Brunei alkamassa rangaista samaa sukupuolta olevien välisestä seksistä kivityskuolemalla

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • (päivitetty )
  • Sami Mollgren
  • 5

Gay Star News kertoo, että Bruneissa ollaan ottamassa käytäntöön lakia, joka määrää miesten välisestä seksistä rangaistukseksi kuoleman kivittämällä. Naisten rangaistus on julkinen ruoskinta. Laki astui voimaan 3. huhtikuuta.

Laki on osa sharia-rikoslakia, jonka käyttöön ottamista on suunniteltu vuodesta 2014 lähtien. Tähän asti erityisesti kansainvälisen painostuksen vuoksi lakipykälien käyttöönotto on viivästynyt. 

The Brunei Project -ihmisoikeuskampanjaa johtava Matthew Woolfe kertoo Gay Star Newsille olevansa huolissaan tiedoista. Hän toteaa, että jo aiemminkin kriminalisoitujen homoseksuaalisten suhteiden kohdalla ollaan rankaisemisessa menossa uudelle tasolle.

Arvioiden mukaan Brunei on nyt toimimassa lakien käyttöönotossa kaikessa hiljaisuudessa. Woolfe pistää toivonsa siihen, että asia saa kansainvälistä huomiota.

Vuoteen 2014 asti homosekusaalisesta suhteesta kiinni jääminen saattoi Bruneissa johtaa maksimissaan kymmenen vuoden vankeuteen. Vuonna 2014 Brunei ilmoitti, että se alkaa soveltaa sharia-lakia. Homoseksuaalisista suhteista sharia määrää rangaistukseksi kuoleman kivittämällä.

Kaakkois-Aasiassa sijaitseva Brittiläiseen kansainyhteisöön kuuluva noin 400 000 asukkaan Brunei on itsevaltaisen sulttaanin hallitsema varakas öljyvaltio. Brunein väestöstä 67 prosenttia on muslimeja. Yleensä sharia koskee vain muslimiväestöä.

Boikotteja bruneilaisessa omistuksessa olevia yrityksiä kohtaan

Bruneita vuosikymmeniä johtanut sulttaali Hassanal Bolkiah hallitsee myös kansainvälisesti toimivaa hotelliketjua ja muitakin yrityksiä. Useat tunnetut henkilöt ovat ilmaisseet boikotoivansa niitä ja kehottaneet muitakin pidättymään käyttämästä niiden palveluksista, kertoo esimerkiksi Gay Star News. Heihin kuuluvat esimerkiksi George Clooney, Elton John ja Stephen Fry.

Sulttaani omistaa esimerkiksi Dorchester Collection -hotelliketjun Brunein hallituksen omistaman Brunei Investment Agency (BIA) -investointirahaston kautta. Lisäksi Brunein hallituksen omistuksiin kuuluu lentoyhtiö Royal Brunei Airlines.

Homosuhteet yhä rangaistavia monissa maissa

Kansainvälinen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia edistävä kattojärjestö ILGA kertoo raportissaan, että homoseksuaalisesta suhteesta kiinni jääminen voi kuudessa maassa johtaa kuolemanrangaistukseen. Rangaistavia homosuhteet ovat 70 maassa. 

Päivitys: Lisätty boikottia koskevat kappaleet.

5 kommenttia

Eli Brunei alkaa toteuttamaan raamatullista mooseksen lakia. raamatussahan määrätään miehen kanssa makaava mies surmattavaksi ja että ovat raamatun mukaan ansainneet kuolemansa.
koraanissahan "vain" tuomitaan, mutta koraanissa ei surmausmääräystä ole.
sharia-lakimääräys on siis tullut raamatusta, mooseksen käskyistä.
Ja tarinahahmo-jeesushan ei kertomansa mukaan tullut kumoamaan vanhaa lakia, vaan tekemään lisäsopparin.

Nyt pitää tosiaan kansainvälisen yhteisön puuttua Brunein tilanteeseeen, samoin kuin puututtiin Ugandan tilanteeseen, kun yhdysvaltalaiset radikalisoituneet kristityt yrittivät säädättää Ugandaan kuolemantuomion homorakkaudesta.
Tosin nyt on ongelmana se, että Yhdysvalloissa on vallassa umpikristillinen hallintoseurakunta, joka ei luonnollisesta rakkaudesta niin välitä.
Pikaisesti

Brunein sisäministeriön englanninkielisellä verkkosivustolla vahvistetaan, että Brunei on itsenäinen islamilainen valtio, joka noudattaa sharia-lakia. Se tarkoittaa, että homoseksisuhteista, avioliiton ulkopuolisista suhteista ja profeetta Muhammedin herjaamisesta (mikä voi olla mitä tahansa) uhkaa kuolemantuomio kivittämällä. Lisäksi esimerkiksi varkaudesta tuomittua uhkaa käden katkaisu.
http://www.pmo.gov.bn/Lists/2019%20PMO%20News/NewDispForm.aspx?ID=79&Source=http%3A%2F%2Fwww%2Epmo%2Egov%2Ebn%2FLists%2F2019%2520PMO%2520News%2FAllItems%2Easpx&ContentTypeId=0x0100697C5A90C7D25F488B46C0C3A437E305
Lait koskevat myös Bruneissa asuvia ulkomaalaisia.

EU, YK, Saksa, Ranska, Ruotsi
ja monet muut maat sekä järjestöt ovat tuominneet Brunein raakalaismaisen rikoslain. Saksan valtakunnallinen hlbt-järjestö LSVD vaati ulkoministeriöltä toimia
https://twitter.com/lsvd/status/1112655891822768129
ja ulkoministeriö kutsui heti maanantaina Brunein lähettilään puhutteluun. Liittovaltion ihmisoikeusvaltuutettu tuomitsi jyrkästi uskontoon perustuvan kuolemanrangaistuksen.

Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström vaatii kuolemantuomiolain välitöntä peruuttamista:
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/sverige-uppmanar-brunei-att-dra-tillbaka-beslutet
Uutisten mukaan homoja ja transihmisiä pakenee Bruneista.