Saksan parlamentti hyväksyi kolmannen sukupuolivaihtoehdon intersukupuolisille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1

Saksan liittopäivät on hyväksynyt lain, jonka mahdollistaa sukupuolimerkinnäksi "muu", sellaisille henkilöille, joiden sukupuoli ei selvästi ole määriteltävissä anatomisin perustein naiseksi tai mieheksi.

Asiasta kertoo esimerkiksi Deutche Welle.

Syksystä 2013 Saksassa on ollut voimassa eräänlainen aikalisä vastasyntyneen sukupuolen määrittelyssä, jos vastasyntyneellä on piirteitä molemmista sukupuolista. Syntymätodistukseen oli mahdollista jättää merkitsemättä sukupuoli. Passeihin ja virallisiin asiakirjoihin oli kuitenkin merkittävä sukupuoleksi edelleen joko mies tai nainen.

Marraskuussa 2017 Saksan perustuslakituomioistuin päätti, että intersukupuolisella yksilöllä on oltava oikeus kolmanteen sukupuoleen ja antoi liittopäiville aikaa korjata laki perustuslain mukaiseksi vuoden 2018 loppuun mennessä. Intersukupuoliset henkilöt saattoivat poistattaa tuomioistuimen päätöksen jälkeen juridisen sukupuolimerkintänsä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Angela Merkelin johtama hallituksen elokuussa hyväksymä lakiesitys tuo intersukupuolisena syntyneille oikeuden kolmanteen juridiseen sukupuolivaihtoehtoon, joka näkyy kaikissa virallisissa asiakirjoissa.

Saksassa ympäristöpuolue Vihreät ja hlbti-järjestöt ovat kritisoineet uutta lakia siitä, että juridisen sukupuolen vahvistaminen perustuu yksinomaan fyysisiin ominaisuuksiin ja vaatii lääkärintodistusta.
 

1 kommenttia

Minimilaki ja divers
13 kuukautta kesti ennen kuin vesitetty ja vähimmäisvaatimukset sisältävä laki meni viimein läpi kolmannessa käsittelyssä. Oppositiopuolueet (vasemmisto, vihreät ja oikeistoliberaalit) sekä valtakunnallinen sateenkaarijärjestö LSVD olivat toivoneet kattavaa reformia samaten kuin perustuslakituomioistuimen tuomarit, mutta kuten ymmärrätte, hallituksen suurin puolue eli oikeistopuolue kristillisdemokraatit (CDU/CSU, se Merkelin) vastusti kattavaa uudistusta, kuten se on vastustanut kaikkia muitakin sateenkaarikansalaisten oikeudellisen aseman parantamista ajavia lakialoitteita. Jos ei ole onnistunut täysin estämään, on vesittänyt.
Kristillisdemokraattien edustajille marraskuussa luovutettu 42 000 henkilön vetoomus sivuutettiin olankohautuksella.
https://mobile.twitter.com/bv_trans/status/1066998832024686593

Vasemmiston ja vihreiden muutosehdotukset äänestettiin kumoon parlamenttikäsittelyssä. Myös oikeistoliberaalit kritisoivat minimilakia. Parlamenttikeskustelussa oikeistopuolue kristillisdemokraattien edustajat puhuivat halveksivasti ja vähättelevästi sukupuolivähemmistöistä, persupuolue AfD syyti tapansa mukaan solvauksia inter- ja transsukupuolisia kohtaan.

Se kolmas vaihtoehto on siis divers (niin sanotaan lakialoitteessa).

Osavaltioiden neuvosto eli liittoneuvosto hyväksyi lain seuraavana päivänä. Presidentti Steinmeier vahvistanee sen lähiaikoina.
----
Uutisten mukaan kristillisdemokraattien edustaja sanoi, että ”translain kokonaisuudistus tulee ensi vuonna”. Vaikea edes kuvitella, että oikeistopoliitikot lähtisivät edistämään kunnollista translakia.