ranneliike.net - Homokansan yhdistävä tekijä
Tunnus    Salasana    
  


yhteiskunta ja politiikka terveys ja tutkimus urheilu viihde ja kulttuuri pride vapaalla yleiset sattumat näkökulmat HLBTI-historiaa ihmisiä ja ilmiöitä tapahtumaraportit
hiv harrastukset hyvinvointi linkit kaikki artikkelit

Malta kieltää ns. eheytysterapian

Sami Mollgren • 06.12.2016 18:30 UUTISET: TERVEYS JA TUTKIMUS • EU

Maltan pääkaupunki Valletta
Maltan parlamentti hyväksyi maanantai-iltana lakiesityksen, jolla kriminalisoidaan seksuaalisen suuntautuneisuuden tai sukupuoli-identiteetin muuttamiseen pyrkivät hoidot, eli ns. eheytyshoidot.

Rangaistavaa on ns. eheytystoiminnan mainostaminen, tarjoaminen, suorittaminen tai suositteleminen. Lain rikkomisesta voi seurata 10 000 euron suuruinen sakko tai yli vuosi vankeutta.

Lisäksi lakiesityksessä todetaan, että minkäänlaisessa seksuaalinen suuntautuneisuudessa, sukupuoli-identiteetissä tai sukupuolen ilmaisussa ei kyse ole häiriöstä, sairaudesta tai vajavaisuudesta.

Maltassa säädetty eheytysterapiat kieltävä laki on ensimmäinen lajissaan Euroopassa.

Maailman terveysjärjestön Yhdysvaltojen osasto totesi keväällä 2012, että seksuaalista suuntautumista muuttavat terapiat ovat vailla lääketieteellistä perustaa ja uhkaavat terveyttä.


Malta on viime vuosina uudistanut merkittävästi hlbti-vähemmistöjen asemaa kohentavaa lainsäädäntöä. Etenkin vuonna 2013 valtaan noussut työväenpuolue on edistänyt pääministeri Muscatin johdolla aihepiiriin liittyviä lakiuudistuksia.

Malta hyväksyi vuonna 2014 myös samaa sukupuolta olevia pareja koskevan parisuhdelain, johon kuuluu myös adoptio-oikeus. Keväällä 2015 Maltan parlamentti hyväksyi yksimielisesti hallituksen esittämän lain sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen ilmaisusta ja kehon sukupuolipiirteistä. Lakiuudistuksen myötä juridisen sukupuolensa voi muuttaa omalla ilmoituksella. Malta on myös kieltänyt intersukupuolisten lasten sukuelinten leikkaamisen miehen tai naisen sukupuolta edustavaksi.


Katso myös nämä
 

 

Kommentoi juttua:

Kommentti näytetään vasta ylläpidon hyväksyttyä sen - mikä ei välttämättä tapahdu ensi tilassa. Rekisteröityneiden käyttäjien kommentit julkaistaan automaattisesti.
Keskity kommentissasi jutun aiheeseen. Sivuston keskustelufoorumi on "sivupolkuja" varten. Kirjoita tiiviisti. Älä jankkaa, vaan etsi uusia näkökulmia. Kunnioita muita, vaikka olisitte eri mieltä - asiat riitelevät, eivät ihmiset. Vältä tahallista provosoimista. Älä provosoidu, äläkä anna "samalla mitalla takaisin". Ylläpito pidättää oikeuden päättää kommenttien julkaisusta.

Nimimerkki
Roskapostisuoja: mikä päivä tänään on? (suomeksi, pikkukirjaimin) 
SINUIKSI - Valtakunnallinen tuki- ja neuvontapalvelu

Palvelu on tarkoitettu kaikille, joiden mieltä askarruttaa oma tai läheisen seksuaalinen suuntautuminen (mm. bi-, homo- ja panseksuaalisuus tai lesbous) ja sukupuolen moninaisuus (mm. inter-, muun-, ja transsukupuolisuus, transvestisuus, gender- tai queer-identiteetit) tai muut aihepiiriin kuluvat kysymykset.

Palvelu on osoitteessa www.sinuiksi.fi

Yhteistyössä
Uusimmat jutut
   
© Sateenkaariyhteisöt ry 2001-2018 - Tietoa meistä - Yhteystiedot ja palaute - FAQ - Käyttöehdot Tekstiviestipalvelut tarjoaa Labyrintti Media Oy