Dome Karukoski Attituden haastattelussa: Tom of Finland -elokuva vaikka piraattilevityksenä Venäjälle

  • Uutinen
  • Viihde, kulttuuri ja media
  • Sami Mollgren
  • 2
Ohjaaja Dome Karukoski Tom of Finland -elokuvan lehdistönäytöksen tiedotustilaisuudessa Helsingissä tammikuussa 2017. Tom of Finland -elokuva julkaistaan Isossa-Britanniassa elokuussa 2017. (kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva)

Brittiläinen Attitude-julkaisu on haastatellut taiteilijan Touko Laaksosen elämästä kertovan Tom of Finland -elokuvan ohjaajaa Dome Karukoskea.

Julkaisu olettaa, että Venäjällä elokuva saa tiukan luokituksen maassa voimassa olevan ns. homopropagandan kieltävän lainsäädännön perusteella. Karukoski nostaa haastattelussa esiin elokuvan poliittisen merkityksen ja ilmaisee, että elokuva on saatava nähtäville myös Venäjällä, tarvittaessa vaikka piraattiversiota levittämällä.

Karukoski kertoo, että filmiprojektin käynnistyessä vuonna 2011 hänellä ei ollut ajatusta siitä, miten tärkeäksi elokuva muodostuisi. Pian työn alettua alkoi Venäjältä kuulua huolestuttavia tietoja siitä, miten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin suhtaudutaan ja miten heitä kohdellaan.

- On surullista, että filmintekoa aloittessamme meillä ei ollut kerrottavana poliittista tarinaa. Vuonna 2011 kerroimme vain tarinaa Tom of Finlandista, mutta vuonna 2017 se on poliittinen elokuva, kertoo Karukoski Attitudelle.

Joidenkin kriittisten huomioiden mukaan Laaksonen ei kuitenkaan ollut hlbti-poliittisesti aktiivinen, vaan paremminkin hän elämässään mukautui olemassaoleviin mahdollisuuksiin, ja Laaksosen töihin liitettiin poliittinen merkitys paljon myöhemmin.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tom of Finland -elokuva julkaistaan Isossa-Britanniassa 11. elokuuta. Suomessa elokuva sai ensi-iltansa helmikuun lopulla.

Attitude: Tom of Finland director pledges to release the drama film in Russia: ´We´ll distribute a pirate version´
Superstartti Tom of Finland -elokuvalle
Määrittääkö Tom of Finland jo liikaa homokuvaa?

2 kommenttia

Niinistöhän olisi voinut Punkaharjulla antaa Putinille kävijäislaihjaksi BlueRay-version tuosta leffasta ja tokaista Putinille. Muistathan sen kun Venäjän ilmavoimat eivät päässeet läpi, kun Helsinkiä olivat homomiehetkin ilmapuolustamassa. Eikös teillä Venäjälläkin kannattaisi arvostaa kaikkia miehisiä miehiä yhtä lailla!
Dome Karukoskihan sai ToF-leffastakin lisänostetta sen verran että pääsee seuraavaksi kansainvälisesti vieläkin tunnetumman henkilön (nuoruus)elämänkerta-elokuvaa tekemään, John Ronald Reuel Tolkienista.