Lääkäreiltä varoitus A-hepatiittiepidemiasta ja sukupuolitaututartuntojen määrän noususta Helsingissä

  • Uutinen
  • Terveys ja tutkimus
  • Sami Mollgren
  • 13

Helsingin kaupungin infektiolääkärit varoittavat miesten välisessä seksissä leviävästä A-hepatiitista. Lääkärit luokittelevat tilanteen epidemiaksi ja varoittavat samalla sukupuolitautien tartuntojen määrän noususta.

Suur-Helsingin alueella on tammikuun 2017 aikana sairastunut useita henkilöitä miesten välisessä seksissä A-hepatiittiviruksen aiheuttamaan maksatulehdukseen, tiedottaa Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston epidemiologinen toiminta. Perjantaina julkaistun tiedotteen ovat allekirjoittaneet ylilääkäri, tartuntataudeista vastaava infektiolääkäri Hannele Kotilainen sekä infektiolääkäri, epidemiologi Eeva Ruotsalainen.

Epidemia on ollut käynnissä Euroopan maissa helmikuusta 2016 alkaen, myös Saksassa Berliinissä. Tartunnat ovat levinneet henkilöstä toiseen suojaamattoman suuseksin tai anaaliseksin välityksellä. Tautitapauksia voi ilmaantua lisää viruksen pitkän, jopa 50 päivän mittaisen, itämisajan ja kolmen viikon tartuttavuusajan vuoksi.

A-hepatiitin ensimmäisiä oireita ovat ruokahaluttomuus ja pahoinvointi, myös kuumeilua ja vatsakipua voi esiintyä. Muutaman päivän kuluttua ensioireista iho ja silmän kovakalvot muuttuvat keltaisiksi. A-hepatiitti voi aiheuttaa vakavan, sairaala-hoitoon johtavan maksatulehduksen riskiryhmiin kuuluville. Tauti paranee itsestään, mutta aikuisella toipumiseen voi kulua kuukausia.

Virusta erittyy tartuttavassa vaiheessa runsaasti ulosteeseen ja se tarttuu puutteellisen WC-hygienian kautta käsien välityksellä herkästi edelleen muihin henkilöihin lisäten epidemiariskiä. Tartuntoja estetään yleisesti hyvällä käsihygienialla. Miesten välisessä seksissä tulee huolehtia turvaseksistä ja asianmukaisesta, oikein käytetystä kondomisuojauksesta. Aiemmin A-hepatiittia sairastamattomia tai rokotesuojaltaan puutteellisia kehotetaan pyytämään resepti lääkäriltä ja ostamaan rokote apteekista. Rokotesarja antaa jatkossa elinikäisen suojan tautia vastaan, myös matkustettaessa ulkomaille.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Vain kondomin käyttö suojaa kaikilta sukupuolitaudeilta – antibiooteille vastustuskykyisten sukupuolitautien leviäminen on todellinen uhka

Miesten välisessä suojaamattomassa seksissä useat sukupuolitaudit kuten kuppa, tippuri ja LGV (lymfogranuloma venereum, sankkeri) ovat viimeisten vuosien aikana lisääntyneet. Lisäksi riskikäyttäytymiseen liittyvän seksin seurauksena joillain yksittäisillä miehillä on todettu usean sukupuolitaudin yhtäaikainen tartunta.

Vuonna 2015 Suomessa merkittävä osa kuppatapauksista (74 %) ja tippurista (64 %) todettiin miesten välisessä seksissä (THL:n raportti Tartuntataudit Suomessa). Vuonna 2016 Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tippuritapaukset nousi-vat korkeimpiin lukemiin vuosikymmeniin. HIV-positiivisilla miehillä on USA:ssa raportoitu suojaamattoman seksin seurauksena selkeä kupan lisääntyminen ja Euroopassa uusi LGV-bakteerin alatyyppi, jonka aiheuttama taudinkuva voi olla aiempaa vakavampi. Lisäksi Euroopan tautikeskuksen mukaan vuonna 2015 uusista HIV-tartunnoista 42 % saadaan miesten välisessä seksissä ja määrät ovat nousussa.

Tippurin vastustuskyky antibiootteja kohtaan on hankaloitunut; sitä ei enää voida hoitaa suun kautta otettavalla lääkityksellä. Laaja-alaisesti antibiooteille vastustuskykyinen tippuri on jo todettu esimerkiksi Iso-Britanniassa ja sen leviäminen suojaamat-toman ja riskikäyttäytymiseen liittyvän seksin kautta on todellinen uhka. Tippurilla on siten mahdollisuus muuttua hoitamat-tomaksi taudiksi. Uutena, suojaamattoman seksin riskinä on raportoitu useille antibiooteille vastustuskykyisen shigella-bakteerin veriripulia aiheuttavan suolistotaudin (ns. punatauti) leviäminen.

13 kommenttia

Eipä näytä jengiä tuo pelottavan, samaa bb-panojen etsimistä ja imuja paljaalla koodi.netin chatissa etsitään. Mikä jengiä vaivaa?
Niin tämä on juuri tätä, kun yksi väestöryhmä joutuu yhteiskunnan laiminlyömäksi, niin tiulos on tällainen: mistä sitten valtiot haluavat maksaa? Tällaisestako vai siitä, että nämä yksilöt saisivat osan siitä hyvinvoinnista, mitä he ovat jääneet vaille? Nämä epidemiat kuten HIV maksavat todellisuudessa miljardeja: miljoonakertaisesti ne kulut, jos yhteiskunta kanavoi suoria tukia tähän ryhmään- tyhmää eikö totta!