Sateenkaarilippu myös jalkapallon MM-kisojen katsomossa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren

Torstaina Venäjällä käynnistyneiden jalkapallon MM-kilpailun ympärillä on nähty myös hlbti-aktivismia.

Sateenkaarilippu esillä katsomossa

Englannin ja Tunisian välisessä ottelussa sunnuntaina Volgogradissa nähtiin maanantaina katsomossa sateenkaaren värejä, kun Three Lions Pride -nimellä tunnettu hlbti-jalkapallofaniryhmä vei Englannin lipun sateenkaariversion katsomoon. 

PinkNews kertoo, että turvatarkastuksessa lippua kuljettanut henkilö pysäytettiin 15 minuutiksi. Lipun tarkastamisen jälkeen tie stadionin katsomoon kuitenkin aukesi. Lipulle on antanut tukensa sekä kansainvälinen jalkapallojärjestö Fifa että Englannin jalkapallojärjestö FA.

Jo Moskovassa järjestetyssä avausottelussa, Venäjän ja Saudi-Arabian välisessä pelissä torstaina Venäjän hlbti-vähemmistöjen urheiluyhdistyksen johtaja liehutti sateenkaarilippua Venäjän tehdessä maalin.

Jo aiemmin on tullut esiin, että Venäjän ilmapiiri huolestuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia jalkapalloturisteja. Yksittäisistä väkivaltatapauksista on raportoitu. Myös paikallisen hlbti-vähemmistön asemasta on kannettu huolta.

Brittiläinen homoaktivisti Peter Tatchell piti kisojen avauspäivänä Punaisella torilla esillä julistetta, jossa kritisoitiin sitä, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin ole reagoinut Tšetšenian homovainoihin. Tempaus johti siihen, että Tatchell joutui tekemisiin viranomaisten kanssa.

Samaisena torstaina Pietarissa suljettiin BBC:n mukaan hlbti-vähemmistöihin ja etnisiin vähemmistöihin kuuluville tarkoitettu tila, jonka tarkoituksena oli tarjota vähemmistöille turvallinen paikka seurata jalkapallon maailmanmestaruuskisoja.

Tilan järjestänyt kansainvälinen Football Against Racism in Europe (Fare) -verkosto kertoi, että juuri ennen MM-kisojen alkua rakennuksen omistava taho sanoi tilan vuokrasopimuksen irti ja katkaisivat tilasta sähkön. Fare kertoo, ettei selitystä ulos ajamiselle ole kerrottu, ja pitää tilan sulkemista poliittisena.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Fare tekee yhteistyötä jalkapallojärjestö Fifa:n kanssa. Fare sai järjestettyä lauantaina Pietariin uuden vastaavan tilan. Vastaavanlainen paikka on myös Moskovassa.

EU-parlamentin hlbti-oikeuksien ryhmän kengännauhatempaus

EU-parlamentin hlbti-oikeuksien työryhmä Intergroup on LGBT Rights lähetti paketillisia sateenkaaren väreissä olevia kengännauhoja jalkapallojoukkueille eri puolille Eurooppaa. 

Saatteena ollessa viestissä kehotettiin pitämään nauhoja harjoituksissa, kaduilla ja pelejä katsoessa. Samalla kehotettiin ottamaan niistä kuva ja jakamaan se Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa tunnisteella #supportallcolours

Kengännauhakampanjaa tukevat parlamentin ryhmistä vihreät / Euroopan vapaa allianssi, sosialistien ja demokraattien ryhmä, liberaalidemokraattien liiton ryhmä sekä euroopan yhtyneen vasemmiston konfederaatioryhmä / Pohjoismaiden vihreä vasemmisto.

Tempauksen pyrkimyksenä on ollut kiinnittää huomiota siihen, että Venäjällä hlbti-vähemmistöihin kuuluvat kärsivät syrjinnästä ja vainosta.

Sunnuntaisessa Meksikon ja Saksan välisessä ottelussa taas kuultiin Saksan maalivahtiin kohdistuvaa halventavaa homottelua meksikolaiskannattajilta. Jalkapallojärjestö Fifa on käynnistänyt huutelusta tutkinnan. 

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!