USA: Korkein oikeus pysytti voimassa Kalifornian eheytysterapiakiellon

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
USA:n korkein oikeus

USA:n korkein oikeus on torjunut maanantaina kanteen Kalifornian eheytyskieltoa vastaan.

Kaliforniassa voimassa olevan lain mukaan sellaisia mielenterveyspalveluja ei saa tarjota alle 18-vuotiaalle, joiden tavoitteena on muuttaa sukupuolista ilmaisua tai poistaa tai rajoittaa seksuaalista tai romanttista kiinnostusta tai tunteita samaa sukupuolta olevia henkilöitä kohtaan.

Laki koskee lääkäreitä, psykologieja, perheterapeutteja ja sosiaalityöntekijöitä. Lakia rikkovien toimintaan voidaan puuttua rajoittamalla näiden toimintavapautta.

Korkein oikeus otti asiaan kantaa jo toistamiseen.

Laki säädettiin syksyllä 2012 ja se oli lajissaan ensimmäinen USA:ssa. Sittemmin New Jersey, Illinois, Oregon, Vermont, New Mexico ja Washington DC ovat säätäneet vastaavanlaiset lait.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Lain kumoamista vaadittiin sillä perusteella, että tällainen laki rikkoisi uskonnollisia oikeuksia ja että laki rikkoisi terapeuttien sanavapautta.

Monien eheytstoiminnan kannattajien mielestä lapsia koskevat päätökset kuuluvat heidän vanhemmilleen ja että laki kaventaa vanhempien oikeuksia. Joidenkin mielestä taas poliitikkojen ei kuuluisi puuttua sellaisiin asioihin, jotka kuuluvat lääketieteen asiantuntijoiden ratkaistaviksi.

Eheytystoimintaa pidetään laajasti kyseenalaisena

Useat lääkäri- ja terveysjärjestöt sekä käyttäytymistieteilijät vastustavat eheytyshoitoja. Keväällä 2012 Maailman terveysjärjestö WHO:n Yhdysvaltojen osasto linjasi, että "terapiat", jotka tähtäävät seksuaalisen suuntautumisen muuttamiseen, eivät ole lääketieteellisesti perusteltuja ja lisäksi ne ovat uhkaksi terveydelle.

Euroopassa eheytysterapiat on kieltänyt ensimmäisenä maana Malta, jossa parlamentti päätti asiasta vuoden 2016 lopussa.

Suomessa ei ole lainsäädäntöä, joka suojaisi alaikäisiä "eheytysterapioilta". Vireillä on ollut lakihankkeita puoskarointina pidettävien hoitojen suitsimisesta, mutta toistaiseksi lakihankkeet ovat jäissä. Suomessakin on keskusteltu eheytyshoidoista ja niiden vaikutuksista. Esimerkiksi syyskuussa 2012 Sexpo-säätiö varoitti homoseksuaalien eheytyshoitojen epäeettisyydestä. Myös Seta ry on ottanut kantaa eheytyshoitoja vastaan.

GayStarNews: US Supreme Court upholds California´s ban on gay conversion therapy
PinkNews: Supreme Court rejects challenge to gay conversion therapy ban
Kalifornia kieltää nuorten eheytyshoidot
Malta kieltää ns. eheytysterapian

Kommentoi jutun aihetta

Sinun tulee kirjautua sisään voidaksesi aloittaa uuden keskustelun

Ei vielä tunnusta? Liity nyt!