Kansanedustaja Toivola vaatii hallitukselta toimia sukupuolivähemmistöjen aseman parantamiseksi

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 1
Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) kertoi kirjallisesta kysymyksestään esimerkiksi Facebook-sivullaan.

Kansanedustaja Jani Toivola (vihr) vaatii hallitukselle osoitetussa kirjallisessa kysymyksessä ns. kolmannen sukupuolen käyttöönottoa Suomessa sekä muitakin toimia sukupuolivähemmistöihin kuuluvien aseman parantamiseksi.

Kirjalliseen kysymykseen tulee vastata 21 päivän kuluessa sen toimittamisesta valtioneuvostolle. Vastaus jaetaan kirjallisena kaikille kansanedustajille.

Eduskunnan hlbti-verkoston puheenjohtajana toimiva Toivola katsoo, että kolmas vaihtoehto juridiseksi sukupuoleksi miehen ja naisen ohella edistää merkittävästi transsukupuolisten, muunsukupuolisten ja intersukupuolisten itsemääräämisoikeutta. Se vahvistaisi hänen mukaansa sukupuolivähemmistöjen oikeuksia sekä hyvinvointia, kun juridinen sukupuoli vastaisi heidän sukupuoli-identiteettiään.

Asiaa koskevassa tiedotteessa Toivola kolmannen sukupuolen kohdalla viittaa esimerkiksi Saksan perustuslakituomioistuimen päätökseen, jossa todetaan ihmisillä olevan oikeuden valita miehen tai naisen lisäksi kolmaskin vaihtoehto. Vastaavanlainen mahdollisuus on myös Australiassa, Intiassa, Kanadassa, Maltassa, Nepalissa, Pakistanissa, Tanskassa ja Uudessa-Seelannissa.

Suomen nykyisen translainsäädännön steriliteettivaatimus juridisen sukupuolen vahvistamiseksi puolestaan loukkaa Toivolan mukaan kehollista integriteettiä.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

- Nykyinen translaki ei ainoastaan vaadi lisääntymiskyvyttömyyttä ja psykiatrin lausuntoa, mutta pakottaa ihmiset asettamaan itsensä kaksijakoiseen sukupuolijärjestelmään. Tämän takia trainslain uudistuksessa onkin huomioitava sukupuolen moninaisuus., kirjoittaa Toivola Facebookissa.

- Lainsäädäntö, joka perustavanlaatuisesti loukkaa kansalaistemme oikeuksia, luo hiljaista hyväksyntää myös seksuaaliselle väkivallalle ja häirinnälle. Kolmannen vaihtoehdon lisääminen juridiseksi sukupuoleksi ja translain uudistaminen ovat välttämättömiä toimenpiteitä tasa-arvoisemman yhteiskunnan luomiseksi, toteaa Toivola.

1 kommenttia

Ruotsin radion tekemän kyselyn mukaan enemmistö valtiopäiväedustajista haluaa selvityttää kolmannen juridisen sukupuolen käyttöönottoa virallisissa papereissa. Selvityksen tekemistä kannattavat sosialidemokraatit, vasemmisto, ympäristöpuolue vihreät, liberaalit ja keskustapuolue. Kokoomus ja kristillisdemokraatit vastustavat.
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/en-majoritet-vill-infora-ett-tredje-juridiskt-kon
Viime syksynä valmistui 921-sivuinen selvitys transsukupuolisten aseman parantamiseksi. Se on tällä hetkellä kulttuuri- ja demokratiaministerin työlistalla:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-kan-villkor-forbattras-for-transpersoner
Valtakunnallisen sateenkaarijärjestö RFSL:n edustaja on tietenkin iloinen, että asiat edistyvät:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rfsl-vi-ar-jattepositiva-till-att-fragan-antligen-utreds