Berliinin suosittu Hafen-baari lopettamassa, vuokrasopimusta ei ole jatkettu

  • Uutinen
  • Vapaalla
  • vaeltaja2006
  • 5
Motzstrasse alkaa Nollendorf-aukiolta, metroaseman viereltä.

Berliinin Motzstrassella sijaitsevalla Hafen-baarilla on takanaan 28 vuoden historia. Nyt vuokranantaja ei ole enää suostunut jatkamaan vuokrasopimusta, joten baari joutunee lopettamaan tammikuun alkupäivinä 2019.

Syytä vuokrasopimuksen lopettamiseen vuokrantaja tai muutkaan homopaikkojen omistajat eivät kerro. Queer.de-uutissivusto kyseli asiaa ja toteaa, että kiinteistön omistajan perheeseen on aina ollut hyvät suhteet. On keskusteltu 10 vuoden jatkoajasta, mutta nyt syksyllä neuvottelut ovatkin katkenneet. Viikko sitten tuli vuokrasuhteen irtisanomisilmoitus. Paikkaa ollaan vuokraamassa toiselle yrittäjälle, jolla on jo useita homohenkisiä baareja lähialueella.

Hafenilla (suomeksi 'satama') on vuodesta 1990 lähtien ollut vakiintunut paikka Berliinin homoympyröissä. Se oli ensimmäinen avoin baari, jossa ei ollut ovikelloa eikä ovessa tarkistusluukkua. Suuresta ikkunasta näki sisään ja ulos. Samoihin aikoihin Helsingissä avattiin H2O-baarin katuterassi.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Hafenin ystävät on kutsuttu protestibileisiin lopetuspäivänä, tammikuun 3. pnä 2019. Yhä elää toive, että Hafen saisi jatkaa. Se on ollut keskeinen toimija, kun aikoinaan käynnistettiin alueella lesbo-homo -katujuhlat. Ne on pidetty joka vuosi viikkoa ennen Berliinin Prideä.

Kaupunkilehti Siegessäule kertoi muutama kuukausi sitten muista paikoista, jotka eivät ole saaneet jatkoaikaa vuokrasopimuksilleen. Mehringdammilla sijainnut Quälgeist löysi uuden, kohtuuhintaisen paikan Alt-Mariendorfin kaupunginosasta, kaukaa keskustasta. Paikkaa pitää SM-henkinen yhteisö. Berliinin keskustan vuokrat ovat jo niin korkeita, että järjestöpohjaisella klubilla ei ole mitään mahdollisuuksia huoneiston vuokraamiseen. On muitakin paikkoja, jotka on ”karkotettu” homokortteleista, kuten Böse Buben ja heterojen DarkSide-klubi.

Myös poliisi ja muut voiranomaiset ovat kiristäneet otettaan. Siegessäule on kertonut mm. ratsiasta HIV-positiivisten klubille lokakuussa.

Hafen on hyvin tuttu suomalaisille, jotka vierailevat Berliinin Pridellä tai fetissitapahtumissa.

5 kommenttia

Toisaalta ei välttämättä huonokaan asia. Kannattaa muistaa aina se, että Berliinikin on melko laaja kaupunki ja selvä ongelma sekin, jos hbltiq-baarit ovat keskittyneet vain suppealle alueelle, jolloin kaupungin muista osista on niihin ikävän pitkä matka.

Hyvähän olisi että hlbtiq-baareja olisi myös muissakin kaupunginosissa.
Ja samalla tuo Berliinin baari voi uudistuakin elinkaaressaan, ainakin potentiaalisesti.

Sama toki koskee Suomessakin Pääkauupunkiseutua, jossa odotetaan yhä sitä päivää, kun Espoo ja Vantaa ja Itä-Helsinki ja muutkin alueet saisivat ensimmäiset hlbtiq-baarinsa tai ainakin "heteroystävälliset hlbtiq-paikat".
Josko sellainen koskaan sitten tapahtuukaan. Vaikka ainakin kehä-junaradan varsi ja metronkin laajentuminen potentiaalisesti tarjoaisivat aiempaa helpommat kulkuyhteydetkin. Mutta voi olla että ainakin poikittainen raide-jokeri vielä tarvitaan.

Ihan uutena hlbtiq-kohtaamispaikkana voisi myös lanseerata alkoholittoman hlbtiq-tanssipaikan (tai jopa ruokaisan hlbtiq-tanssiravintolankin, jossa voisi ammentaa jopa hlbtiq-historiastakin osin, sekä toteuttaa nykyaikaisesti lihaisan puolen ... ja vege-puolen, puhumattakaan kuntosalista liki-liki lasiseinän takana yms.), sillä liki kaikkikaan eivät viihdy alkoholiin uskomisen parissa, eikä aamuyömyöhään, eli soisi olevan enempi versatilekin.
Ilmeisesti et tunne Berliiniä. Vaikka homobaarien/yöelämä keskittymä sijaitsee Schöneberg/Nollendorfplatz suunnalta, on tarjontaa myös muuallakin. Ja vielä uudistunutta sellaista, ajan tasalla olevaa - kluten Helsingissä, pitää vain ottaa pää pois sieltä homoperseestä ja ajatella avarakatseisemmin.