Toukokuun kirkolliskokous saa aloitteen samaa sukupuolta olevien kirkollisesta vihkimisestä

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 6
Turun tuomiokirkko

Toukokuussa kokoontuva evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokous saa käsiteltäväkseen aloitteen, jossa esitetään kirkollista avioliittoon vihkimistä myös samaa sukupuolta oleville pareille.

Yksittäiselle papille jäisi oikeus kieltäytyä toimituksesta, jos se on vastoin tämän omaa avioliittokäsitystä.

Aloitteen takana on 15 kirkolliskokousedustajaa Oulun, Lapuan, Kuopion, Tampereen, Mikkelin ja Porvoon hiippakunnista.

Aloitetta ovat valmistelleet Jukka Hautala (Ylivieska), Markku Orsila (Seinäjoki), Aulikki Mäkinen (Kuopio), Olli-Pekka Silfverhuth (Pirkkala), Marjatta Pulkkinen (Kiuruvesi), Jukka Harvala (Ylivieska), Maria Kaisa Aula (Viitasaari), Tiina Reinikainen (Joensuu), Mirjami Mäntymaa (Lapua), Rolf Steffansson (Porvoo), Elina Karttunen (Tampere), Juha Tanska (Hamina), Åsa A. Westerlund (Raasepori), Kari Aakula (Orivesi) ja Bo-Göran Åstrand (Pietarsaari). Osa allekirjoittaneista on pappis- ja osa maallikkoedustajia. Muutkin kirkolliskokousedustajat voivat allekirjoittaa aloitteen 15. maaliskuuta mennessä.

Läpi mennäkseen kolmen neljäsosan kirkolliskokousedustajista pitäisi hyväksyä aloite. Edustajia on yhteensä 109.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Tällä hetkellä evankelis-luterilaisella kirkolla ei ole kirkolliskokouksen päätöstä myöskään avioliittoon vihkimisen rajaamisesta vain naisen ja miehen välille. Asiaan ole myöskään olemassa yksiselitteistä lainsäädännöstä johdettavaa kantaa.

Kirkolliskokous kokoontuu keväistuntoonsa Turussa 2. toukokuuta.

Aloitteen tekijöiden tiedotteessa todetaan, että samankaltainen käytäntö on otettu äskettäin käyttöön Norjan luterilaisessa kirkossa. Suomen luterilaisessa kirkossa aloite on ensimmäinen, jossa esitetään avioliittoon vihkimisen laajentamista koskemaan samaa sukupuolta olevia pareja.

Kirkon avioliittokäsityksen laajentaminen - kirkolliskokousaloite 2017

6 kommenttia

Tämä on nyt ensimmäinen selkeä avaus. En usko tämän johtavan välittömään tulokseen, mutta keskustelu vilkastuu varmasti. Kirkon on syytä käydä sisäinen keskustelunsa asiasta ja löytää asiaan ratkaisu. Ja kyllähän sen sieltä on jossain vaiheessa tultava.