Washington DC:ssä pride-kulkue lauantaina - protestoijat sulkivat reitin

  • Uutinen
  • Pride
  • Sami Mollgren
  • 18
Capital Pride järjestetiin Washington DC:ssä. Hlbti-vähemmistön sisäistä syrjintää vastustavat protestoivat.

Toistasataatuhatta ihmistä osallistui Yhdysvaltain pääkaupungissa Washington DC:ssä Capital Pride -tapahtuman pride-kulkueeseen lauantaina. Kulkue joutui kuitenkin vaihtamaan reittiään hlbti-liikkeen sisäistä syrjintää protestoivan ryhmän mielenilmaisun vuoksi.

Protesti priden nykymenoa vastaan

Protestiryhmä No Justice No Pride ilmaisi esimerkiksi vastustavansa pride-paraatiin eräitä sponsoreita. Sponsoreihin kuuluu esimerkiksi Wells Fargo & Co -pankki ja asevalmistaja Northrop Grumman Corp. Protestiryhmä toteaa lausunnossa myös, että Capital priden hallinnossa pitää olla transsukupuolinen nainen, ja että poliiseja kielletään osallistumasta kulkueeseen.

- Tämä marssi on heille, jotka haluavat priden palaavan juurilleen, todetaan lausunnossa, ja erityisesti nostettiin esiin transihmiset ja värilliseen vähemmistöön kuuluvat.

Nykyaikaisen pride-liikkeen katsotaan saaneen alkunsa New Yorkin Greenwich Villagen kaupunginosasta, kun vuonna 1969 jatkuviin ratsioihin kyllästyneiden Stonewall Inn -baarin asiakkaiden aloittamat usean päivän mittaisiksi venyneet mellakat synnyttivät seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille parempaa asemaa vaatineen ruohonjuuritason liikkeen. Vastarintaan ryhtyneet olivat erityisesti trans-vähemmistöön kuuluneita ja värillisiä, joiden olo oli vähemmistöistä tukalinta.

Capital Pride

Alkuaan nimellä Gay Pride Day vuonna 1975 aloittanut hlbti-tapahtuma on kasvanut yli 100 000 tuhannen osallistujan vuosittaiseksi tapahtumaksi. Priden kulkuereitille 17th streetille oli esimerkiksi maalattu suojatiet sateenkaarilipun ja translipun väreissä.

Capital pride -tapahtuman osallistujia lauantaina 10. kesäkuuta 2017 Wahington DC:ssä (kuva: Paul J. Richards / AFP / Lehtikuva)
Poliisivirkailija osallistui pride-kulkueeseen lauantaina Washington DC:ssä. ´No Justice No Pride´ -protestoijien mielestä poliiseille ei ole kulkueessa paikkaa (kuva: Paul J. Richards / AFP / Lehtikuva)
Moottoripyöräilijätkin olivat liikkeellä Washington DC:n pride-tapahtumassa lauantaina (kuva: Paul J. Richards / AFP / Lehtikuva)

NBC: Equality March Steps Out After Capital Pride Parade Rerouted
Washington Blade: Capital Pride parade
No Justice No Pride - March and Rally
capitalpride.org

18 kommenttia

Yhdysvalloissa tosiaan esiintyy HLBT-liikkeessä jonkin verran transfobiaa. Se jos mikä on todella surullista. Onneksi Suomessa tilanne ei ole noin paha, mutta transihmiset on kyllä monessa paikkaa jokseenkin poissa näkyviltä.

Johtunee siitä että Yhdysvallat on ääriuskonnollinen ja -konservatiivinen maa länsimaisella mitapuulla, joten jopa HLBT-ihmisillä on vaikeuksia poistua yhteiskunnan ahdasmielisistä asenteista kokonaan.
Trans-vähemmistön huono asema on tosiasia. Monissa paikoissa (esim. Suomessa) sukupuolittunut lainsäädäntö (ja nykyaikaisen transalainsäädännön puute) on yksi ongelmien lähde. Ja asenteissakin on parantamisen varaa; yhtäällä enemmän ja toisaalla vielä enemmän.

Se on kolikon toinen puoli.

Olen kuitenkin kuullut esitettävän trans-aihepiiriin liittyen myös seuraavanlaista pohdintaa:

Mitä trans-vähemmistöön kuuluvat ovat itse tehneet parantaakseen asenteita ja vähentääkseen epäluuloja? Varmaan paljonkin. Satunnaisesti kuitenkin kuulee valituksia siitä, että trans-aihepiiristä vaietaan. Jos taas ei ole vaiettu, ovat monetkin saaneet suorastaan vihaa silmilleen (muutaman kerran itsekin), kun on jollain tavalla tietämättömyyttään tai vahingossa käyttänyt aihepiiriin liittyen väärää termiä tai käsitellyt asiaa jotenkin erheellisesti. Ihminen kyllä ottaa opikseen asiallisesti esitetystä palautteesta, ilman alatyylistä (verbaalista) hyökkäystä.

Ja sitten poliisien osallistumiskiellon vaatimisesta ja "paluusta juurille":

Tapahtumat vuonna 1969 Stonewall Inn -baarilla olivat käännekohta ja herääminen. Kapinointi poliisin harjoittamaa häirintää kohtaan johti myöhemmin järjestäytyneempään ruohonjuuritason hlbti-aktivismiin, joka samalla laajeni poliittisesti vaikuttavaksi voimaksi. Kaiken juuret ovat aina jossain. Noin viisi vuosikymmentä sitten maailma oli yhdenlainen. Nyt se on toisenlainen. Ei ole kovin viisasta kuvitella, että noiden aikojen toiminnalla saavutettaisiin tänä päivänä mitään. Nykyään (länsimaissa) esimerkiksi asiallisen tiedon levittäminen ja ystäväpiirin laajentaminen ovat tärkeimpiä asioita.

Minä sanoisin näille protestoijille, että lähtekää avoimesti ja ystävällismielisinä virran mukaan - ja rikkokaa siten ennakkoluuloja.