Erikoinen uskonnollinen veljesjoukko

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • vaeltaja2006
  • 18

Ruotsin tv:n tutkivan journalismin ohjelma (vastaa meidän MOTia) kertoi keskiviikkona, että Ruotsiinkin on pesiytynyt äärioikeistolais-katolinen lahko, jolla on yhteyksiä uusnatseihin ja muihin ääriryhmiin ja joka kieltää mm. holokaustin. Ryhmä on nimeltään SSPX ja siihen kuuluu arviolta 120 - 200 ruotsalaista jäsentä. Ryhmä on saanut ensimmäisen ruotsalaisen papin joukkoihinsa. Kirkot ovat antaneet tilojaan näiden kokouksille. Erityisesti Göteborgin englantilaisessa kirkossa on pidetty tilaisuuksia. Uppsalan kirkkoherra Tuulikki Bylund kertoo, että eri ryhmät ovat saaneet kirkkoa yksityisiin tilaisuuskiinsa, myös SSPX, eikä siellä ole käyty tarkistamassa, mistä puhutaan.

Myös Saksassa veljeskunta on noussut ihmettelyn aiheeksi. Juutalaisten keskusneuvosto on tehnyt rikosilmoituksen johtajaa, Richard Williamsonia vastaan. Saksassa on rangaistavaa kieltää juutalaisten joukkotuho. Ruotsin tv:n lähetyksessä Williamson kielsi kaasukammiot. Englannissa The Times on jo tarttunut asiaan.

Nyt kysytään: mikä on vatikaanin suhde tällaiseen äärikonservatiiviseen ryhmittymään. Virallisesti paavi ei tue. Ruotsin aamu-tv:ssä kerrotiin, että nykyään on tarjolla katolisessa kirkossa vanhanmallisia messuja normaalin messun jälkeen ja niihin tulee vanhusten lisäksi yllattäen paljon nuoria miehiä, jotka etsivät sieltä auktoriteettia elämäänsä.

Vatikaanissa on havaittavissa siirtymistä konservatiivisempaan ja autoritaarisempaan suuntaan. Sen huomaa mm. suhtautumisessa homoihin. Paavi ilmaisee, että homoja vastaan on kohdistettava painostusta. Edellinen ja nykyinen paavi yrittävät myös kieltää keskustelun naispappeudesta. Katolisen kirkon sisällä on paljon niitä, jotka haluaisivat kirkon tukevan tätä äärikonservatiivista ryhmää SSPX:ää.

SSPX tarkoittaa Society of St. Pius X. Kuka oli Pius X? Pius eli 1500-luvun lopulla. SSPX perustettiin 1970 ja siihen kuuluu 486 pappia 63 maassa. Kannattajia lienee noin miljoona. Svt:n ohjelma paljasti, että Ruotsin ryhmällä on yhteyksiä äärioikeistolaiseen politiikkaan: kansallisdemokraatteihin, Marraskuun 30. päivän liikkeeseen ja Uusruotsalaiseen liikkeeseen. Nyt heillä on siis myös oma kirkko. Ja ohjelma on: holokaustin kieltämien, hyvin negatiivinen suhde homoseksuaalisuuteen ja rasistiset näkemykset.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

*****

Meillä Suomessa yksi näkyvimpiä katolisia on Timo Soini. Pitäisiköhän Suomessakin käynnistää keskustelu katolilaisuuden olemuksesta. Soinin hymyn taakse saattaa kätkeytyä kielteinen suhde HLBTIQ-ihmisiin.

18 kommenttia

SSPX:lla on nettisivut, ja Skandinavian osaston sivuilla kielletään tiukasti järjestön olevan rasistinen tai antisemitistinen. Ruotsin katolinen kirkko on puolestaan ilmoittanut, ettei heillä ole mitään tekemistä SSPX:n kanssa. Tähän jälkimmäinen vastaa, että SSPX se vasta oikeaa katolisuutta onkin.

Hoh hoijaa. Kohta näemme varmaan vastapaavin, joka julistaa Maledictus XVI kirkonkiroukseen ja päinvastoin.

http://www.sspx.co.uk/page5.htm

Tekstit ovat ruotsiksi ja englanniksi.