Puolensataa ev.lut-kirkon pappia ilmoittaa tunnuslauseenaan: "Te sanotte tahdon, me vihimme"

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Juhani Viherlahti
  • 5
Helsingin Töölön kirkko.Kuva: Vaeltaja

Sateenkaaripapit-sivustolla useat Suomen evankelis-luterilaisen kirkon papit ilmaisevat vihkivänsä avioliittoon, vihittävien sukupuolesta riippumatta. Perjantaina vihkimisiä suorittavat papit julkaisivat kasvokuvagallerian. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Sateenkaaripapit -sivustolla on lueteltu 36 yksittäisen papin yhteystiedot ja lisäksi yhdessä Töölön seurakunnan papit. Perjantaina julkaistiin 51 papin kasvokuvagalleria.

Papit haluavat tämän ulostulon olevan viesti kaikille sateenkaari-ihmisille. Jos he haluavat liitolleen kirkollisen vihkimisen taikka siunauksen, luterilaisessa kirkossa on jo paljon pappeja, jotka ovat valmiit tällaisen kaikille kirkon jäsenille tarkoitetun toimituksen suorittamaan.

Helsingin Töölön seurakunnassa papit tekivät kollektiivisen päätöksen samaa sukupuolta olevien parien vihkimisistä. Samaisen seurakunnan seurakuntaneuvosto teki päätöksen tilojen olevan käytettävissä kaikkien parien vihkimiseen. Päätöksistä on jo kanneltu.

Lehtihaastattelussa pastori Ari Kotisaari ilmaisee julki tulleiden pappien haluavan tukea myös kirkon piispoja: ”Jotta he saisivat lisää painoa siihen vaakakuppiin, jossa lukee, että nyt on muutoksen aika. Heille tulee varmaan paljon painetta konservatiiviselta puolelta".

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Muutamia kanteluita on tehty tuomiokapituleihin pappien vihittyä samaa sukupuolta olevia kirkolliseen avioliittoon. Pastori Kai Sadinmaasta Helsingin tuomiokapituliin tehdystä kantelusta tuli päätös, joka on muotoiltu "vakavaksi moitteeksi". Sen ei voida katsoa olevan juridinen päätös, vaan lähinnä läpsäys Sadinmaata näpeille. HS:n haastattelussa kirkkoherra Auvo Naukkarinen toteaa tuomiokapitulin päätöksen olevan "yhtä tyhjän kanssa".

Luterilaisen kirkon ylin päättävä elin, kirkolliskokous, on pattitilanteessa. Voimasuhteet ovat sellaiset, että minkäänlaista muutosta suuntaan taikka toiseen ei ole mahdollista saada samaa sukupuolta olevien parien vihkimistä ja siunaamista koskevassa asiassa.

Sateenkaaripapit
http://sateenkaaripapit.wordpress.com/

HS: Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ´Tämä on eräänlainen kaapistatulo´
http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005378673.html

(Tätä uutista kirjoitettaessa Hesari ei ollut pistänyt edellä mainittua uutistaan maksumuurin taakse.)

5 kommenttia

Kuten saattoi odottaa, keskustelu luterilaisen kirkon vihkioikeudesta samaa sukupuolta olevien parien kohdalla on ottanut uusia kierroksia. Viidenkymmenen papin julkitulo on ollut kirkon äkkijyrkille konservatiiveille myrkkyä.

Verkkosivusto Seurakuntalaisessa Timo Junkkaala vaatii kirkon luopumaan kokonaan vihkioikeudesta, jos vaihtoehtona on luopuminen Raamatun avioliitto-opetuksesta.

Kansanlähetyksen Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela vihjaisee jopa mahdollisuudesta, että luterilainen kirkko hajoaa avioliittokysymyksen vuoksi.

Kotimaa24:n verkkokeskustelussa Vesa Hirvonen perustelee kirkon mahdollisuutta vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja:
"Luterilaisen teologian mukaan avioliitto ja siihen vihkiminen ovat yksiselitteisesti valtion asioita. Valtio voi delegoida vihkitehtävän kirkolle, mutta silloin pappi selvästi vihkii valtion puolesta. Avioliiton 'kaunistaminen rukouksin ja siunauksin' on kirkon varsinainen tehtävä Lutherin mukaan."

Juuri nyt Yle Areenassa on katsottavissa neliosainen sarja Seksi-Suomen historia. Siinä osoitetaan, kuinka kauaksi on tultu entisistä moraalikäsityksistä. Silloin "ennenvanhaan hyvään aikaan" mm. viranomaisia ja muita toimijoita, kuten taloyhtiöiden isännöitsijöitä kehotettiin paljastamaan avoliitossa eläviä, eli nk. susipareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä tässä yhteiskunnassa tasa-arvoistutaan entisestään siitäkin huolimatta, että luterilaisessa kirkossa harvalukuisten vastustajien joukolla ajetaan eteenpäin käsijarru tiukasti päällä.

https://areena.yle.fi/1-4202848
  • 2 / 5
  • Tomppa
  • 28.9.2017, 13.17
Odotellaan suvaitsevaisilta imaameilta myös lupauksia......"lupaamme ettemme kehoita moskeijoissa, että homoja saa kivittää". ...... ai niin islam on Suomessa tabu. Hysssss......
Seta voisi kirkkojen sijaan kääntää välillä katseensa moskeijoihin ja kuulostella mitä siellä opetetaan ja puhutaan mutta kun meillä on tämä harras pelko islamia kohtaan.....siksipä kaikki puuhakkuus vain kirkkojen ympärillä mutta myös islamin piirissä on sateenkaariväkeä ja he tarvitsisivat paljon tukea. Heille nämä ovat oikeasti elämän ja kuoleman kysymyksiä.