USA:n korkein oikeus kakkukiistasta: leipurin ei ole leivottava hääkakkua samaa sukupuolta olevalle parille

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 2

Yhdysvalloissa korkein oikeus on päättänyt, että coloradolaisella leipurilla oli oikeus kieltäytyä tekemästä hääkakkua samaa sukupuolta olevalle parille. 

Oikeus päätyi ratkaisuun äänin 7-2.

Leipuri oli kieltäytynyt tekemästä miesparille hääkakkua, perustellen asiaa maailmankatsomuksellaan. Hänen uskonnollinen vakaumuksensa ei hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoja. 

Hlbti-aktivistien mukaan oikeuden ratkaisu asetti uskonnolliset vapaudet edelle oikeudesta saada yhdenvertaisesti julkisesti tarjolla olevia palveluita. Kriitikot ovat myös todenneet, että nyt tehty ratkaisu voi johtaa uskontoperustaiseen palvelun epäämiseen muunlaisissakin tapauksissa. Esimerkiksi johonkin toiseen uskonnolliseen ryhmään kuuluvaa saatetaan kieltäytyä palvelemasta samalla perusteella. 

Korkein oikeus ei kuitenkaan muotoillut päätöstä siten, että sitä voisi käyttää ennakkopäätöksenä vastaavanlaisissa tapauksissa. Se ei ottanut suoranaisesti kantaa leipurin tekemään ratkaisuun, vaan alemman oikeusasteen toimintaan, jonka se katsoo olleen kristittyjä syrjivää.  

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Taustalla on tapaus vuodelta 2012, jossa coloradolainen leipuri kieltäytyi myymästä hääkakkua avioliittoon aikovalle miesparille, vedoten kristilliseen vakaumukseensa. Leipuri katsoo olevansa taiteilija, ja kakku sisältäisi viestin, joka olisi hänen vakaumuksensa vastainen. Hänen uskonnollisen katsomuksensa mukaan avioliitto on vain miehen ja naisen välinen.

Naimisiin menneet Charles Craig ja David Mullins kuitenkin katsovat, että leipuri torjui heidät nimenomaan henkilöön liittyvän syyn vuoksi - sen, keitä he ovat.

Leipuri Jack Phillipsiä edustavat lakimiehet ovat sanoneet leipurin olevan "kakkutaiteilija, joka ei luo kakkuja juhlistamaan avioliittoja, jotka ovat vastoin hänen käsityksiään raamatun opetuksesta". Lakimiehet myös kertoivat Phillipsin kieltäytyneen leipomasta halloween-aiheisia kakkuja, alkoholia sisältäviä kakkuja, kuten myös "anti-Amerikkalaisia", "aiheeltaan perhevastaisia" ja häpäiseviä kakkuja. Hän on kertonut, että olisi kyllä myynyt parille jonkin muun kakun kuin hääkakun.

Yhdysvalloissa ei ole liittovaltiotasoista hlbti-vähemmistöjä syrjinnältä suojaavaa lainsäädäntöä, eikä osavaltioista 28:ssa ole kielletty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuulumisen käyttämistä syrjimisperusteena. Näihin vähemmistöihin kuulumista voidaan esimerkiksi käyttää perusteena irtisanomiselle tai vuokra-asunnon epäämiselle.

GayStarNews: US Supreme Court rules in favor of baker who refused to make gay wedding cake

USA: Coloradon kakkukiista korkeimman oikeuden käsiteltäväksi

Kakkukiista USA:n korkeimmassa oikeudessa - voiko yritys evätä palvelun uskonnollisin perustein?

2 kommenttia

Koska tuo syrjintä liittyy kristinuskomusta harrastavien äärimielisten leipomoiden toimintaan, kannattaa heihin tietenkin suhtautua kristinuskomuksen opetuksella: tehkää heillekin niin kuin he haluavat muille tehdä, eli syrjikää heitäkin.

Mitä ilmeisimmin tuo Usa:n kristillis-imaamistuneen korkeimman oikeuden päätös tarkoittaa samalla myös sitä että homofoobikoille ei tarvitse hääkakkuja leipomoiden tehdä. Heille voi tarjota vaihtoehtoisesti häihinsä potut pottuina.
Lähimmäisenrakkautta on taas vuodatettu :-)