Saksassa päätös: Naamioituminen koiranaamioihin pride-kulkueessa ilman naamioitumistarkoitusta ei ole lainvastaista

  • Uutinen
  • Pride
  • vaeltaja2006
  • 4
Koiranpennut ryhmäkuvassa Helsingissä Finlandizationin aikaan elokuun lopulla.

Saksan Essenissä poliisi kielsi elokuussa CSD-kulkueessa koiranaamiot. Koiramaskeja käyttävät alistuivat ja riisuivat naamiot. Laissa on naamioitumiskielto. Nyt asiaa on mietitty ja todettiin, että kieltoon tarvitaan myös naamioitumistarkoitus.

Tapahtumat Esssenin kaupungissa etenivät näin: Poliisi oli kehottanut riisumaan naamiot jo ennen kulkueen alkua. Naamioituneet saisivat lähestymiskiellon ja sakkoja. Naamioituneiden ryhmässä oli 10-15 osanottajaa ja he kuuluivat ns. Petplay-Communityyn. Fetish-Pets-verkkokaupassa on myynnissä monenlaisten eläinten naamioita: koiria, poneja, possuja, lehmiä, lintuja, jne. Petplay-communityssa on ollut hauskaa yhdessäoloa, ja toiminta on tarkoitettu yhtä lailla homoille ja heteroille. CSD-kulkueessa oli monia, joilla roikkui takana paksu karvainen häntä. Ratkaisuksi poliisin kanssa sovittiin, että koiranaamiot pidetään pään päällä, jolloin kasvot näkyvät. Ratkaisu syntyi järjestäjien mukaan nopeasti keskustelemalla, eikä asiaan liittynyt mitään suuria tunteita.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vasemmistopuolue Linke otti asiaan kantaa ja totesi tiedotteessaan, että CSD-paraati on samanlainen kuin muut kansanjuhlat, joita naamioitumiskielto ei koske. On esim. karnevaaleja ja erilaisia keskiaikaa harrastavien haarniskanäytöksiä. Niissä on naamioitumisen lisäksi esillä vanhoja aseita. Lain naamioitumiskielto pitää sisällään ajatuksen henkilön tunnistamisen vaikeuttamisesta.

Nyt kuukautta myöhemmin viranomaiset ovat pohtineet naamioitumiskieltoa ja Nordrhein-Westfalenin osavaltion sisäministeri vastasi Vihreiden esittämään kysymykseen: Poliisin naamioitumiskieltoa ei olisi tarvinnut noudattaa. Poliisin esittämä kielto oli lainvastainen. Poliisitoimen kohteeksi oli Essenissä joutunut 15 henkilöä.

Sisäministerin mukaan tässä tapauksessa naamion käyttö liittyy mielipiteenilmaisuun tai taiteelliseen ilmaisuun, ja naamioitumislaki ei sitä koske. Poliisipiirissä on nyt käsitelty tätä teemaa ja yritetty herkistyä sille, mitä laissa sanotaan ja mitä se merkitsee erilaisissa kulkueissa.

Fetissinaamioilla voidaan kätkeä henkilöllisyys, mutta CSD-kulkueessa se ei ole tarkoitus. Laki edellyttää tarkoituksellista naamioitumista henkilöllisyyden salaamiseksi.

4 kommenttia

"Koiramaskeja käyttävät alistuivat ja riisuivat naamiot."

Kiltti koira!
Tuo pisti minutkin aamulla hymyämään.