Painostus homovainoa yllyttävää Tansaniaa kohtaan lisääntyy

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 4

Tansanian valtaapitävien homovainoja lietsova toiminta seksuaalivähemmistöjä kohtaan on synnyttänyt kansainvälisiä vastatoimia. 

Euroopan unioni kutsui marraskuun alussa suurlähettiläänsä Roeland van de Geerin maasta. Euroopan Unioni ja monet sen jäsenmaat ovat tukeneet Tansaniaa merkittävästi.

Nyt Tanska on päättänyt jäädyttää merkittävän osan Tansanialle myöntämästään rahallisesta avustuksesta. Taustalla on huoli Tansanian valtaapitävien homokielteisistä asenteista ja ihmisoikeustilanteesta.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Miesten väliset seksuaalisuhteet ovat Tansaniassa lailla kiellettyjä, ja "luonnottomasta lihallisesta suhteesta" voidaan rankaista jopa elinkautisella vankeustuomiolla. Lait ovat peräisin siirtomaa-ajalta.

Asenteet ovat muuttuneet entistäkin kielteisemmiksi sen jälkeen, kun John Magufulista tuli presidentti vuonna 2015. Hänen läheinen liittolaisensa, Tansanian hallinnollisessa ja talouselämän keskuksessa Dar es Salaamissa paikallishallintoa johtava Paul Makonda pyysi lokakuun lopussa kansalaisia ilmiantamaan viranomaisille tuntemiaan homoseksuaaleja. 

4 kommenttia

Siinäpä sitä, kun kaksi tunnustuksellista kristittyä, eli kovaotteinen kristitty presidentti John Magufuli ja Dar es Salaamin kristitty komissaari Paul Makonda ovat vauhdissa.

Mikähän lienee tuollakin Usa:n raamattu-vyöhykkeen agitaattorien rooli asiassa.

Edellisen, muslimipresidentin Jakaya Kikweten hallinnon aikaanhan tuonlaisia vainoja ei ollut ja (kristittyjen ja muslimien yhdessä sorvaamaa, siirtomaa-aikaan pohjaavaa) ankaraa homovainolakia sovellettiin aniharvoin.
Tanzanian edellistä presidenttiä, Jakaya Kikweteähän arvostettiin maan demokraattisimpana presidenttinä ja hän pyrki edistämään monia asioita.
Hän on sunni-muslimi ( https://www.thefamouspeople.com/profiles/jakaya-kikwete-5822.php )

Tuolla nykyisellä kristityllä pressalla John Magufulilla tiedetään olevan läheiset suhteet Nigeriassa vaikuttavaan kristilliseen "profeetta" evankelista-pastoriin, T. B. Joshua ( https://en.wikipedia.org/wiki/T._B._Joshua ).
Pikaisesti

Suomen ulkoministeriö: Suomi ei aio vielä leikata kehitysapuaan Tansanialle
https://yle.fi/uutiset/3-10512003

Ruotsin ulkoministeriö kutsui Tansanian lähettilään puhutteluun
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/tanzanias-ambassador-i-sverige-kallad-till-ud

Ruotsin kehitysavusta vastaava ministeri Isabella Lövin kertoo, miksi Tansaniaa avustetaan edelleen
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/lofvin-mp-darfor-ger-vi-fortsatt-bistand-till-tanzania

Amnesty pitää tärkeänä, että kaikki valtiot tuomitsevat homovainon
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/amnesty-jatteviktigt-att-alla-regeringar-fordomer-detta

Homovainon seurauksia
https://www.svt.se/nyheter/utrikes/hbtq-personer-i-tanzania-gar-under-jord-efter-uppmaning-om-angiveri