Grindr on jakanut käyttäjiä koskevia henkilökohtaisia tietoja analytiikkayhtiöille

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 4

Deittisovellus Grindr on jakanut paikannustietojen ja käyttäjän yksilöivän tiedon ohella käyttäjiä koskevia henkilökohtaisia tietoja kahdelle kaupalliselle analytiikkayhtiölle.

Norjalaisen tutkimusorganisaatio Sintef jakoi tiedot Github-palvelussa. Löydöksistä kertoi esimerkiksi Buzzfeed-verkkosivusto. Suomessa asian ottivat esille Helsingin Sanomat ja Tivi.

Analytiikkayhtiöille Apptimize ja Localytics jaettujen tietojen joukossa on ollut esimerkiksi käyttäjän hiv-status, edellisen testin ajankohta ja mahdollinen lääkitys ja estolääkitys. Käyttäjän yksilöivänä tietona on ollut esimerkiksi gps-tietoja, puhelimen yksilöivä tunniste ja käyttäjän sähköpostiosoite.

Tieto tuli julki maanantaina, ja Grindr ilmoitti lopettavansa hiv-tietojen jakamisen kolmansille osapuolille. Grindr-palvelun mukaan asiasta syntynyt hämmennys on kuitenkin perusteetonta ja tiedon jakamisen taustalla ei ole viimeaikaisten kohujen tyyppistä toimintaa, vaan sovelluksen kehittäminen. Käyttäjät ovat lisäksi syöttäneet esimerkiksi hiv-statuksensa ja muut tiedot muiden käyttäjien julkisesti katsottavaksi. Axios-verkkojulkaisun mukaan tiedot on jaettu kolmansille osapuolille salattuna, eikä arkaluontoista tietoa jaeta esimerkiksi mainostajille.

Käyttäjätiedoista on viime aikoina käyty paljon keskustelua esimerkiksi Facebook-palvelun kohdalla. Käyttäjien tietojen jakaminen kolmansille osapuolille on yleistä, paitsi sovellusten kehittämisen nimissä, myös suorassa kaupallisessa tarkoituksissa. Etenkin käyttäjien toiminnan tuntemiseen perustuvassa liiketoiminnassa käyttäjien tiedot ja niiden tulkinta ovat olennainen osa.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Etenkin miehistä seuraa etsiville miehille suunnattua Grindr-palvelua käyttää noin 27 miljoonaa ihmistä. Päivittäin sillä on runsas 3,5 miljoonaa käyttäjää.

Keväällä 2017 Kiinalainen peliyritys Beijing Kunlun World Wide Technology Co. hankki Grindr-deittisovelluksen kokonaan omistukseensa. Jo alkuvuodesta 2016 yhtiö osti deittisovelluksesta enemmistön. Hollywood-lähtöinen vuonna 2009 julkaistu Grindr oli ennen kauppaa etsinyt mahdollista ostajaa tai lisärahoitusta vuoden päivät, kyetäkseen vastaamaan kovenevaan kilpailuun.

Axios: Exclusive: Grindr to stop sharing HIV status with third parties
Buzzfeed: Grindr Is Letting Other Companies See User HIV Status And Location Data
Grindr Privacy Leaks Githubissa
Deittisovellus Grindr kokonaan kiinalaisomistukseen

4 kommenttia

Maailman yleisin vale on "olen lukenut ja hyväksyn käyttöehdot"

On naiivia kuvitella että suuryrityksillä olisi jokin muu syy olemassaoloonsa kuin puhtaan liikevoiton tuottaminen osakkeenomistajilleen ja nykyaikana käyttäjien henkilötiedot ovat rahanarvoista kauppatavaraa.

Kommenttia muokattu: 03.04.2018 klo 11:48
  • 2 / 4
  • Anonyymi
  • 4.4.2018, 14.33
aap, kommenttisi pitää paikkaansa, mutta samalla kannattaa muistaa mitä ylläkin sanottiin "Käyttäjät ovat syöttäneet esimerkiksi hiv-statuksensa ja muut tiedot muiden käyttäjien julkisesti katsottavaksi." Kukaan ei pakota liittymään Grindriin tai naamakirjaan. Ja erityisesti on käyttäjän omaa tyhmyyttä jos kaiken mahdollisen itsestään laittaa nettiin avoimesti kaikkien töllisteltäväksi. Naamakirjassa voi hiukan rajoittaa mitä kukin näkee, mutta Grindrissa kaikki on kaikkien nähtävillä. Joten jeesustelun voi lopettaa ennen kuin se edes alkaa.