Suomalainen kirkkokansa yhä nihkeänä samaa sukupuolta olevien avioliittoja kohtaan

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 9

Kirkolliseen elämään aktiiviesti osallistuvista Suomen kristityistä 30 prosenttia sulattaa samaa sukupuolta olevien avioliitot, kun koko kansasta näin ajattelee 64 prosenttia.

Asia käy ilmi Pew Research -tutkimuslaitoksen 15 Euroopan maassa tekemästä "Kristittynä Länsi-Euroopassa" -kartoituksesta, jossa kartoitettiin uskonnollisuuden yhteyttä asenteisiin. Aiheena oli esimerkiksi maahanmuuttokannat, nationalismi ja suhtautuminen aborttiin sekä samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuteen.

Kirkolliseen elämään aktiiviesti osallistuvien suomalaisten kristittyjen parissa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeus saa vain 30 prosentilta hyväksynnän, ja luku on selvityksen maista alhaisin. Tapakristityistä samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyy 62 prosenttia. Se on lähellä koko kansan keskiarvoa, joka on 64 prosenttia. Aiemmissakin Suomessa tehdyissä selvityksissä samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyvien osuus on ollut 60 prosentin paikkeilla. Uskonnollisesti sitoutumattomista samaa sukupuolta olevien avioliitot hyväksyy nyt tehdyn selvityksen mukaan 84 prosenttia suomalaisista.

Tutkimuksen 15 maan aktiivisesti kirkossa käyvien mediaaniluku on 58 prosenttia, tapakristittyjen 80 prosenttia ja uskonnollisesti sitoutumattomien 87 prosenttia. Kaikkien tutkittujen maiden väestön mediaaniluku on 75 prosenttia.

Kirkkokansaksi nimitettäviä kristittyjä suomalaisista on kuitenkin vain yhdeksän prosenttia kansasta, joka on linjassa muiden Pohjoismaiden vastaavan luvun kanssa. Tapakristittyksi itsensä kokee 68 prosenttia, uskonnollisesti sitoutumattomiksi ilmoittautuu 22 prosenttia ja ryhmään muut kuuluvia on yksi prosentti. Länsi-Euroopassa vastaavat luvut ovat keskimäärin 18, 46, 24 ja 5 prosenttia.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Raportin taustalla olevaan kyselyyn kerättiin kesällä 2017 vastaukset kaikkiaan 24 599 ihmiseltä.

Pew Research Center: Being Christian in Western Europe

Pew Research Center on sitoutumaton amerikkalainen, Washington DC:ssä toimiva ajatushautomo, joka julkaisee tietoa yhteiskunnallisista kysymyksistä, yleisestä mielipiteestä ja demografisista trendeistä Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa. Se kerää tietoa esimerkiksi mielipidetutkimuksilla, väestötutkimuksilla ja mediasisältöjä seuraamalla.

9 kommenttia

  • 1 / 9
  • Anonyymi
  • 30.5.2018, 12.05
suosittelen klikkaamaan itse tutkimukseen; siellä on paljon mielenkiintoisia jakaumia.
suomalaiset esim. eivät halua islamilaisia ajatuksia suomeen ja ovat siinä länsi-euroopan maista selvästi kriittisimpiä! maahanmuuttajia silti ollaan valmiita ottamaan vastaan eli tarkoittanee että tänne saa tulla, mutta pitää hylätä oma uskonto.
Pew tarkoittaa siis kirkonpenkkiä. Vakituiseen siellä penkeissä istuvia on todennäköisesti vielä vähemmän kuin kyselyn tuottama 9 prosentin "kirkkokansa". Mutta asenteet ovat lujassa. "Kirkkokansan" luulen olevan pienempi osa evl-kirkon jäsenistä kuin samantyyppisen kollektiivi-ilmaisun "sateenkaariväki" Suomen homoseksuaaliväestöstä.