HS: Perussuomalaiset kiristävät avioliittokysymyksessä hallitusyhteistyön vaikeuttamisella

  • Uutinen
  • Yhteiskunta
  • Sami Mollgren
  • 23
Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista vaadittiin syyskuun lopun mielenosoituksessa Helsingissä noin 70 hengen voimin. (kuva: Sami Mollgren)

Tasa-arvoisen aviollttolain kumoamista vaativasta Aito avioliitto -kansalaisaloitteesta tuli perussuomalaisille periaatekysymys, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden mukaan puolueen puheenjohtaja Timo Soini on uhannut hallituskumppaneitaan Keskustaa ja Kokoomusta yhteistyön vaikeuttamisella, jos aloitteesta ei tehdä lakivaliokunnassa täysistunnossa käsiteltävää mietintöä. Perussuomalaiset haluaa aloitteen lehden mukaan täysistuntoon, jossa olisi mahdollsita käydä julkista arvokeskustelua.

Keskiviikkona lakivaliokunta päätti lähettää Aito avioliitto -kansalaisaloitteen arvioitavaksi perustuslakivaliokuntaan. Aloitteen lähettämistä perustuslakivaliokuntaan esittänyt lakialiokunnan puheenjohtaja Kari Tolvasen mukaan ratkaisuun päädyttiin, sillä aloitteessa saattaa olla haasteita perustuslain kannalta.

Lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk) toteaa blogikirjoituksessaan, että tasa-arvoinen avioliittolaki on jo Suomessa hyväksytty ja Aito avioliitto -aloite heikentäisi samaa sukupuolta olevien parien oikeuksia. Hän muistuttaa oikeuskäytäntömme perusoikeuksien heikentämiskiellosta. Lisäksi Kärnä huomauttaa, että lakia rekisteröidystä parisuhteesta on muutettu siten, että 1.3.2017 jälkeen ei enää voida rekisteröidä uusia parisuhteita. Parisuhdelain tuon muutoksen kumoamista ei Aito avioliitto -aloitteessa kuitenkaan ehdoteta.

Aloitteen jatkokäsittelystä päätetään lakivaliokunnassa, kun perustuslakivaliokunta on antanut aloittesta lausunnon. Lausuntoa odotetaan itsenäisyyspäivän tienoilla.

Mainoskatko - Sisältö jatkuu alla
Mainoskatko loppuu

Helsingin Sanomien mukaan keskustan ja kokoomuksen edustajat lakivaliokunnassa olisivat olleet jo valmiita keskeyttämään koko aloitteen käsittelyn. Lehti muistuttaa, että Aito avioliitto -aloitteesta odotetaan ennakkotapausta vasta-aloitteiden kierteen kannalta.

HS: Avioliittoaloitteesta tuli perussuomalaisille periaatekysymys - Soini on uhannut hallituskumppaneitaan yhteistyön vaikeuttamisella
Aito avioliitto -kansalaisaloite perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi
Mikko Kärnä Uuden Suomen puheenvuorossa: Susanna Koivula ja ´Aito avioliitto´ -kansalaisaloitteen perustuslainmukaisuus

23 kommenttia

  • 1 / 23
  • Minna B
  • 22.11.2016, 9.58
Olis kiva tietää jo etukäteen, miten persut aikovat vaikeuttaa hallituksen työskentelyä.
Vai sellaista. No kiitos Hesarin paljastuksen, nyt ainakin tiedetään, että jos perustuslakivaliokunta näyttää lakivaliokunnalle vihreää valoa mietinnön laatimisen suhteen, johtuu se vain ja ainoastaan tästä kulissien takaisesta vilunkipelistä. Säälittävää.