Irlannin pääministeri tapasi puolisoineen Yhdysvaltain varapresidentin

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
Leo Varadkar (kuva: Bucklesman, CC BY-SA 3.0)

Irlannin pääministeri Leo Varadkar tapasi Yhdysvaltain varapresientti Mike Pencen aamiaisen merkeissä torstaina. Avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertoneen Varadkarin puoliso tohtori Matt Barret oli poikkeuksellisesti mukana.

Aiemmin Indianan osavaltion kuvernöörinä toiminut Pence puolestaan tunnetaan esimerkiksi eheytysideologian tukijana ja kehottanut rahoittamaan toimintaa, joka "antaa apua heille, jotka yrittävät muuttaa seksuaalista käyttäytymistään". Hän allekirjoitti muunmuassa lain, joka olisi sallinut yritysten syrjiä asiakkaita seksuaalisen suuntautuneisuuden perusteella. Sittemmin Pence on vaikuttanut presidentti Donald Trumpin hallinnon seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä koskevaan politiikkaan, jota ei pidetä vähemmistömyönteisenä. Hän on myös konservatiivisen ns. teekutsuliikkeen kannattaja.  Pencen vaimo puolestaan opettaa kristillisessä koulussa, joka ei huoli opettajiksi tai oppilaiksi hlbti-vähemmistöihin kuuluvia tai näiden yhdenvertaisen aseman tukijoita.

Varadkar kertoi Twitterissä saaneensa puolisonsa kanssa Pencen kotona "lämpimän vastaanoton".

Vierailun yhteydessä järjestetyssä tiedotustilaisuudessa Varadkar vaati kaikenlaisen syrjinnän lopettamista. Hän muistutti, että omassa kotimaassaan hän olisi aikanaan rikkonut lakia, mikäli olisi ollut avoimesti oma itsensä.

- Nyt tuo kaikki on toisin. Seison täällä maani johtajana, vajavaisena ja inhimillisenä. Minua mitataan poliittisten toimintani perusteella, ei seksuaalisen suuntautumisen, ihonvärin, sukupuolen tai uskonnon perusteella.

Varadkar nousi Irlannin pääministeriksi kesällä 2017.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!