärjää paremmin. Työläiset jäävät.

Saksassa vihreät koetaan eliittinä ja AfD on ns. tavallisten ihmisten puolella.

Käänne kohti äärioikeistolaisuutta, ovatko hlbtiq-oikeudet vaarassa?

Puolassa eletään kulttuurivallankumousta. PiS-puolue eli Laki ja Järjestys on johdossa. Vuodesta 2015 Jaroszlav Kaczynski on johtanut maata ehdottoman enemmistön tuella. Maassa on ulkomaalaisia vain 0,6%. Kaczinsky uhkailee esim. maahanmuttajien tuomilla vaarallisilla taudeilla. Puolan äärioikeiston erityinen ominaisuus on uskonto. Kouluissa korostetaan Puolan historian muistamista. Opettajat kritisoivat, että opetussuunnitelmissa korostetaan patrioottisuuden kehittämistä. PiS haluaa, että muutos tapahtuu oppilaiden aivoissa ja ajattelutavopissa.

Vuosina 2005-2007 Puolassa käytiin kova taistelu pride-kulkueiden puolesta. Aluksi hallitus esti ne, mutta kansainvälinen painostus johti siihen, että pride-kulkueet sallittiin. Nykyisin esim. Varsovassa on vilkas yöelämä.

Puolassa hallitus ohjaa myös mediaa. Kansallinen radio ja tv on muutettu palvelemaan PiS-puolueen propagandaa. Tv on kuin suoraan kommunismin ajoilta. Joidenkin mukaan se on vielä pahempaa. Vain yksityiset asemat voivat kritisoida hallitusta.

Unkarissa hallitusta ei voi kritisoida juuri ollenkaan. Viktor Orban ja Fidesz ovat rajoittaneet lehdistönvapautta. Mediaviranomainen valvoo julkista radiota ja tv:tä. Kun radio n ja tv:n henkilökuntaa siivottiin, 1000 kokenutta journalistia sai potkut 2010-luvulla. Myös privaatissa sähköisessä mediassa ja lehdistössä viranomainen on valvomassa. Puolassa ja Unkarissa ollaan siirtymässä autoritaaris-demokraattiseen systeemiin. Orban haluaa maahansa illiberaalin demokratian.

Unkarin Orbán valisti taannoin hlbtiq-aktivisteja sanomalla, että he saavat olla rauhassa, jos he eivät keikuta venettä. Unkarilaisessa homomediassa näkyy hyvin, että juuri mitään poliittisia kirjoituksia ei ole. Perustuslaki kieltää homoavioliitot. Heteroperheet saavat etuja lasten synnyttämisestä. Viides lapsi antaa synnyttäjälle ikuisen verovapauden. Sama ei koske sateenkaariperheitä eikä yksineläviä. Virossa populistipuolue Ekre ensi töikseen ilmoitti kansanäänestyksestä, jonka avulla perustuslakiin saataisiin homoavioliittokielto.

Unkarissa hallitus on kieltänyt yliopistoilta sukupuolentutkimuksen opetuksen. Saksassa jotkut äärioikeistolaisen AfD-puolueen aktiivit koko ajan hyökkäävät rajusti hlbtiq-ihmisiä vastaan. Queer.de-uutissivulla on viikottain uutisia AfD-puolueen edustajien homovihamielisistä möläytyksistä.

Läntisissä Euroopan maissa samaa sukupuolta olevien avioliitot on saatu läpi lakiuudistuksina, ja lakien peruminen ei ole erityisen helppoa vaikka Päivi Räsänen ja oikeusministeri Jari Lindström uhosivatkin lain peruuttamisesta heti eduskunnan päätöksen jälkeen.Sen takia myös translaki pitäisi saada uudistettua nopeasti.

Unkarin parlamentin puhemies: adoptio-oikeutta vaativat homot ovat pedofiileja

Muutama päivä sitten Unkarin liberaaleissa piireissä aiheutti hämmästystä parlamentin puhemiehen Laszlo Köverin lausunnot eurovaalien kampanjointitilaisuudessa Budapestissa. Puhemieheltä kyseltiin, miten kristillinen kulttuuri voi säilyä maailmassa, jossa liberalismi ryömii kaikille inhimillisille aloille ja tuleeko homoista yhdenvertaisia. Hän vastasi Index-uutissivuston mukaan, että ”normaalit unkarilaiset homot” ovat sopeutuvaisia eivätkä vaadi mitään yhdenvertaisuutta. Sen sijaan adoptio-oikeutta vaativat homot ovat samaa kuin pedofiilit. Hän syytti sateenkaariperheitä pedofiliasta, jossa lapsi on kohteena, vanhempiensa itsensätoteuttamisen välineenä.

Puhemies, tuuheaviiksinen Köver tunnetaan siitä, että hän vastailee toisinaan kysymyksiin hyvin epäasiallisella tavalla. Nyt hän mainitsi sukupuolen tutkimuksen yliopistoissa ja lasketteli vitsejään kolmesta ovesta vessaan. Hän kertoi myös vitsin, miten lastentarhassa uudelta lapselta kysyttiin: ”Oletko tyttö vai poika? Äiti vastasi: ”Hän päättää sitten, kun on aikuinen”.

Puhemies Köverin lausunnot vahvistavat sen, että Unkarissa homoja suvaitaan, jos he eivät puutu yhteiskunnallisiin kysymyksiin.

Ikea reagoi nopeasti ja julkaisi nettisivullaan kuvan: Uskomme yhdenvertaisuuteen.

Lisätty klo 18 viimeinen kappale Unkarin puhemiehen lausunnosta.

Lähteinä käytetty mm. näitä ZDF:n tv-dokumentteja ja viime aikojen lehtiartikkeleita

ZDF saksankielinen dokumentti poliittisesta tilanteesta ennen eurovaaleja

ZDF saksankielinen dokumentti luostarista Rooman läheltä

Unkarilaisen Index-nettilehden uutinen parlamentin puhemies Köveristä

Alkukuva on Veronan perhekongressia kuvaavasta youtube-videosta

4 kommenttia

Yleisesti nämä nationalismista ammentavat konservatiiviset populistit pyrkiessään valtaan vaativat ”rötösherroja kuriin”. Se jatkuu niin kauan kun tulevat housut kintuissaan yllätetyiksi. Ja varsin usein tulevatkin. Sittenkin selitellään, jos ei nyt Itävallan tapauksen suuruisesta katastrofista ole kyse. Kyllähän Suomessakin on nähty se, miten ministerin virka-auton takapenkki houkuttaa käyttämään kaikkia saatavilla olevia etuja, kun sinne on päässyt.

Itävallan tapaus kyllä oivasti osoittaa sen, miten ostettavissa kaikki on. Tässä tapauksessa vahvisti juuri konservatiivipopulistien kohdalla aiemminkin esitettyjä epäilyjä ja yhteyksiä. Ja kun tähän vielä liittää uskonnollis-konservatiivien kanssa voimistuvat yhteydet.