Britannian korkein oikeus: leipomo ei syrjinyt kieltäytyessään tekemästä homoavioliittoja tukevalla tekstillä varustettua kakkua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Ison-Britannian korkein oikeus katsoo, ettei Belfastissa, Pohjois-Irlannissa toimiva Ashers Bakery -niminen leipomo syrjinyt kieltäytyessään leipomasta kakkua, jossa on teksti "Support Gay Marriage".

Asiasta kertoo esimerkiksi PinkNews.

Korkein oikeus antoi ratkaisunsa kiistassa, joka alkoi vuonna 2014, kun leipomo kieltäytyi tekemästä miehelle homoavioliittoja tukevalla tekstillä varustettua kakkua. Tilaaja olisi halunnut lisäksi koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla ja Raamatun käsityksellä avioliitosta vain naisen ja miehen välisenä liittona.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Aiemmin alempi oikeusaste tuomitsi leipomon omistajat sakkoihin syrjinnästä. Ratkaisun tehnyt tuomari totesi, että leipomonpito on voittoa tavoittelevan liiketoiminnan harjoittamista ja kaikille suunnattu palvelu, ei uskonnollinen yhteisö. Tuomarin katsoo, että liikeenharjoittajalla on oikeus uskonnolliseen vakaumukseensa, mutta sen ilmaisussa on noudatettava lakia.

Nyt korkein oikeus katsoi, että kieltäytyminen ei liittynyt asiakkaan seksuaaliseen suuntautuneisuuteen vaan kakun viestiin.

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!