Puolensataa ev.lut-kirkon pappia ilmoittaa tunnuslauseenaan: "Te sanotte tahdon, me vihimme" (juttukommentit)

 • 1 / 5
 • JuhaniV
 • JuhaniV
 • 23.9.2017 9:17
Kuten saattoi odottaa, keskustelu luterilaisen kirkon vihkioikeudesta samaa sukupuolta olevien parien kohdalla on ottanut uusia kierroksia. Viidenkymmenen papin julkitulo on ollut kirkon äkkijyrkille konservatiiveille myrkkyä.

Verkkosivusto Seurakuntalaisessa Timo Junkkaala vaatii kirkon luopumaan kokonaan vihkioikeudesta, jos vaihtoehtona on luopuminen Raamatun avioliitto-opetuksesta.

Kansanlähetyksen Uusi tie -lehden päätoimittaja Leif Nummela vihjaisee jopa mahdollisuudesta, että luterilainen kirkko hajoaa avioliittokysymyksen vuoksi.

Kotimaa24:n verkkokeskustelussa Vesa Hirvonen perustelee kirkon mahdollisuutta vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja:
"Luterilaisen teologian mukaan avioliitto ja siihen vihkiminen ovat yksiselitteisesti valtion asioita. Valtio voi delegoida vihkitehtävän kirkolle, mutta silloin pappi selvästi vihkii valtion puolesta. Avioliiton 'kaunistaminen rukouksin ja siunauksin' on kirkon varsinainen tehtävä Lutherin mukaan."

Juuri nyt Yle Areenassa on katsottavissa neliosainen sarja Seksi-Suomen historia. Siinä osoitetaan, kuinka kauaksi on tultu entisistä moraalikäsityksistä. Silloin "ennenvanhaan hyvään aikaan" mm. viranomaisia ja muita toimijoita, kuten taloyhtiöiden isännöitsijöitä kehotettiin paljastamaan avoliitossa eläviä, eli nk. susipareja. Tasa-arvoisen avioliittolain myötä tässä yhteiskunnassa tasa-arvoistutaan entisestään siitäkin huolimatta, että luterilaisessa kirkossa harvalukuisten vastustajien joukolla ajetaan eteenpäin käsijarru tiukasti päällä.

https://areena.yle.fi/1-4202848
 • 2 / 5
 • Tomppa
 • 28.9.2017 13:17
Odotellaan suvaitsevaisilta imaameilta myös lupauksia......"lupaamme ettemme kehoita moskeijoissa, että homoja saa kivittää". ...... ai niin islam on Suomessa tabu. Hysssss......
Seta voisi kirkkojen sijaan kääntää välillä katseensa moskeijoihin ja kuulostella mitä siellä opetetaan ja puhutaan mutta kun meillä on tämä harras pelko islamia kohtaan.....siksipä kaikki puuhakkuus vain kirkkojen ympärillä mutta myös islamin piirissä on sateenkaariväkeä ja he tarvitsisivat paljon tukea. Heille nämä ovat oikeasti elämän ja kuoleman kysymyksiä.
Evankelis-luterilaisen kirkon asema muun yhteiskunnan osana on Suomessa kuitenkin erilainen kuin minkään muun. Pitää ymmärtää, että hlbti-vähemmistöjen osalta kirkkoon liittyvää keskustelua ei käydä (vain) kirkon ympärillä vaan (samalla myös) kirkon sisällä.

Evankelis-luterilainen kirkko on juridisesta samankaltaisesta asemastaan huolimatta kokonsa vuoksi aivan eri luokassa kuin ortodoksikirkkokin. Suuri(n) osa suomalaisista (hlbti-ihmisistäkin) kuuluu evlut-kirkkoon ja kirkko käyttää ääntä julkisessa keskustelussa. Siksi juuri evlut-kirkon kohdalla asia on isompi kysymys.

Muut uskonnolliset yhteisöt ovat tyystin erilaisessa asemassa. Se ei tietenkään poista perustetta käsitellä kriittisesti hlbti-vähemmistöihin kuuluvien kohtelua, mutta juuri tämän yhteydessä ei muiden uskontokuntien sekottaminen asiaan ole perusteltu lisä.
 • 4 / 5
 • Public eye
 • 28.9.2017 14:21
Höpö höpö Tomppa. Mistä lähtien "islam on Suomessa tabu" ja miten muka meillä ilmenee "harras pelko islamia kohtaan" - paitsi tietysti näiden Suomi Ensin- ja muiden muukalaiskammoisten poppoiden omissa mielikuvitusmaailmoissa.
 • 5 / 5
 • Tomppa
 • 28.9.2017 16:29
Vihervasemmistolainen "kulttuuriväki" irvailee kilvan kristinuskosta mutta "suvaitsee" sivistyneesti islamin ihmisoikeuspoljennan. Nimetkää edes yksi islamistinen valtio jossa kristityt sekä homot voisivat elää rauhassa? Ateistiset vihervasurit eivät ymmärrä uskonnon valtavaa voimaa niin hyvässä kuin pahassa. Humanistinen unelmahöttö sumentaa silmät.
Osa turvapaikanhakijoistammekin uhkailee jo vastaanottokeskuksissa kristittyjä ja homoja. Mielestäni uhkaileva käytös pitäisi ehdottomasti ottaa huomioon turvapaikkapäätöksiä tehdessä. Turvapaikanhakija hakee maastamme suojaa ja siksi voimme odottaa ettei hän itse aiheuta turvattomuutta ympäristössään. Enkä halua maahamme Saksan kohtaloa jossa on jo niin islamistuneita alueita mihin sateenkaariväellä ei ole mitään asiaa. Euroopan ilmasto ei tee islamista tasa-arvoista eikä suvaitsevaista uskontoa.