Turkin Istanbulissa poliisi ampui kumiluodeilla pride-marssia yrittäneitä aktivisteja

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 3
Mellakkapoliisi esti väkivalloin hlbti-aktivisteja kokoontumasta pride-paraatia varten (kuva: Murad Sezer / Reuters / Lehtikuva)

Turkin poliisi käytti kumiluoteja estääkseen noin 40:ää aktivistia kokoontumasta Taksim-aukiolla pride-marssia varten. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP, jonka mukaan neljä aktivistia on myös pidätetty.

Viranomaiset olivat kieltäneet Istanbulin pride-kulkueen sillä perusteella, että kulkue vaarantaisi turistien turvallisuutta ja yleistä järjestystä.

Vuoteen 2014 asti Istanbulin pride-tapahtuma oli yksi alueen suurimmista. Vuosittainen tapahtuma oli kasvanut suureksi, ja vuonna 2014 paraatiin osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä. Vuonna 2015 poliisi kuitenkin hyökkäsi järjestäytyvän pride-kulkueen kimppuun yllättäen kyynelkaasulla ja kumiluodeilla. Vuonna 2016 priden ajankohta osui keskelle ramadan-kuukautta. Myös tuolloin poliisi hajotti pride-kulkueen kieltoa uhmaavia kyynelkaasulla ja kumiluoteja ampumalla. Tänä vuonna pride-kulkueen ajankohta oli sama kuin islamilaisen ramadan-kuukauden päättymisen juhla.

Istanbulin pride-viikko käynnistyi maanantaina 19. kesäkuuta ja nyt sunnuntaina 25. kesäkuuta sen huipennuksen oli tarkoitus olla kello 17 käynnistyväksi aiottu pride-kulkue.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Istanbulin pride-viikko viettää 25. vuosipäiväänsä.

Yahoo/AFP: Turkey police break up Gay Pride protest in Istanbul
Turkki: Istanbulin pride-kulkue kiellettiin turvallisuussyistä - järjestäjät aikovat uhmata kieltoa
Istanbul pride

3 kommenttia

Erdogan se kopioi ortodoksi-kristillisen Kremlin käytäntöjä, vaikka Turkki voisi sen sijaan olla ylpeä edistyksellisyydestään, sillä Turkkihan on ollut Pohjoismaitakin paljon edistyksellisempi homorakkauden kriminialisoinnin poistamisessa jo 1858 (kun Tanska kykeni samaan vasta 1933, Ruotsi 1944 ja Suomi vasta 1971 - 113 vuotta Turkkia myöhemmin).

Istanbulissahan ortodoksi-kirkon pääjehuli, ekumeeninen patriarkka bartolomeos I on ollut myös Prdiejä vastaan ja varmasti kiittäen ylistää nyt Erdogania.

Kommenttia muokattu: 25.06.2017 klo 21:58
  • 2 / 3
  • Emma
  • 26.6.2017, 9.41
Hurja miten nopeasti asiat voivat muuttua ja kuinka nopeasti kymmenien tuhansien osallistujien tapahtumia voi kuihtua muutamien kymmenten tapahtumaksi.