Suomalainen ex-huippu-urheilija: ulostulot oikea tapa edistää huippu-urheilun seksuaalista tasa-arvoa

  • Uutinen
  • Urheilu
  • Sami Mollgren
  • 3

Suomalainen jo aktiiviuransa päättänyt seitsenottelija Tiia Hautala kommentoi Iltalehdelle suomalaisjoukkueessa pelaavan kanadalaislentopalloilija Chris Vothin avoimuutta homoseksuaalisuudestaan ja kokemuksistaan.

Hautalan mielestä Vothin kaltaiset tapaukset ovat omiaan edistämään seksuaalisen tasa-arvon toteutumista urheilussa.

- Kaiketi tietoisuuden lisääminen on paras tapa. Ja se, että asioille annetaan kasvot, sanoo Hautala Iltalehdelle.

Itse aktiiviuransa jälkeen kaapista tullut Hautala kertoi vuonna 2013 Urheilulehdelle urheilleensa "vakuumimuovi koko persoonallisuuden ympärillä" ja ymmärtäneensä vasta aktiiviuransa jälkeen, että miten tärkeä asia seksuaali-identiteetti on urheilussa.

Vothin sopimuksesta Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan rovaniemeläisen Team Lakkapään kanssa kerrottiin syksyllä 2016.

Homoseksuaalisuudestaan avoimesti puhunut kanadalainen ammattilaislentopalloilija Voth jäi aiemmin syksyllä ilman sopimusta, sillä joukkue, jonka kanssa sopimusneuvottelut olivat jo pitkällä, veti yllättäen tarjouksen pois - Vothin mukaan juuri avoimen homoseksuaalisuuden vuoksi. Voth ei ole kertonut, mistä joukkueesta tai maasta on kyse.

Lauantaina Iltalehti julkaisi laajemman Chris Vothin haastattelun.

Voth kertoo haastattelussa, että sopimuksen peruuntuminen oli aluksi pettymys pelaajana, koska kyse on hänen työtään ja halusta pelata. Hän kertoo asian laajemman merkityksen iskeneen sen jälkeen.

- Se, että syy oli homouteni, ei se, minkälainen pelaaja olen.

Nyt julkaistussa haastattelussa Voth kertoo, että vaikka kaikki Team Lakkapään pelaajat hyväksyivät hänet, aisti hän alussa pientä kiusallisuutta. Voth kertoo hämmästyneensä sitä, että rovaniemeläisjoukkueen jäsenistä kukaan ei olisi koskaan tuntenut ketään, joka olisi homo.

- He ovat uteliaita ja kysyvät koomisia, likaisia kysymyksiä, Voth kertoo huvittuneena Iltalehdelle.

Voth kehuu rovaniemeläisten osoittamaa hyväksyntää uskomattomaksi, kun he eivät aiemmin tunteneet ketään homoa.

Iltalehti nostaa esiin urheilun piirissä visusti kiinni pidetyt kaappien ovet. Etenkin joukkueurheilun piirissä miespuolisia avoimia homoseksuaalisuudestaan olevia ei ole.

- Kun tulin ulos, se muutti elämäni. Sen jälkeen olen ensimmäistä kertaa pystynyt rentoutumaan, pelaamaan vapautuneemmin ja paremmin, perustelee Voth tarvetta voida olla avoin.

Iltalehti: Kaapista tullut suomalainen ex-huippu-urheilija rohkaisee: ´Antakaa asioille kasvot!´
Iltalehti: Tämä mies rikkoo hiljaisuuden - Suomessa pelaava huippu-urheilija kertoi järkyttävästä kohtelusta: ´Koska olen homo´
Suomalaisen lentopallojoukkueen palkkaama pelaaja oli aiemmin jäänyt ilman sopimusta homoutensa vuoksi
Ex-huippu avautui Urheilulehdelle

3 kommenttia

Ihan parasta olisi palauttaa antiikin Kreikan olympialais-urheiluperinne, ainakin miesten osalta. Eli alasti kisaaminen.

Juoksemiset munat heiluen ja painiminen, etenkin matolta aloitus takaapäin olisivat paljon kutkuttavampia.

Toki tuota voisi retronykyaikaistaa niinkin että hoterolajeina olisi sekapelit, ja voisihan sitä riuskat heteronaiset antaa kyytiä bi"tyttöilijöille" myös.

Urheilussahan on liikaa vakavuutta, eli siihen tarvittaisiin ilonpitoa rutkasti lisää.

Ai niin, mutta kun on nuo uskovaiset, jotka kurkut suorina vaativat burkha-kieltoja ja samalla kuitenkin ristiriitaisesti kurkut suorina vaativat yhä nudismi-kieltoa, pirulaiset.
Hmm... mitä erikoisen "kutkuttavaa" nähdä alastomis henkilöitä?