Leo Varadkar nousi Irlannin pääministeriksi parlamentin nimitettyä hänet tehtävään

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Leo Varadkar (kuva: Bucklesman <a href=´http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/´ target=´_blank´>CC BY-SA 3.0</a>)

Irlannin parlamentti on nimittänyt maan pääministeriksi Leo Varadkarin. Varadkar on maan ensimmäinen avoimesti homo pääministeri ja 38-vuotiaana samalla historian nuorin pääministeri. Varadkarin tohtori-isä on kotoisin Intiasta ja sairaanhoitajaäiti irlannista.

Nimityksestä kertoneen BBC:n mukaan parlamentti hyväksyi Varadkarin nimityksen pääministeriksi äänin 57–50, ja 47 parlamentin jäsentä jätti äänestämättä.

Maata hallitseva keskusta-oikeistolainen Fine Gael -puolue valitsi Varadkarin kesäkuun alussa yhdenneksitoista puheenjohtajakseen.

Varadkar nimitti puolueen puheenjohtajaäänestyksessä hänelle hävinneen Simon Coveneyn varapääministeriksi.

Varadkar kertoi julkisesti homoseksuaalisuudestaan radiohaastattelussa vuonna 2015, ennen Irlannin samaa sukupuolta olevien avioliittoja koskevaa kansanäänestystä. Tuolloin hän toimi terveysministerinä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Irlannissa homoseksuaaliset suhteet olivat laittomia vuoteen 1993 asti. Vuonna 2015 maassa sallittiin samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Irlannin lisäksi Luxemburgilla on avoimesti homo pääministeri. Xavier Bettel nimitettiin tehtäväänsä loppuvuodesta 2013. Myös Luxemburgin varapääministeri Etienne Schneider on avoimesti homo.

BBC: Leo Varadkar becomes Republic of Ireland´s taoiseach
Irlanti: Leo Varadkar voitti puolueensa puheenjohtajavaalin - maa saa avoimesti homon pääministerin
Irlannin terveysministeri: Olen homo

1 kommenttia

Leo Varadkar on menettämässä pääministerin paikkansa Irlannin vaaleissa. Puolueensa (Fine Gael) on menettänyt kantaansa maata riivaavan asuntopulan ja terveydenhuoltokriisin vuoksi.

Joidenkin mielestä Varadkar puolueinaan ajaa lähinnä rikkaiden etua. Irvileuat sanovat, ettei puolueessa haluta rahojen pois ottamista rikkailta ja sitä, että valtio maksaa verot.