Pohjois-Irlanti: Leipomo tuomittiin syrjinnästä kieltäydyttyään toimittamasta homoavioliittomyönteistä kakkua

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 8

Pohjois-Irlannin Belfastissa toimiva leipomo on tuomittu seksuaaliseen suuntautuneisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Ashers Bakery -niminen leipomo oli vuonna 2014 kieltäytynyt tekemästä kakkua, johon olisi tullut homoavioliittomyönteinen teksti Support Gay Marriage ja koristeeksi Seesamtie-sarjan Bert ja Ernie -hahmoja. Kakku oli tarkoitus saada tilaisuuteen, jossa olisi juhlistettu Andrew Muirin valintaa pormestariksi. Hän on Pohjois-Irlannin ensimmäinen avoimesti homoseksuaalisuudestaan kertonut pormestari.

Leipomo oli ehtinyt jo hyväksyä toimeksiannon, mutta perui sen ja perusteli kieltäytymistä omistajaperheen kannattamilla kristillisillä arvoilla.

Kakun Queer Space järjestön järjestämään tilaisuuteen tilannut Gareth Lee valitti asiasta tasa-arvoviranomaiselle, ja lopulta oikeus määräsi Leipomon maksettavaksi 500 punnan (vajaan 700 euron) vahingonkorvauksen.

Ratkaisun tehnyt tuomari Isobel Brownlie toteaa, että leipomon toiminta oli syrjivää. Hän muistuttaa, että leipomonpito on voittoa tavoittelevan liiketoiminnan harjoittamista ja kaikille suunnattu palvelu, ei uskonnollinen yhteisö. Tuomarin katsoo, että liikeenharjoittajalla on oikeus uskonnolliseen vakaumukseensa, mutta sen ilmaisussa on noudatettava lakia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Demokraattisen unionistipuolueen piiristä on esitetty vaatimuksia, että palveluiden tarjoamisesta voisi kieltäytyä uskonnollisista syistä. Esimerkiksi USA:n joissain osavaltioissa on käyty kädenvääntöä tällaisista lakipykälistä.

Pohjois-Irlannin edustajakokous torjui huhtikuussa Sinn Féinin ajaman samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden. Demokraattinen unionistipuolue on vastustanut hanketta. Pohjois-Irlanti on ainoa osa Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyttä kuningaskuntaa, jossa samaa sukupuolta olevat parit eivät voi solmia avioliittoa

Equality Comission for Northern Ireland: Court rules cake case was discrimination
HS: Leipomo kieltäytyi tekemästä Bert ja Ernie -kakkua – tuomittiin homoaktivistin syrjinnästä
Yle: Homoliittojen tukijan kakkutilauksen hylännyt leipomo tuomittiin syrjinnästä Pohjois-Irlannissa
The Guardian: Northern Ireland bakers guilty of discrimination over gay marriage cake

8 kommenttia

  • 1 / 8
  • sami
  • 20.5.2015, 22.02
Minusta tämä on hyvä suunta, toivottavasti saadaan ennakkotapaus myös Suomessa. Yrittäjillä tai esim. lääkäreillä ei saa olla oikeutta syrjiä.
Miten voidaan vaatia mainostamaan omalla tuotteellaan asiaa, jota vastustaa? Melko sairasta touhua... Sitä paitsi tuossa ei nyt kylläkään syrjitty ketään homouden perusteella.

Kommenttia muokattu: 21.05.2015 klo 17:38