Setan Normipyöritys-kampanjassa esillä median hetero- ja sukupuolinormatiivisuus

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren

Seta on mukana 5.-11.2.2018 järjestettävällä Mediataitoviikolla. Järjestö käynnistää maanantaina Norminpyöritys-kampanjansa, jonka tavoitteena on saada nuoria ja aikuisia lukemaan mediatekstejä normitietoisesti ja huomaamaan erityisesti sukupuolta, seksuaalista suuntautumista, perheitä ja ihmissuhteita koskevia normeja.

Mediataitoviikko on mediakasvatuksen teemaviikko, jonka tavoitteena on kehittää lasten, nuorten ja aikuisten mediataitoja sekä vahvistaa aikuisten valmiuksia mediakasvatukseen. Mediataitoviikkoa koordinoi Kansallinen audiovisuaalinen instituutti KAVI.

Seta kertoo Normipyöritys-kampanjan tarjoavan tavan käsitellä sukupuoli- ja heteronormatiivisuutta mediassa. Kampanjaan liittyy verkkosivuilta itse tulostettava Normipyöritys-lauta ja tarvittava ohjeistus sekä konkreettisia esimerkkejä menetelmän yhteydessä käytäviä keskusteluja varten.

- Olemme kaikki jollain tavalla normipyörityksen kohteena. Ajatus, että on vain tietyntyyppisistä naisia tai miehiä, johtaa ulossulkemiseen ja syrjintään. Heteronormin mukaan ihmiset oletetaan heteroiksi ja muulla tavalla suuntautuneet joutuvat jatkuvasti tulemaan kaapista, toteaa Setan nuorisotyön koordinaattori Heta Hölttä.

Maanantaina 5.2.2018 kello 17-19 järjestetään Helsingissä Kirjasto 10:ssä paneelikeskustelu hetero- ja sukupuolinormatiivisuudesta mediassa. Tilaisuus on yleisölle avoin, ja se myös välitetään samanaikaisesti katseltavaksi verkossa.

Seta: Mediataitoviikko 2018
Mediakasvatus: Mediataitoviikko 2018
Nuoret normipyörityksessä -keskustelu Kirjasto 10:ssä (Facebook-tapahtuma)

Kommentoi juttua ja keskustele aiheesta