Kanada muistaa dollarin kolikolla 50 vuoden takaista homosuhteiden dekriminalisointia

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Kanadan rahapaja julkaisee myöhemmin alkaneena vuonna 2019 dollarin kolikon, jolla muistetaan puoli vuosisataa aiemmin tapahtunutta samaa sukupuolta olevien suhteiden dekriminalisointia.

Asiasta on kertonut esimerkiksi Kanadan yleisradioyhtiö CBC. Asian uutisoi Suomessa Maaseudun Tulevaisuus.

Samaa sukupuolta olevien seksuaaliset suhteet lakkasivat olemasta Kanadassa rikos vuonna 1969, kaksi vuotta sen jälkeen, kun silloinen oikeusministeri Pierre Trudeau oli esittänyt rikoslain muuttamista saatesanoin, että "valtiolla ei ole sijaa kansakunnan makuuhuoneissa".

Kolikon ulkoasun on hyväksyi joulukuun puolivälissä pääministeri Justin Trudeau, joka on puolen vuosisadan takaisen oikeusministerin poika. Hän pyysi vuonna 2017 anteeksi seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvilta viranomaisten aiemmin harjoittamaa syrjintää.

Rahapaja ei ole toistaiseksi esittänyt kuvaa tai kertonut tarkempaa tietoa tulevasta kolikosta, ei edes julkaisupäivää tai taiteilijan henkilöllisyyttä. Rahapaja perustelee salamyhkäisyyttä sillä, että näin toimimalla julkaisun vaikutus on mahdollisimman suuri.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hallituksen asiaa koskevassa määräyksessä kuitenkin mainitaan, että kolikossa ovat esillä vuosiluvut 1969 ja 2019 ja sana yhdenvertaisuus englanniksi ja ranskaksi. Taiteilijan nimikirjaimet ovat sen mukaan RA. Määräyksen tekstissä kuvaillaan myös kolikon ulkoasua: kahdet tyylitellyt kasvot suuressa ympyrässä, joista vasemmanpuoleiset kuvataan edestä ja oikeanpuoleiset katsovat vasemmalle, jotka muodostavat lopulta yhdet kokonaiset kasvot, jossa vasemmassa korvassa on pieni korvarengas.

Vuoden 1969 homosuhteiden dekriminalisointi oli vaillinainen. Lainsäädäntöön jäi esimerkiksi korkeampi suojaikäraja. Joillain alueilla epäyhtenäiset suojaikärajat on tuomittu perustuslain vastaiseksi, mutta osassa maata homosuhteiden korkeampi suojaikäraja on yhä voimassa.

Suomi dekriminalisoi Kanadan jälkeen

Suomessa samaa sukupuolta olevien väliset suhteet dekriminalisoitiin vuonna 1971 ja suojaikärajat yhtenäistettiin vuonna 1999.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!